Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phalaenopsis braceana i inne do orchidarium?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Phalaenopsis braceana i inne do orchidarium?

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 20-02-2012, 14:00

Zastanawiam się nad zakupem phalaenopsis braceana. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w uprawie tego gatunku? Co prawda dysponuję orchidarium (temperatura 17-27 stopni, wilgotność 60-95%),jednakże podobno to dość trudny gatunek, dlatego mam wątpliwości czy to w ogóle ma sens... Myślę na razie o dość młodej roślinie w przystępnej cenie. Rozważałam też phal. stobartiana, który ma podobne kwiaty, zresztą obydwa są piękne :) W sprzedaży są również krzyżówki phal. braceana x bastianii oraz phal. stobartiana x bastianii, czy ktoś posiada którąś z tych roślin i może się podzielić doświadczeniami w ich uprawie? Te hybrydy nie powinny być już chyba takie kłopotliwe w uprawie? Przy okazji czy możecie polecić jakieś nieduże, niekłopotliwe rośliny do tego orchidarium? Dodam, że nie potrafię uzyskać w nim większej amplitudy temperatury pomiędzy dniem a nocą niż 5-7 stopni, pomimo zastosowania kabla grzewczego i świetlówek T8, które również oddają ciepło. Podstawowym źródłem światła są świetlówki, orchidarium stoi daleko od okna. Na mojej liście chciejstw jest już ceratostylis rubra i pteroceras semiteretifolium, bo strasznie podoba mi się ich pokrój :)
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Phalaenopsis braceana i inne do orchidarium?

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 21-02-2012, 09:00

z innych roślin do orchidarium mogę polecić np.

Leptotes np. bicolor
różne Aerangisy
Maxillarie
dośc dobrze w podobnych warunkach rośnie u mnie Promenaea
KOPIOWANIE ZDJĘĆ BEZ ZGODY AUTORA - ZABRONIONE!!!
Fotografia użytkownika
nina1611

Z nami od: 16-02-2011, 14:43
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 21-02-2012, 09:14

Nie znam tego gatunku, więc nic nie doradzę, zresztą z Phalaenopsis naprawdę kiepsko mi idzie, nie lubią mnie ;) 5-7 stopni amplitudy to naprawdę przyzwoicie. Dość ciekawy problem został poruszony. Czy którykolwiek storczyk nie nadaje się do orchidarium? Moim zdaniem wszystkie się nadają. Oczywiście dochodzi kwestia wielkości i tej nieszczęsnej temperatury. Oczywiście nie ma szans na uprawę roślin zimnolubnych z ciepłolubnymi, ale już ciepłolubne z umiarkowanymi jak najbardziej. Jeszcze nie mam orchidarium, zbieram pieniądze na budowę, ale rozwiążę ten problem następująco: w okresie wzrostu "ciepłoluby" i "umiarkowane" będą rosły razem, a na okres zimowego spoczynku umiarkowane opuszczą orchidarium. I tak co roku. Dla zimolubnych mam już naszykowane duże akwarium. Rozumiem, że ktoś nie chce wstawiać do środka jakichś dużych okazów, ale moim zdaniem nie ma sensu kupować zbiornika o niewielkiej pojemności. Dobrze wszyscy wiemy, że trudno poprzestać na kilku roślinach... Swoje orchidarium ustawię w pobliżu dużego okna typu balkonowego (mimo że mieszkam na parterze), rośliny będą korzystać ze światła naturalnego, a doświetlanie tylko w razie potrzeby.

Pozdrawiam, Michał

P.S. Z tym Leptotesem to bym był ostrożny, on nie lubi permanentnego ciepła, podobnie Maxillarie.
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 21-02-2012, 10:47

u mnie jest do 24/25 ( w ciągu dnia ) stopni obecnie w orchidarium, Leptotes szykuje się do kwitnienia, Promenaea ma dwie nowe psb, Maxillaria bardzo się rozrosła, a poza tym w orchidarium mam też Masdevallie które ponoć potrzebują przechłodzenia do kwitnienia, a u mnie 2 szykują się do kwitnienia :)
Fotografia użytkownika
nina1611

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 21-02-2012, 11:04

A jaka temperatura jest nocą? Poza tym co to za Masdevallie? Gatunki, hybrydy? Jeśli hybrydy, to nie są one aż tak wybredne. Masdevallie nie potrzebują przechłodzenia, lecz permanentnie niskich temperatur (najlepiej cały rok poniżej 20 stopni). Mam Masdevallia veitchiana, upał jej nie szkodzi pod warunkiem, że ma cały czas mokro (nie wilgotno, mokro ;) ). Sugeruję jedynie, że to stagnacja warunków jest powodem braku kwitnienia u storczyków. Leptotesa mam, rośnie w akwarium, wilgotność 60-70 %, temperatury (skrajne) to 12 i 25 stopni. Właśnie szykuje się do kwitnienia na 2 pędach kwiatostanowych (po 2 pąki każdy). Jak zakwitnie, pokażę. Maxillarii nie mam, ale orientuję się mniej więcej, jakie mają wymagania. Po przeniesieniu do przestrzeni o podwyższonej wilgotności (nieważne, czy to orchidarium, akwarium czy tunel foliowy) storczyki dość szybką reagują poprawą wyglądu i bujnym wzrostem, niemniej w warunkach stałej wysokiej temperatury mogą być problemy z kwitnieniem nawet u hybryd Phalaenopsis.

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 21-02-2012, 11:24

To wiadomo że w orchidarium nikt nie bedzie miał stałej temperatury, pewna różnica temperatur jest jak najbardziej wskazana.
U mnie obecnie nocą temperatura nie spada poniżej 18/19 stopni.
Tak jak Ameliya podała , w jej orchidarium temperatura wynosi 17-27 więc moim zdaniem jak najbardziej odpowiednia temperatura dla ciepłolubów tak jak i dla umiarkowanych, również i Masdevalliom nie działa by sie krzywda, bo różnica temperatur występuje.
Mam Masd. sugar baby, barleana, mary staal.
Wilgotność wynosi od 80-95%.
Pojawiły się pędy, nowe przyrosty i wysoka temperatura w dzień im nie szkodzi a nawet pomaga.
Fotografia użytkownika
nina1611

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 21-02-2012, 11:42

Dziękuję za odpowiedzi :) Jeśli chodzi o phal. braceana, to też już rozważałam postawienie rośliny na zimę na (północnym) parapecie w sąsiedztwie nawilżacza. Na razie postepuję tak z niektórymi sabotkami, które większość roku rosną w orchidarium, ale zimę spędzają na chłodniejszym parapecie. Znalazlam kilka informacji na temat uprawy phal. stobartiana, myślę, że to jest prawie wykonalne w moich warunkach :) Wg danych na stronie orchidspecies.com zakres temperatury dla obydwu (braceana i stobartiana) jest podobny, co mnie trochę dziwi, bo stobartiana rośnie w naturze na wysokości do 1000m n.p.m., zaś braceana na ok. 2000m n.p.m. Ale, jak to mówią, kto nie ryzykuje ten nie ma, więc pewnie spróbuję z tą braceaną, na razie z niewielką rośliną, która może przy odrobinie szczęścia lepiej sie zaadaptuje do moich warunków, jeśli w ogóle je zniesie ;)
Jeśli chodzi o moje orchidarium (terrarium), to mam je dopiero od ok. pół roku. Ma standardowe wymiary 120x50x60cm. Na razie rosną w nim głównie phalaenopsisy botaniczne i ich hybrydy, w tym sporo młodziutkich roślin, ale jest też angreacum leonis, bulbophyllum echinolabium i kilka sabotków. Naczytałam się kiedyś, że aerangisy są dość wrażliwe więc na razie sobie je odpuściłam. Na wiosnę część roślin posadzę na podkładkach korkowych i wprowadzę pień epifityczny, bo oczywiście dno orchidarium obstawione doniczkami nie jest moim zamierzeniem, a jedynie stanem przejściowym ;) Na pniu planuję też posadzic kilka miniaturowych hybryd phalaenopsis. Jedynie sabotki pozostaną w czarnych doniczkach. U mnie podstawowym źródłem światła są właśnie 2 świetlówki T8 OSRAM Fluora 30W, które świecą 11-16 godzin na dobę, stąd moje pytanie o gatunki, które będą tam dobrze rosły właśnie z uwagi na brak światła naturalnego. W przyszłości orchidarium będzie stało bliżej okna, ale północnego, więc stan oświetlenia się drastycznie nie zmieni. Zamierzam np. "odchować' tam młodą coelogyne chloroptera (póki jej rozmiar na to pozwoli), tylko nie spotkałam się jeszcze z coelogyne w orchidarium (może z uwagi na ich gabaryty), stąd moje wątpliwości. Mam też młodego cycnodesa Wine Delight 'Jem', na razie jedna psb, która wypuściła niedawno nowy przyrost. Jak nowy przyrost trochę podrośnie, roślinę postawię w orchidarium. O ceratostylis rubra i pteroceras semiteriterifolim wiem, że w sztucznym świetle rosną. Mam masdevallię Sugar Baby, to moja pierwsza masdevallia, "na próbę". Niestety dostałam ją z kilkoma plamami na starszych liściach, które wygladają jak bakteryjne, jednakże od 4m-cy w ogóle sie nie zmieniły, są takie jak były w dniu, w którym ją dostałam. Masdevallia stała do zeszłego tygodnia w pomieszczeniu, gdzie przy największych mrozach na parapecie była temperatura 9-13stopni (rano), teraz przeniosłam ją w cieplejsze, ale bardziej wilgotne pomieszczenie (55-70%). Przy okazji przy podlewaniu chyba zalałam dwa młode przyrosty, co nie było zbyt trudne, bo była od nowości zbyt głęboko posadzona. Przesadziłam ją znacznie płycej do sphagnum. Z uwagi na te plamy, choć nie postępujące, boję się ją umieścić w orchidarium. Ale cieszę się, że ktoś odnosi sukcesy w uprawie masdevalli w umiarkowanym/ciepłym orchidarium :) Może kiedyś nabędę Selphi Orion lub angulatę, której nie umiem dostać... ;) Strasznie mi się podobają masdevallie, ale na razie testuję swoje umiejętności na jednej ;)
Zastanawiam się tylko czy jakiś gatunek ewidentnie źle rośnie przy sztucznym oświetleniu?
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 21-02-2012, 13:23

Cycnodesa radzę już teraz przenieść do orchidarium, ale pod żadnym pozorem nie zraszać. Aerangisy są rzeczywiście wrażliwe, kupiłem jednego 2 lata temu, w umiarkowanej temperaturze padł w ciągu 2 tygodni, a wyglądał na okaz zdrowia. Co do Masdevallii, moja rośnie w samym Sphagnum, na wierchu warstwa seramisu, która zapobiega rozwojowi glonów i zagniwaniu przyrostów. Podlewam na podstawkę lub spryskuję delikatnie od góry. Potrzeba trochę wyczucia, bo łatwo podlać za dużo, choć i wtedy nie ma tragedii-można podłożyć papierowy ręcznik (lub kilka, w razie potrzeby), który wchłonie zbędny nadmiar. Pani Nino, nie wiem, czy dobrze wyczułem, że się Pani obruszyła, ale jeśli tak, to zupełnie niepotrzebnie. Wyrażam swoją opinię, a nie instruuję. Kto będzie chciał, to przemyśli i zastosuje, kto nie-świat się nie zawali. Wiem, że na dłuższą metę uprawa Masdevallii w wysokiej temperaturze może się zakończyć fiaskiem. Może, nie musi ;) Przy sztucznym oświetleniu Dendrobium aggregatum i wiele innych Dendrobiów światłolubnych nigdy nie zakwitnie. Wiem, że Ryszard swoje doświetlał sodówką, ale poza tym musiało mieć dużo światła naturalnego, tak mniemam.

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 21-02-2012, 13:45

SureLooksGoodToMe nie mam w zwyczaju się "obruszać" , bo nie oto w tym chodzi :)
Poprostu każdy ma swoje zdanie i różne doświadczenia jak i też warunki uprawy.
Każdy też postępuje według pewnych schematów które u niego odnoszą pozytywne skutki :)
Jestem otwarta na wszelkie opinie, nierzadko całkiem odmienne niż moje jak również chętnie czytam o doświadczeniach innych :)
Jednak u siebie stosuję warunki uprawy takie, które według mnie roślinom odpowiadają, a nie takie jakie literatura przypisuje do danego gatunku, bo nie zawsze znajduje to odzwierciedlenie w rzeczywistości.
A jeżeli widzę że coś nie gra, wtedy staram się zmieniać, modyfikować, by było im jak najlepiej :)
Co do Aerangisów, to rzeczywiście potrzebne jest odpowiednie wyczucie, trzeba znaleźć pewną równowagę i będzie dobrze :)
Fotografia użytkownika
nina1611

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 21-02-2012, 18:50

Znalazłam więcej informacji na temat uprawy phalaenopsis braceana, głównie na zagranicznych forach oraz na stronie http://regnumnaturae.it/phalaenopsis-braceana.html. Powołując się na informacje zawarte na wyżej wymienionej stronie: temperatura latem 20-24 stopni w dzień, nocą 16-18, od listopada do stycznia w dzień 16-18, nocą 13-14 stopni. Myślę, że pomysł uprawy w orchidarium od wiosny do jesieni i na parapecie blisko nawilżacza zimą ma spore szanse powodzenia, choć latem miałaby u mnie kilka stopni cieplej :)
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu