Po dłuższej przerwie w nieobecności na forum, pokazuję, troszkę na szybko (żeby czasem nie przekwitło) i niestety z telefonu fotkę owego, jakże uroczego Dendrobium. Obiecuję poprawę, małą notkę o tym gatunku i więcej zdjęć
IMG_20171130_145810.jpg (69.77 KiB) Przeglądane 9025 razy
Dziękuję za miłe słowa Parapety nie są co prawda z gumy, ale można coś powiesić To dendrobium ma docelowo zwisać właśnie ze względu na giętkie pseudobulwy. Obiecałam notkę więc słowo o tym dendro:
Storczyk należy do sekcji Pedilonium, co mówi nam mniej więcej jakich kwiatostanów należy od niego oczekiwać. Ten gatunek wydaje krótkie pędy zwięczone małymi ale uroczymi kwiatami, upakowanymi w formie kulki. Mi przypominają pompony cheerleaderek Jest to roślina wymagająca temperatur umiarkowanych do ciepłych. Kwitnienie następuje zwykle po zimowym lekkim spoczynku, wtedy gubi też liście a osłonki na pseudobulwach zasychają. U mnie zdarzyło się to już teraz, a powodem może być moje roztargnienie i chwilowa susza, którą zafundowałam kilku moim dendro. Ten egzemplarz jest u mnie od tego roku, więc nie mogę za dużo napisać o uprawie gdyż to kwitnienie trafiło się mi jak przysłowiowej kurze ziarko Mam nadzieję, że w przyszłości wyprodukuje piękne pełne pompony, bo teraz to każdy sobie w inną stronę (nie przekręcałam doniczki) i nie ma tego efektu na zdjęciach, które można podziwiać w sieci. Kwitnienie ma trwać około 3 tygodni. I to tyle słowem wstępu, zdjęcia poniżej, są jakie są, nie jestem z nich zadowolona, ale wszystko było przeciwko mnie,kiedy starałam się je obfocić