Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: problem z paphiopedilum spicerianum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: problem z paphiopedilum spicerianum

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 14-10-2016, 21:50

Witam!
Czy ktoś ma to paphiopedilum i może mi podpowiedzieć jak je uprawiać, bo najwyraźniej robię coś źle :(
Mam je ok dwa lata, rośnie sobie dziarsko na zachodnim parapecie w dość chłodnym pokoju ( temp nie mierzona), wytwarza nowe rozetki i wygląda dobrze, ale.. Już trzy razy wypuszczało pąk i za każdym razem ten pąk ledwo się wychylił z rozetki to brązowiał i zamierał. Za pierwszym razem myślałam, ze nie podlewałam dość regularnie , więc za drugim razem już dbałam o to, żeby podłoże było prawie cały czas lekko wilgotne, kiedy rośnie pęd. Nie pomogło, za trzecim razem pomyślałam, ze może ma za ciepło (w lecie słońce operuje dość mocno na tym parapecie) więc postawiłam je na kwietniku ok dwa metry od okna, i też nie pomogło. Pąk znowu zamarł.
Macie jakiś pomysł co mogę zmienić?

DSCF0114.jpg
cała roślina
DSCF0116.jpg
zbrązowiały pąk
DSCF0117.jpg
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: problem z paphiopedilum spicerianum

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 15-10-2016, 05:37

Roślina twoja zdrowo wygląda.

Co do kwitnięcia... to co wiem to temperatura nocna jest krytyczna dla pąków i kwiatów... temperatura w nocy 12 °C a w dzień do 15-stu. Nocny chłód jest najważniejszy. Zachodnie słońce jest za gorące do większości storczyków.

Czy to jednak jest powodem problemu u ciebie, tego nie wiem...
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 18-10-2016, 21:20

Co prawda mam je w najchłodniejszym pokoju, ale 12 stopni tam na pewno nie ma( muszę kupić termometr ).
Dzięki za podpowiedź, choć nie wiem, czy uda mi się je eksmitować w zimniejsze miejsce :|
Fotografia użytkownika
Gośka

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 18-10-2016, 22:35

Z doświadczenia wiem że dużo storczyków toleruje cieplejsze warunki jak im się chłód zapewni nocą,

Z drugiej strony nie jestem pewna że to temperatura jest powodem twoich kłopotów. Wiem jedno... że Paphiopedilum o jednokolorowych zielonych liściach lubi o wiele chłodniej niż Paph. maudiae, które lubią ciepło.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 19-10-2016, 21:08

Coś w tym jest zdecydowanie. Mam maudiae i w tym roku kwitło dwoma kwiatami. Mam też 3 hybrydy paphiopedilum z zielonymi liśćmi, które od jakiegoś czasu niezbyt chcą kwitnąć. To samo dzieje się z dendrobiami typu nobile, które kiedyś kwitły jak burza a teraz są to zdecydowanie mniej obfite kwitnienia. Podejrzewam, że przyczyną jest ocieplenie domu, które zrobiłam 3 lata temu- temp w pokojach jest wyższa i bardziej wyrównana i chłodnoluby gorzej kwitną. Jedno woleć albo komfort dla siebie albo dla rośliny :lol:
Fotografia użytkownika
Gośka

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 22-10-2016, 09:05

Jestem zaskoczony. Moje co prawda stoi w oranżerii, gdzie o tej porze roku jest wysoka wilgotność, ale temperatury- nocą 15°, a w dzień przy słońcu ile tam się nagrzeje, no i właśnie kwitnie. I tak corocznie.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 23-10-2016, 09:10

Według IOSPE to Paphiopedilum rośnie nawet do 2000 m n.p.m w prowincji Junan w Chinach oraz Birmie, północnych Indiach, Bhutan. Można spokojnie zakładać, że optymalne są dla niego w zimie dość niskie temperatury.

Pozdrawiam,
Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 23-10-2016, 10:25

Podrzucę swoje trzy grosze odnośnie uprawy Paphiopedilum. W wątku tym zawarte są sugestie jak i doświadczenia naszej koleżanki, której osiągnięcia winny być brane pod uwagę. :idea: Zwrócę też uwagę na dyskusje jakie bywały kiedyś na tym forum :D
Także w Bibliotece znajdziesz ciekawe opracowanie na temat uprawy tego rodzaju storczyka. Warto przeczytać i nie tylko. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj