Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pholidota conchoidea

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Pholidota conchoidea

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 05-08-2012, 21:32

Podarował mi tę roślinę p. Jan Ciepłucha, bardzo się ucieszyłam, lubię jej pokrój i kolor bulw. Początkowo roślina stała we wsypku z oknem o wystawie wschodniej, we wiaderku z warstwą keramzytu i woda na dnie. Nie ma tam ogrzewania, więc temperatura waha się w zależności od warunków na zewnątrz od 16 do 22 stopni. Jeszcze kiedy tam stała, w czerwcu pojawiły się te trzy kłoski widoczne na zdjęciu. Potem z innymi roślinami została przeniesiona na balkon po stronie zachodniej. W zimniejsze noce chowana do mieszkania, cieniowana po południu, zraszana, podlewana raz w tygodniu, nawożona tak jak wszystkie inne storczyki. Temperatury w zależności od pogody, 13-15 w nocy do 35- 37 w dzień. Kłoski nie chcą się rozwijać, tylko w dolnej części nastąpiła drobna zmiana wyglądu. Nie wiem czy to wina za małej wilgotności, bo światła ma dość. Roślina jest zdrowa, nie widzę szkodników. Ma kilka ciemnych plamek na najstarszych liściach, z tego powodu była zabezpieczana Topsinem, potem Previcurem. Zmiany są ale się nie powiększają. Nie wiem co mogę zrobić by kłoski się rozwinęły. Wstawić do głębszego, przeźroczystego wiaderka by podnieść wilgotność, dać większe dawki nawozów? Może coś podpowiecie.
Załączniki
Pholidota conhoidea.jpg
Pholidota conchoidea 1.jpg
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Pholidota conchoidea

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 06-08-2012, 16:21

Cieszę się że rośnie. Kwiatostany powoli dorosną i zakwitną. U mnie jest podobnie. Widać wyrastające młode korzenie. Proszę je czymś obłożyć, żeby miały więcej wilgoci.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Pholidota conchoidea

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 07-08-2012, 17:52

Bardzo dziękuję za odpowiedź, korzenie obłożę mchem. Bardzo mi zależy na roślinie i jej kwitnieniu, lubię na nią patrzeć no i nie chcę zawieść zaufania. Myślę, że chyba wstawię ją do wyższego wiaderka by podnieść wilgotność wokół rośliny. Jak zakwitnie to się na pewno pochwalę.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj