Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phalaenopsis venosa

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Phalaenopsis venosa

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 30-07-2011, 10:46

W wątku /link poniżej/
viewtopic.php?f=3&t=194&p=1193&hilit=wirus#p1163
pisałem o kłopotach/podejrzeniach odnośnie tego storczyka. Całe szczęście,roślina rośnie rozwija się prawidłowo - wydała już jedno 'dziecko' na wydaniu jest drugie /zdjęcie 1 / a do tego zamierza ucieszyć mnie kwitnieniami,wypuszcza trzy pędy kwiatowe./zdjęcie 2 i 3/
I mam problem czy odciąć keiki aby zmniejszyć wysiłek orchidei związany z 'obsługą młodej roślinki a umożliwić jej skupienie się na rozwoju pędów kwiatowych. Czy też nie odcinać - nie szokować rośliny matecznej. :?: :?:
Co sądzicie ,jakie jest Wasze zdanie. :mrgreen:
Załączniki
Keiki.JPG
Keiki.JPG (69.63 KiB) Przeglądane 5049 razy
Pierwsza strona.JPG
Pierwsza strona.JPG (80.58 KiB) Przeglądane 5049 razy
Druga strona.JPG
Druga strona.JPG (96.26 KiB) Przeglądane 5049 razy
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Phalaenopsis venosa

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 30-07-2011, 14:07

Ryszard, nie obcinaj, :o jeżeli się da podstaw druga doniczkę i skieruj do niej korzenie, potem wsyp trochę podłoża. U mnie w ten sposób czasem rosną latami, do czasu aż ktoś zechce zaopiekować się jednym z nich.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 30-07-2011, 14:14

Witam.
Cóż... ja nie odcinałbym 'młódki'. Myślę, że może być jeszcze troszkę za mała, by żyć samodzielnie.
A kwiaty? Najwyżej będą mniejsze i będzie ich mniej. ;-)
Wracając do przebarwień liści... Ryszard, jest jakaś zmiana?
A może venosa tak po prostu ma? Oglądając różne fotki ww. zauważyłem, że większość roślin na nich przedstawionych jest właśnie z takimi przebarwieniami. Może to pocieszające? ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 30-07-2011, 16:00

Jan Ciepłucha pisze: nie obcinaj, :o jeżeli się da podstaw druga doniczkę i skieruj do niej korzenie, potem wsyp trochę podłoża.
Postaram się tak zrobić ale w moim ogródeczku zrobiło się bardzo ciasno. :!:
Robert pisze:Wracając do przebarwień liści..., jest jakaś zmiana?

Tak następny,nowy liść nie ma przebarwień a i pierwsze keiki nie ma plam.Zapewne diagnoza Jana w poprzednim wątku była słuszna.Po zmianie podłoża, cykli podlewania i nawożenia proces przebarwień ustąpił. :) :lol:
Dziękuję za porady.
R.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 30-07-2011, 21:23

Jan Ciepłucha pisze: nie obcinaj, :o jeżeli się da podstaw druga doniczkę i skieruj do niej korzenie, potem wsyp trochę podłoża.

Już dawno nie miałam sadzonek,ale wcześniej miewałam całe kolekcje... :lol:
Do małej doniczki ,trochę podłoża,mocujesz doniczkę do patyczka(ten do podpierania kwiatów) mocujesz całość w matce,albo do doniczki ,jak wolisz,podkładasz pod roślinkę ,podsypujesz podłoże i gotowe...Niekoniecznie estetyczne,ale nie zajmuje miejsca,no i maluch karmiony z dwóch źródeł przez matkę i z podłoża,urośnie jak na drożdżach... ;)

PS.Pamiętam,że ktoś wklejał już zdjęcia z taką "konstrukcją",ale nie mogę znaleźć tego postu. :roll:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 30-07-2011, 21:51

Pisała o tym Marysia i... były też zdjęcia ;-)
Dobry sposób,znalazłem -->
http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1200559995
;-)
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ilona Data » 19-11-2011, 23:50

popieram pana Jana - tzn proponuję zostawić keiki na czas bliżej nieokreślony bo :
-wiele phal dużo łatwiej wytwarza kwiaty na keikach " przykładne przykłady to - pulchra i eqestris
widziałam taką wielopiętrową roślinę i dech mi zaparło :o :o , na kratkę około 30 cm, do rozpinania ( zaplatania) roślin doniczkowy
był namotany 3 pokoleniowo-keikowy eqestris caly pokryty bukietami kwiatów z każdej keiki.
poniżej zamieszczam fotografię 2 rosliny + keiki (rośliny Stanisława F) w schyłkowej fazie kwitnienia
-dobrze mieć roślinę rozrośnięta , nawet z keikami :mrgreen:
no chyba że ktoś przyjdzie jest okazja do obdarowania
Załączniki
138_3852.JPG
pozdrawiam
zieIIona
zawsze jest czas na śmiech, mimo wylanych łez,(czytaj) przyjdzie czas na kwiaty naszych pupilków
Fotografia użytkownika
ilona

Z nami od: 24-10-2011, 23:27
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 23-11-2011, 19:21

Kontynuuję swoje obserwacje z procesu uprawy tej upartej rośliny.
Keiki rozwijał się bez zarzutu ,wyrosły mu cztery dorodne korzenie, ale pędy kwiatowe zatrzymały swój wzrost.Po około dwóch m-cach odciąłem młodą ukorzenioną roślinkę i zaobserwowałem,że pędy ruszyły. Ale od dwóch tygodni znów zastój.Co może być przyczyną. :?:

DD11.jpg

Podkreślam,że łodyga ( zdjęcie środkowe) jest dosyć długa ma około 8 cm , z czego połowa okryta jest łuskami po dawnych liściach.
Korzenie wyrastające z tej części są jędrne i zielone ( zdjęcie trzecie). Natomiast z zielonej części łodygi wyrastają nowe korzenie.
Parametry uprawy : wilgotność względna D/N 50-70 % , 80-90 %. temperatura D/N 23-25 * C. , 17-18 * C. czasem troszkę niżej ,woda miękka nawożenie jak nakazuję przepisy.
Już nie mam sił. ;) :|
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 23-11-2011, 19:30

A po co Ci siły :?: Potrzeba Ci tylko cierpliwości. :mrgreen:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 23-11-2011, 23:38

Spkojnie! Teraz dzień jest krótki i na dodatek najczęściej ciemny i wszystko stanęło. Trzeba się z tym pogodzić i tylko niszczyć przędziorasy (jeśli ktoś nie ma szklarni). To najgorszy okres dla storczyków. Po Sylwestrze będzie lepiej. Na dodatek przyjdą wschodnie wyże - będzie jaśniej, tylko trzeba storczyki odsunąć od zimnych szyb. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 24-11-2011, 17:52

Ryszard410 pisze:Keiki rozwijał się bez zarzutu ,wyrosły mu cztery dorodne korzenie, ale pędy kwiatowe zatrzymały swój wzrost.

Cała energia szła na wykarmienie keiki.
Ryszard410 pisze:Po około dwóch m-cach odciąłem młodą ukorzenioną roślinkę i zaobserwowałem,że pędy ruszyły.

Zaczęło się normalne karmienie pędu.
Ryszard410 pisze:Ale od dwóch tygodni znów zastój.Co może być przyczyną. :?:

Zapewne zaczęło się rozwijać coś nowego, liść lub korzeń.
Ryszard410 pisze:Obserwuję,że łodyga ( zdjęcie środkowe) jest dosyć długa ma około 8 cm , z czego połowa okryta jest łuskami po dawnych liściach.
Korzenie wyrastające z tej części sa jędrne i zielone ( zdjęcie trzecie). Natomiast z zielonej części łodygi wyrastają nowe korzenie.

Trzon storczyka ogołaca się, więc zbliża się konieczność odmłodzenia rośliny.
Po wyjęciu storczyka z doniczki, okaże się prawdopodobnie, że we wnętrzu bryły , korzenie nie są takie ładne. Prawdopodobnie tam zaczął się proces "starzenia"- możne nawet chorobowy.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 25-11-2011, 16:31

Mery pisze:Trzon storczyka ogołaca się, więc zbliża się konieczność odmłodzenia rośliny.
Po wyjęciu storczyka z doniczki, okaże się prawdopodobnie, że we wnętrzu bryły , korzenie nie są takie ładne. Prawdopodobnie tam zaczął się proces "starzenia"- możne nawet chorobowy.

Roślina ma dwa pędy kwiatowe,z których jeden wychynął właśnie z pośród suchych części liści otulających łodygę.Jak tu ciąć i skracać. :?:
Może że zdjęć nie wynika ,iż korzenie wyrastające z zdolnej, wiekowej części łodygi są zdrowe i wyjątkowo okazałe.Trzecie zdjęcie obrazka (po kliknięciu nań powiększa się) przedstawia jakość korzeni w doniczce.Są równie zdrowe jak te wyrastające z trzonu zielonego. Zresztą jakieś 4 m-ce temu roślina była przesadzana. :(
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 25-11-2011, 18:47

Może wstaw ją do większej [wyższej ] doniczki i dosyp podłoża , ale jest wtedy niebezpieczeństwo gnicia tych "łusek" pozostałych po liściach.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 25-11-2011, 23:22

Nie mam pojęcia,gdzie stoi,może trzeba więcej światła,albo nawozu,wody...
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 30-11-2011, 10:53

Ryszard410 pisze:
Mery pisze:Trzon storczyka ogołaca się, więc zbliża się konieczność odmłodzenia rośliny.

Roślina ma dwa pędy kwiatowe,z których jeden wychynął właśnie z pośród suchych części liści otulających łodygę.Jak tu ciąć i skracać. :?:
:(
Zastanawiam się nad tym storczykiem i widzę takie wyjście. Może ryzykowne, więc Ty decyduj.
Odczekaj , ciesz się kwitnieniem lub dokonaj cięcia teraz.

Proponuję podlać roślinkę rozcieńczonym preparatem Previcur, niech się zabezpieczy przed grzybami. Cięcie na " środku " ogołoconego trzonu rośliny. Zabezpieczyć rany , przesuszyć lekko, następnie nasadzić obie części w osobnych doniczkach. Górna część będzie miała swoje korzenie. A dolna mając korzenie i trzon wypuści keiki z tej ogołoconej części.
Ryzyko jest, ale myślę, że się uda. Tak się robi ze starymi Vandami tnąc je nawet na kawałki i tak się odmładza Anturium.....

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ilona Data » 09-12-2011, 15:26

odbarwienia na liściu - jasna ciemniejsza zieleń liści świadczy o przebytym.... stresie? głodzie ? zmianie warunków , :( są to typowe zaburzenia fizjologiczne , a wypuszczanie kwiatostanów mimo kiepskiej kondycji rośliny może też o tym świadczyć.
Trzeba czasu ,żeby roślina zaczęła rosnąć zadowalająca , czasami są takie "zaczarowane" rośliny żyją, :oops: ale bardzo słabo rosną, wtedy uciekam się do zastosowania biostymulatorów roślinnych
począwszy od biohumusu ( sprawdzonego pod względem jakości ,smolisty, brzydko pachnący ) po gotowe preparaty typu
"Bloom Boosters", Asahi SL, spirulina .
Porada aby zastosować PREVICUR ENERGY 840 SL (nawet bez cięcia rośliny ) jest bardzo dobra , bo nie tylko ma działanie grzybostatyczne ale (cytat) Preparat powoduje tzw. "efekt zielony", czyli stymuluje rośliny do wzrostu. System korzeniowy jest dobrze rozrośnięty i zdrowy. :D -sprawdziłam !
pozdrawiam
zieIIona
zawsze jest czas na śmiech, mimo wylanych łez,(czytaj) przyjdzie czas na kwiaty naszych pupilków
Fotografia użytkownika
ilona

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: ilona Data » 09-12-2011, 19:02

Aha ! zapomniałam jeszcze o jednej cudownosci SUPERthrive
opinie o stymulatorach są bardzo rożne - złe i dobre - działają , a może nie ?
uważam :|
- wiara czyni cuda a jak do tego coś jeszcze dodać- sukces murowany ! :D :D
moja opinia jest pozytywna , metabolizm storczyków jest specyficzny choćby zależność z grzybami przy wysiewaniu..
dorosła roślina może cierpieć na bloki metaboliczne, coś jej może brakować,coś tam nie może zsyntetyzować . a tu po oprysku czy podlaniu gotowe dobroci są podawane :lol:
Dobrze wpływa na rośliny podlewanie rozcieńczonym piwem, niektóre specjalistyczne nawozy dla storczyków zawierają melasę :roll:
pozdrawiam
zieIIona
Fotografia użytkownika
ilona

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 10-12-2011, 10:40

ilona pisze:Dobrze wpływa na rośliny podlewanie rozcieńczonym piwem, niektóre specjalistyczne nawozy dla storczyków zawierają melasę :roll:

No proszę, jaką to wiedzę :idea: nam pani Ilonka niesie.
Apropo tego piwka. Jaki to procent piwka ma być w tym drinku i jak często serwować, żeby storczyki nie wpadły w nałóg? :lol:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka i Marek Data » 17-12-2011, 08:36

Jan Ciepłucha pisze:Jaki to procent piwka ma być w tym drinku i jak często serwować, żeby storczyki nie wpadły w nałóg? :lol:

1:40
Agnieszka i Marek

Z nami od: 29-11-2011, 11:17
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj