Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Brassada Mivada

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Brassada Mivada

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 29-11-2010, 07:33

'Obie orchidee rosną w drobnym podłożu z OrchidSklepiku. Uprawiam je w warunkach szklarni umiarkowanej do ciepłej, przy wysokiej wilgotności powietrza wahającej się od 65-90%. Latem temperatura jest wysoka, powyżej 26°C w dzień i około 15-20°C w nocy. Zimą natomiast temperatury są niższe i mieszczą się w zakresie 21/14°C (dzień/noc).
W okresie intensywnego wzrostu, od wczesnej wiosny do jesieni, podlewam co tydzień, stosując przy każdym podlewaniu połowę dawki nawozu do storczyków, rozpuszczoną w deszczówce z niewielkim dodatkiem odstanej wody kranowej. Raz w miesiącu przepłukuję podłoże czystą deszczówką, by pozbyć się nagromadzonych soli.
Aby doprowadzić do kwitnienia, lekko przesuszam rośliny w okresie dojrzewania młodych przyrostów. W tym czasie dbam też o dużą ilość rozproszonego światła. Może to powodować pojawienie się na liściach drobnych, ciemnych plamek. Jest to jednak zjawisko normalne i nie świadczy o żadnej chorobie.
Zimą ograniczam ilość wody, podlewając jeden raz na 2-3 tygodnie. W tym czasie nie stosuję również nawożenia." cytuję znajomego ale trochę mu nie wierzę.Źródło tekst ze strony "Roślin Menażeria" Anny Babiuch.
http://www.roslin-menazeria.net/index.p ... ;info=2542
Czy ktoś mnie wyprowadzi z rozterki i upewni w wierze. :mrgreen: Już nie musi, WIERZĘ. Pani Anno dziękuję,wycieczka na Stronie imponująca!.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Brassada Mivada

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 30-11-2010, 09:59

Weszłam na te stronę, jest pod wielkim wrażeniem. Znasz osobiście tę Pnią?
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 01-12-2010, 10:00

agnes pisze:Weszłam na te stronę, jest pod wielkim wrażeniem. Znasz osobiście tę Pnią?

Nie osobiście,czego bardzo żałuję i chociaż poznałem ją niezbyt komfortowej sytuacji to uważam,że warto było. :!: :!: :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 01-12-2010, 11:54

Wpadł mi do głowy pomysł,żeby zaprosić ja do naszego forum. Jej osiągnięcia są niesamowite
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Kamila Irie Data » 01-12-2010, 12:45

Pani Ania udzielala sie na "starym" forum - wiec podejrzewam, ze wczesniej czy pozniej trafi rowniez na lono "nowego forum". Jezeli uzna je za wystarczajaco interesujace dla niej, na pewno zostanie z nami na dluzej ;)
Kamila Irie

Z nami od: 27-07-2009, 17:23
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 01-12-2010, 19:08

Z nostalgią wspominam nasze spotkania. Jakoś tak się wszyscy rozpłynęli. A bywało tak wspaniale, cudownie i uroczo. Czy to se ne wrati?
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 22-02-2011, 22:21

Wygrzebałam wątek. :)
Właśnie od pani Ani mam Brassadę Mivadę. :D
Zdecydowanie bezproblemowa roślina.Zdrowa,kwitnie regularnie i dobrze rośnie.Ostatnio wypuściła mi 2 przyrosty.Kwiaty jej są bardzo atrakcyjne i utrzymują się dłużej niż u Brassii.
Zimą stawiam ją na pd.- wsch. lub pd.- zach. okno.Mniej podlewam jak to zimą,czasem pryskam.Od wiosny stoi na dworze.
Pozdrawiam. 8-)
Elżbieta
Załączniki
Brassada Mivada.jpg
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość