Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Sabotki podrodzaju Brachypetalum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Sabotki podrodzaju Brachypetalum

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 14-03-2014, 11:47

Mam 4,a właściwie 5 sabotków z podrodzaju Brachypetalum: :D
-concolor - od naszej Bożenki.Kwitł mi nawet,lubi wysoką temp.
Kiedyś czytając na temat bellatulum i armeniacum w swoich naturalnych środowiskach i o ich naturalnych krzyżówkach myślałam,że concolor to taka właśnie "krzyżówka" :mrgreen: .

-Psyche x conco x bellatulum - tak jest napisane i nie wiem,czy to jest pierwszorzędowa hybryda między P. concolor,a P.bellatulum,czy między Psyche,a hybrydą P.concolor i P.bellatulum.Obecnie wypuszcza listek.Czy będzie kwiat :?: Roślina jest w bardzo dobrej kondycji.Cóż,zobaczymy.

-armeniacum - przyjechała do mnie tydzień temu z Warszawy,kwiat rozkwita,ale przesadziłam,bo zobaczyłam,że ma ciasną doniczkę i wewnątrz jest przyrost.Wypaliłam w małym wiadereczku podłużne dziury od góry do dołu i ma taki jakby koszyk do roślin cebulowych.Jeden listek z przyrostu został żywy,więc może da się uratować ten przyrost.A armeniacum nabiera rozpędu w rozkwitaniu.Zwolnił,bo zmiana miejsc,wciśnięta warżka,ale jest już dobrze i nie będę już gnębić pana Jana,bo mam swoje armeniacum.Jednak moje ma inny kwiat.Górny płatek jest cieńszy i ostro zakończony,a petale też mają bardziej czubate,niż okrągłe zakończenia.Kwiat ciągle jeszcze rośnie i się otwiera.

-bellatulum przyjechało z Łodzi, z ostatniej wystawy.Też jest inne.Liście bardziej podłużne.przy tym węższe i kwiat też bardziej podłużny,no i przekwita,niestety.Jednak ma maleńkie zaczątki rozetek.Długie korzenie i dużo.Też musiałam przesadzić,bo miało za płytką i za małą doniczkę.W dodatku czarną.Co ja mu nie dałam do tego podłoża.Obym tylko nie przedobrzyła.
Korę,chipsy kokosowe,muszelki,wapno magnezowe,sphagnum,liście buka,węgiel drzewny,łupinki z orzechów ziemnych.Czas pokaże,co to będzie.Naturalnie korzonki moczyłam ,ale niedługo w wywarze z orzechów piorących.Popryskałam listki,innym też.

-niveum mam je od jesieni,konkretnie od października.Już przesadziłam wraz z innymi sabotkami.Nie był w najlepszej kondycji,więc na kwitnienie nie liczę.W zimie urósł mu listek,ale nawet nie do połowy,a teraz wyrasta następny.Nie wierzę,że to może być kwiat.Na razie nic nie widzę.Ale generalnie jest w porządku.Jestem jeszcze dość ostrożna,bo i korzonki miało słabe.Niveum lubi wręcz gorąco,więc kuweta,w której stoi wystaje nad kaloryfer i tym sposobem ma to swoje ciepełko.

Tak oto spełniły się moje najstarsze marzenia dotyczące tych wspaniałych sabotków.Hybryda trafiła do mnie przypadkiem.Dałam się na nią namówić.O concolorze nie myślałam.Po prostu go dostałam.
Jak ktoś zna jeszcze jakieś ciekawostki na temat tych roślin to bardzo proszę.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Sabotki podrodzaju Brachypetalum

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 14-03-2014, 13:32

Ja dobry rok mam bellatulum, dotarło do mnie dość sfatygowane, po liściach widać, że ciasno było w transporcie, nie są eleganckie ;) , ale nie zasychały, nic się z nimi nie działo, więc są. Rośnie pięknie, ma kilka rozetek,w tym 4 z jakimiś "farfoclami" na szczycie :D :lol:
Koleżanka kupiła niedawno, też odrobinę sfatygowane, ale też chce kwitnąć.
U mnie podlewane tylko wodą destylowaną, trochę wystraszona przez Agnieszkę i Marka , że bez RO długo nie pociągną przynajmniej tyle im zapewniam. Póki co bezproblemowe.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 14-03-2014, 17:18

Dziękuję za wiadomość.Czytałam,że lubią tylko czystą wodę.A ja mogę mu oferować deszczówkę z długotrwałych opadów i wodę ze śniegu.Ciekawe,czym moja koleżanka podlewa,bo ma już długo bellatulum i pisze,że nie jest trudne.
U nas woda jest czysta,bo nie ma przemysłu,a jak się zdarza,że nie ma światła to nie ma i wody i pijemy sami deszczówkę :lol: .Tak było nie tylko tej zimy.Dobrze,że ją zbieram.
Mam nadzieję,że mu posmakuje.
Patrz,Bożenka concolora podlewała kranówką i jak pięknie rósł,a bellatulum to też wapnolub.Zastanawia mnie to.
Cóż ,dziękuję za wskazówkę. ;)
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 14-03-2014, 20:20

No, ale jest kranówka i kranówka. Nie raz o tym było ;)
Mieszkam i pracuję w tym samym mieście, w domu mam twardą wodę, sprawdzałam, a w pracy...To już sama nie wiem jaką, codziennie rano szoruje się czajnik, dwa, trzy nastawienia i pół centymetra żuru na dnie. :shock: W teście brakło skali. :shock:
Nawet trzykrotki nie rosną podlewane tą kranówką, wszystko zdycha jak nie upilnujemy i ktoś nas wyręczy.
Bez wątpienia, woda z różnych ujęć, ale strach pomyśleć co w niej jest. :evil:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 14-03-2014, 20:37

Elu, Bożena pisała, że ma twardą wodę. Sabotki z sekcji Brachypetalum potrzebują wapnia w podłożu, a nie wapnia z twardej wody. Dlatego bezpieczniej podlewać deszczówką/destylowaną, a do podłoża dodać np. skorupek jaj.

Pozdrawiam.

Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 15-03-2014, 16:49

Już Wam odpowiadam,bo konsultowałam się z koleżanką,która ma bellatulum.Bożenka ma concolora,ale ja też - od niej.Otóż owa koleżanka podlewa swoje bellatulum deszczówką,a raz na 2-3 miesiące wodą ze studni. Jej bellatulum powtarza kwitnienie,rośnie,a jako podłoże ma sphagnum z muszelkami.
Ja prawie nigdy nie podlewałam storczyków kranówką- żadnych.Próbowałam,ale coś mi nie pozwala. Podświadomość :?:
Zawsze zbieram deszczówkę.Mam ok.300litrów.Jednorazowo idzie mi 30-50 litrów,to zależy ile kwiatów podlewam. Najczyściejszą wodę dostają drakule,a najbardziej odstałą pływacze.Bardzo lubię wodę,która spływa ze śniegu.Mam ją jeszcze.Jest czyściutka jak łza.Trochę gorszą wodę wlewam do kuwet,by parowała.
Gdy nie mam wody,a w nocy np. jest burza,to wstaję i " łapię".
Och,czego to się nie robi dla tych kwiatuszków.
A odkryłam,że w moim bellatulum zaczynają rosnąć 2 rozetki :D i ten wzrost jest widoczny z dnia na dzień.Z tego powodu jestem bardzo szczęśliwa.Nawet listki jakby uniosły się wyżej.Jednak dobrze zrobiłam przesadzając.Korzenie pomokły w wywarze z orzechów piorących,a te korzenie to są bardzo ładne.Długie,zdrowe i
A jeszcze zapytam,czy skorupki z jaj są na pewno dobre? Ja mam takie kupione,z muszelek,no i wapno magnezowe.Czytałam,że P.bellatulum je lubi.
Mówię Wam,ale jestem szczęśliwa,że mam te saboty.
Pięknie dziękuję za te wskazówki - ciekawostki.Ja lubię wiedzieć jak najwięcej i wychodzę z założenia,że wiedzy nigdy za dużo. ;)
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 15-03-2014, 17:56

Skorupki mam przetestowane i nigdy żadnych negatywnych skutków nie zauważyłem (najpierw je suszę, a potem rozcieram na coś w rodzaju mączki).

Pozdrawiam,

Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 15-03-2014, 20:02

Dobrze w przyszłości spróbuję coś takiego. Może te skorupki mają coś,czego rośliny będą potrzebowały?
Jeszcze jedno Michałku.
Czy te skorupki mają być z jajek surowych,czy gotowanych? Słyszałam,że z surowych zawierają jakieś szkodliwe związki siarki i jest to niewskazane.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 15-03-2014, 20:57

Ja używałem i takich, i takich, efekt był taki sam ;)

Pozdrawiam,

Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 21-03-2014, 14:33

Kiedyś już wspominałem ale może komuś się przyda:
Mojego P.bellatulum mam od pojedynczej rozetki. Teraz są już 3 i będzie kwitł drugi raz. Za podłoże robią tylko 3 duże kawałki akwarystycznego wapienia drążonego i luźne sphagnum w szczelinach. Jest jeszcze dosłownie kilka kawałków kory w większych szczelinach między skałkami. Podlewam wodą destylowaną bez dodatków.
Za parę lat może zrobię sobie taką instalację w głębszej doniczce do drzewek Bonzai, tak, żeby sabotki rosły na skałce która trochę z niej wystaje :D
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 24-03-2014, 21:50

Oglądałam galerię Karola.Jest na co popatrzeć.Gdy widzę Dendrobium phalaenopsis,to aż mnie w dołku ściska. :roll: Jak ja je uwielbiam,a u mnie nie rosną.
Bellatulum piękne.Ciekawy eksperyment z tym podłożem.Nie podoba mi się tylko sztuczne światło.W sumie storczyk ten nie potrzebuje doświetlenia,nie potrzebuje bardzo wysokiej temperatury,nie jest źle.Zimą lubi dużo światła,słońce.
Mojemu rosną 2 rozetki naraz,no i rosną,chociaż sabotek nie jest zaaklimatyzowany.Może to wiosna działa tak pozytywnie :?:
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: izula161 Data » 24-03-2014, 23:27

Paphiopedilum lowii & superbiens od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem ,ale niewiele o nim wiem prawie nic .Może ktoś ma jakieś doświadczenia czy też wiedzę którą chciał by się podzielić ?
Pozdrawiam
Izabela
Fotografia użytkownika
izula161

Z nami od: 24-03-2014, 21:06
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 25-03-2014, 10:46

Najlepiej wujka Google poprosić o informacje o P.lowii i P.superbiens, porównać jak rosną w naturze i wypośrodkować.
Przydatne informacje na temat uprawy Paphiopedilum znajdziesz w Bibliotece
Kilka słów o upodobaniach i siedlisku można znaleźć tutaj
Generalnie roślinka uważana za łatwą w uprawie. ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 29-03-2014, 07:29

Sztuczne oświetlenie - był to eksperyment, który trwał ok. 2 lat. W dużej mierze chodziło o testy pod kątem uprawy storczyków w wiwariach. Teraz P. bellatulum stoi sobie na parapecie północnego okna i nie przeszkadza mu to zbierać się do kwitnienia. Przyznaję więc, że wymagania świetlne ma niewygórowane.
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu