Witam,
Na początku przyznam się bez bicia, że świadomie złamałem regulamin i umieściłem tutaj opis rośliny, która nie jest do końca potwierdzona. Zidentyfikować roślinę pomagał mi Marek Siwik. Jeśli moderator zdecyduje, można posta usunąć lub przenieść do innego działu.
Dendrobium regium
Dendrobium pochodzi z Indii, zostało znalezione we wschodnich stanach tego kraju, gdzie panuje klimat tropikalny z temperaturami sięgającymi 45 ºC od kwietnia do lipca. W porze zimowej (od listopada do lutego) temperatura spada nawet do 10 ºC. Taki rozkład temperatur powoduje, że opisywane dendrobium jest ciepłolubne, z wyraźnym okresem spoczynku zimą.
Orchidspecies.com podaje, że roślina toleruje temperaturę od gorącej do średniej.
Dendrobium regium występuje w lasach, które dość gęsto porastają tą część Indii. W okresie wiosny i lata występuje silne nasłonecznienie. Roślina toleruje stanowisko z rozproszonym przez liście lub cieniówkę światłem.
Od lipca do września wschodnie stany Indii nawiedzają monsuny, które dostarczają średnio około 1300 mm opadów.
Dendrobium regium jest średniej wielkości epifitem, o wyprostowanych łodygach. Młode przyrosty są żywo zielone, starsze bulwy zielono-oliwkowe. Przy dużej ilości światła bulwy podbarwiają się na bordowo. Stare, bezlistne bulwy przybierają brązowy kolor.
Liście o kształcie lancetowatym, są osadzone naprzemiennie na bulwie. Kwiaty lub keiki wyrastają z międzywęźli pseudobulw. Kwiaty mogą wyrastać pojedynczo lub skupiać się po 3-4 sztuki. Kwiaty są koloru białego, z różowym podbarwieniem od połowy płatków okółka i warżki. Wnętrze warżki ma wyraźny, żółty kolor. Kwiaty pachną. Wyraźnie czuć zapach cytrusów.
Roślina toleruje uprawę na podkładce lub w doniczce z luźnym podłożem o średniej granulacji, uzupełnionym kawałkami mchu. Zamocowanie na podkładce wymaga wyższej wilgotności powietrza. W uprawie parapetowej lepiej sprawdza się doniczka.
Roślina w okresie wzrostu wymaga wilgotnego, ale nie mokrego podłoża. Dobrze toleruje przesychanie podłoża, jednak na suszę reaguje dość szybko marszczeniem pseudobulw i zatrzymaniem wzrostu nowych przyrostów.
W zimowym okresie spoczynku należy ograniczyć podlewanie. Roślina może zimować w chłodnym ale widnym miejscu.
W okresie wegetacji roślina nawożona jest jak pozostałe rośliny, co drugi tydzień, połową zalecanej dawki, uprzednio przelewając doniczkę czystą wodą.
Choroby i szkodniki.
Jak praktycznie każde dendrobium jest „lubiane” przez przędziorki.
Kiedy pojawiają się pierwsze zawiązki wiosennych przyrostów, lepiej roślinę podlewać przez zamaczanie doniczki, tak, aby woda nie sięgała do nich. Przy niższych temperaturach łatwo o ich zagnicie.
Dendrobium regium jest ze mną od 2008 roku. Uprawiam je od małego keiki i dopiero w tym roku zakwitło. Myślę, że jest to zasługa spoczynku w zimie, któremu poddałem roślinę w tym sezonie. Od początku maja dendrobium jest na zewnątrz, w namiocie foliowym. Jako jedyne zostało w namiocie podczas zabójczych majowych przymrozków. Uważam że jest rośliną bezproblemową bardzo łatwą w uprawie.