Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jak to robisz Wando?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Jak to robisz Wando?

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 23-01-2011, 20:00

Phalaenopsis bellina to bardzo ciekawy storczyk. Kwiaty są żółto-rózowe, pachnące, o kształcie gwiazdek. Liście są dość duże. Pokazana na zdjęciach roślina to moja druga bellina, pierwsza niestety uschła. Od czasu przesadzenia zaczęła marnieć i nigdy już nie doszła do siebie. Ta druga na razie ma się dobrze, nie przesadzam jej. Rośnie w doniczce 12 cm z korą, podlewam wodą ze studni. Uprawiam ją jak inne Phal. botaniczne.

Phalaenopsis tetraspis to chyba mój ulubiony botaniczny gatunek Phalaenopsis. Jest to bardzo wdzięczna roślina, kwitnie regularnie, kwiaty są białe, jakby perłowe, woskowe,, często z czerwonymi kreseczkami i puszystą warżką, delikatnie pachną. Trzeba podlewać trochę częściej niż inne Phalaenopsis. Uprawiam go na parapecie okna południowego, z innymi Phal. botanicznymi i z Vandami.

Wielu z nas gdy słyszy gatunek botaniczny 'staje na baczność'.Z Twoich krótkich opisów wynika zgoła coś innego.A może z uwagi na formę poddziału "Prezentujemy kwitnienia" ograniczałaś się z wypowiedzią.Proszę napisz trochę więcej,dokładniej będzie to z korzyścią dla wielu z nas. :!: :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Jak to robisz Wando?

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 24-01-2011, 15:50

Właśnie noszę się z zamiarem ,po ustąpieniu zimy,nabycia Phal.bellina :?

Powiedz mi Wando,tak po prostu na parapecie go hodujesz,czy w oranżerii?
Jak z wilgotnością ,bo wspominasz,że pierwszy egzemplarz ci przepadł po przesadzeniu,a w czy był posadzony w spangum,czy już w korze?

Na zdjęciu widzę,że jest posadzony w doniczce,a masz jakąś wiedzę,czy dobrze rośnie na podkładce z kory,korka... Chciałabym moją właśnie tak hodować. :mrgreen: :oops:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 24-01-2011, 17:02

Uważam, że bellina dobrze rośnie w normalnej korze, w doniczce. Na podkładce raczej się uprawia maleńkie Phalaenopsis typu parishii czy lobbii. Bellina raczej jest dość spora, przynajmniej starsze rośliny. Swoją trzymam na parapecie okna południowego, podlewam wodą ze studni. Tą pierwszą przesadzałam zaraz po kupieniu i to był mój błąd, bo już nigdy nie była taka, jaka powinna. Straciła dużo korzeni, zaczęła puszczać cherlawe liście, nie kwitła. Tą drugą mam dopiero parę miesięcy ale na razie jest ładna, sztywna. Po prostu jej nie przesadzam, tylko sobie stoi na oknie. Nie pryskam żadnych storczyków, są podlewane konewką, woda wycieka na podstawkę.

Trochę tą informację uporządkuje a mianowicie oba ukazane na zdjęciach gatunki Phalaenopsis to - epifity, budowa monopodialna. Rośliny dość duże jak na botanicznego Phal.
-podłoże gruboziarniste typowe,jak w hodowli hybryd tego gatunku, doniczka przeźroczysta 12 cm.
- roślin nie doświetlam, rośną na parapecie okna południowego./przy ostrym słońcu cieniowane/.
- temperatura -temp. latem 25-30 stopni, zimą 18-23
- wilgotność względna w %50-70%
- podlewanie /częstotliwość - podlewam mniej więcej co 10 dni, woda ze studni, podlewanie konewką do podłoża tak, by wyciekła na podstawkę, trzeba uważać, by nie lać po liściach.
-nawożenie - stosuję różne nawozy, m.in. biopon, nawomix, target, substral itp. do storczyków, stosowane na zmianę, co kilka podlewań.
Okresy spoczynku nie występują, rośliny cały rok są uprawiane w tych samych warunkach, tylko zimą jest mniej słońca i krótszy dzień niż latem co jest oczywiste w naszym klimacie.
Rośliny nie chorowały, /odpukać w niemalowane drewno/.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 25-01-2011, 13:07

Dziękuję Wando ,z jeszcze większą niecierpliwością będę wyglądać ocieplenia...

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony