Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Maxillaria schunkeana

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Maxillaria schunkeana

Nieprzeczytany post Autor: DariaS Data » 28-09-2014, 13:21

Witam. Storczykami zajmuję się od około 8 lat, głównie nieokreślone hybrydy phalaenopsis, oncidium itp. Ostatnio otrzymałam Maxillarie schunkeana - roślina ok. 6- letnia, w stanie doskonałym. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć, jak zachęcić ją do kwitnienia? Wystawa wschodnia, jasna - bez bezpośredniego słońca, temperatury nocą ok. 18 C, w dzień 22-24, wilgotność ok 70-80% . Rośnie ładnie, niemniej nie mam doświadczenia z tym gatunkiem, a informacje na stronach anglojęzycznych bywają sprzeczne (na stronach polskich poza sporadycznymi zdjęciami - brak). Dziękuję z góry za pomoc ;)
Fotografia użytkownika
DariaS

Z nami od: 28-09-2014, 12:48
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Maxillaria schunkeana

Nieprzeczytany post Autor: laura1806 Data » 25-11-2014, 21:47

Witam,
Maxillaria schunkena występuje w Brazylii, gdzie rośnie w lasach deszczowych na wysokości 600 - 700 m n.p.m. Swoją roślinę uprawiam od pięciu lat w warunkach parapetowych. Temperatura w mieszkaniu umiarkowana ok. 17 - 25 stopni, wilgotność ok. 45-70%, wystawa północna. Podłoże utrzymuję stale wilgotne, tylko zimą lekko ograniczam podlewanie.
Okres letni moja roślina spędza na dworze. W tym roku do domu wróciła dopiero w połowie października i wydaje mi się, że dzięki temu obficie zakwitła. Na zdjęciu tego nie widać ale jest ok. 20 kwiatów. Kwiaty są piękne, woskowe i utrzymują się ok. miesiąc. Trzeba jednak umieć dostrzec ich piękno gdyż są niewielkie osadzone na krótkim pędzie i schowane wśród liści.
Na początku dzieliłam kilkakrotnie roślinę chcąc obdarować znajomych. Dopiero w ostatnim czasie pozwoliłam jej się rozrosnąć i są tego efekty :-)
W warunkach parapetowych przy umiarkowanej temperaturze storczyk nie sprawia problemów - polecam.
W mojej kolekcji mam jeszcze Maxillarie tenuifolie i Maxillarie picte, które również rosną i kwitną bezproblemowo.

PB025737.JPG
Pozdrawiam, Laura

http://storczykiptms.pl/
http://ceratostylis.blogspot.com/
Fotografia użytkownika
laura1806

Z nami od: 22-04-2012, 17:04
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Maxillaria schunkeana

Nieprzeczytany post Autor: DariaS Data » 03-01-2015, 17:03

Dziękuję za informację. Czy zacieniałaś ją latem? Mam balkon od wschodniej strony, zwykle do 12 - 13 pada na niego słońce.
Fotografia użytkownika
DariaS

Z nami od: 28-09-2014, 12:48
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj