Witam .Kupilam tego storczyka niedawno od wloskiego sprzedawcy,ma 3 bulwki i jeden młody przyrost.Kiedyś czytałam w książce Brigitte Goede,żeby każdą bulwkę posadzić oddzielnie.Zastanawiam się.czy to nie zaszkodzi roslinie,która ma nowy przyrost.Proszę o porady.Pozdrawiam Iwona
W książce ,,The new encyclopedia of orchids,, pisze aby sadzić pseudobulwy na singla i w żyzne podłoże z kompostu. Zacząć zasilać delikatnie gdy nowy przyrost już troszkę podrośnie. Czyli postępować prawie jak z śpiochami. Calanthe rubens zakwita zimą przed ukazaniem się liści. Marta
Iwona, ja bym nic nie ruszał. Daj jej w tym sezonie spokój. Już zaczęła wegetację. Nowej pseudobulwie łatwiej będzie rosnąć, jeśli będzie miała spiżarnię w postaci dwóch starych pseudobulw.
Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Dziękuje Wam za porady.Michał roślina ma 3pseudobulwy i bardzo mnie korci,żeby jedną oddzielić.W pudełku z roślinami była jedna złamana bulwka bez korzeni,posadziłam ją do małej doniczki,jak myślicie ,ma szansę na wypuszczenie korzeni?Pozdrawiam Iwona
Zdecydowanie nie. Ta stara pseudobulwa może jedynie wytworzyć (najwcześniej za kilka miesięcy jak sądzę) nowy przyrost, a dopiero on-korzenie. Pomysł z sadzeniem raczej nietrafiony-pseudobulwa może łatwo zgnić. Nie może mieć kontaktu z niczym wilgotnym, jednak trzeba zapewnić jak najwyższą wilgotność powietrza i uzbroić się w cierpliwość.
Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Pięknie rośnie. Trzeba tylko uważać na przędziorki bo z takich plisowanych liści ciężko je zmyć, a właściwie nie jest to możliwe bo zawsze jakiś zostanie we wgłębieniu. Powodzenia. Marta