Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phal. sumatrana

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Phal. sumatrana

Nieprzeczytany post Autor: kasandra Data » 27-05-2013, 13:19

Czy posiada ktoś może sumatrane i mógłby podzielić się doświadczeniem? U mnie bytuje od 2 tygodni. Malutka sadzonka i mam dziwne przeczucie, że szybko ją dobije. Jest niby FS, ale jakoś nie sądziłam, że będzie aż tak miniaturowa :( i teraz aż strach jej dotykać :mrgreen:

Wygląda aktualnie tak:

DSC03461.JPG
Phal. Sumatrana

Ciekawiło by mnie też jak szybko rosną (czy może w ciągu roku podwoić swój obecny rozmiar), jak długo może rozwijać się pąkówka (ma jedną i od 2 tyg nie widzę żadnego postępu) i jak często kwitną (1-2 razy do roku czy rzadziej)
I czy takiego malucha trzeba częściej podlewać (póki co jest namaczana raz w tygodniu na pół godziny w wodzie z biohumusem). Stoi na wschodnim parapecie (potrzebowałaby chyba podeściku, żeby do okna dosięgnąć, ale na ten luksus musi sobie najpierw zasłużyć wykazując odrobinę woli żywotności :D)
Jest na pewno ciepłolubna, ale czy zna ktoś dokładniejszy zakres temperatur? Szczególnie jaką minimalną temperaturę wytrzymałaby zimą...
kasandra

Z nami od: 17-05-2013, 22:24
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: phal. sumatrana

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 27-05-2013, 13:30

Chyba phalaenopsis nie jest takim mikrusem, :?:
http://bernard.lagrelle.pagesperso-oran ... trana.html - na tej stronie są diagramy temperatury, wilgotności i opadów. Wynika z nich, ze temperatura optymalna to 25 - 30C przez cały rok :!:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 27-05-2013, 17:38

Muszelka jest zbudowana w przewadze z CaCO3 więc lepiej ją stamtąd usunąć. Ja zasilałabym go raz na miesiąc - 3 tygodni. Co tydzień to zbyt często. Korzenie można spalić. ,,Lepszy storczyk głodny, niż przenawożony,, - to takie porzekadło. Liście wyglądają na zwiotczałe co żle może świadczyć o systemie korzeniowym. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: kasandra Data » 27-05-2013, 18:57

Niesamowite, moja mama też myślała że to muszelka, a to ten pączek który się od 2 tygodni nie rozwinął :)

Dzięki za radę. Z nawożeniem to faktycznie przystopuję.
kasandra

Z nami od: 17-05-2013, 22:24
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 27-05-2013, 20:38

mam tylko jeszcze taką uwagę, że skoro masz tę roślinę od 2 tygodni, to może nie zaadaprowała się jeszcze do nowego otoczenia i dla tego staneła z rozwojem. Większośc storczyków tak ma, wystarczy przenieść je w inne miejsce w tym samym pokoju a one już wolniej rosną. Inna sprawa, że faktycznie roślina wygląda na mocno odwodnioną. na zdjęciu
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu