Dyskusje - gatunki botaniczne i hybrydy określone - rozmowy

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jak uprawiam bulbophyllum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Jak uprawiam bulbophyllum

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 30-12-2013, 21:27

Jakiś czas temu Ryszard mnie prosił ażebym coś napisał w odpowiedzi na pytanie o uprawie Bulbophyllum. Nie mogę znaleźć tego wątku, odpowiadam wiec w nowym.
Może osoba pytająca tutaj zajrzy.
Bulbophylla mają drobny, skromy system korzeniowy, a wiec nie potrzebują doniczki, a jeżeli już , to bardzo płytkiej. Po zakończeniu przyrostu, jeżeli roślina jest dostatecznie duża, można przerwać podlewanie. Powinien ukazać się wtedy kwiatostan. W okresie wegetacji podłoże powinno być ciągle wilgotne. Niczym nie są nawożone. Podlewane latem wodą ze studni głębinowej, zimą z RO. Poniżej kilka fotografii różnego sposobu uprawy.

uprawa na desce.jpg
Najczęstszy sposób uprawy- na desce.
Jak zabraknie deski. to podstawiam następną.jpg
Jak zabraknie deski, to podstawiam następną.
Jak brak deski, to i tak rosną.jpg
Jak nie podstawię niczego to i tak rosną
Czas przesadzić na deskę.jpg
Tak było kupione. Rozrosło się, wiec czas przesadzić na deskę, lub na podstawek.
Równie dobrze rosną na podstawce pod kwiaty.jpg
Równie dobrze rosną na podstawce pod kwiaty
Czasem uprawiam na gałęzi.jpg
Czasem uprawiam na gałęzi. Ale to jest kłopotliwe, bo wymaga częstszego dostarczania wody.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Jak uprawiam bulbophyllum

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 31-12-2013, 12:07

Temat jak dla mnie na czasie bo zastanawiam się czy np. na dnie orchidarium bulbophyllum dałoby radę. W niektórych miejscach mam prawie 20 cm podłoża, na dnie prawie 10 cm keramzytu a potem wymieszane chipsy kokosowe z grubą i drobną korą. Planuję jeszcze dosypać trochę węgla. Czy można je by było bezpośrednio umieścić na dnie czy raczej na jakiejś podkładce i tylko położyć na wierzchu. Myślałam o dwóch B. miniatum i taiwanense. Poza tym zastanawiam się czy kwiatostany będą pionowo wyrastały czy raczej będą się kładły po podłożu? Niedawno dowiedziałam się Baptistonia ma właśnie taką skłonność i chyba będzie musiała iść na pień. A może jakieś inne bulbophyllum byłoby bardziej odpowiednie? Chciałabym trochę urozmaicić podłoże - nie same paprocie i fitonie ale również jakieś botaniczne storczyki.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Mario 81 Data » 01-01-2014, 12:03

Panie Janie bardzo ciekawy sposób uprawy,mam jednak kilka pytań odnośnie tych desek. Z jakiego gatunku drzewa są ,a także w jakim stanie rozkładu? Zastanawiam się też w jaki sposób są impregnowane,że nie pleśnieją? Natomiast w przepadku uprawy w podstawkach pod kwiaty,jakiego rodzaju podłoża Pan używa?
Mario 81

Z nami od: 22-12-2013, 16:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 01-01-2014, 17:00

Czasem niestety pleśnieją. Ale ostatnio jakoś nie widać. Nie jest to jednak szara pleśń. Na szczęście. Zresztą i tak jakieś grzybki drzewo zjadają, choć ich nie widać, podobnie jak korę w doniczce czy inną mokrą substancję organiczną. Po kilku latach pozostaje próchno całe obrośnięte mchem. Podkładam wtedy płytkę pleksi, lub następny kawałek drzewa. Deska- najczęściej jest to sosna, ot, co wpadnie w rękę. Niczym nie impregnuję. Ci co myślą, ze jak wysterylizują, to już tak zostanie do końca świata, są w błędzie. Z czasem to co organiczne i wilgotne i tak zostanie zasiedlone przez grzyby. Na podstawek trafia kora, taka będąca w sprzedaży. Krajowej sosny zwyczajnej nie stosuję. Zwykle umieszczam na powierzchni nieco mchu. który z czasem wszystko zarasta. Nie znam się na gatunkach, ale wybieram taki o niskim wzroście.Taki jest lepszy bo nie zarasta storczyka i lepiej znosi okresy suszy, niezbędnej do wywołania kwitnienia.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 01-01-2014, 17:15

A jakaś podpowiedź dla mnie? 8-)
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 01-01-2014, 17:27

Odradzam węgiel. Przetestowałem. Początkowo wszystko jest super, ale węgiel wszystko chłonie i kumuluje, po roku korzenie które go dotkną- zamierają. Większość gatunków bulbofylum ma kwiatostany wyniosłe, ale są i takie które się płożą, np. Bulb. ftostii.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 01-01-2014, 17:49

Dziękuję za ważną informację dot. węgla. Wiedziałam, że może on kumulować toksyczne związki ale nie pomyślałam, że po jakimś czasie może to być problem.
Czy zatem posadzić bulbophyllum bezpośrednio w podłoże czy raczej na podkładkę i ją położyć na podłożu?
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 01-01-2014, 18:36

Merghen pisze:Czy zatem posadzić bulbophyllum bezpośrednio w podłoże czy raczej na podkładkę i ją położyć na podłożu?

To bez znaczenia.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: bo1rek Data » 01-01-2014, 23:39

Witam.
Posiadam Cirrhophyllum Tsiku Pouter ( Cirr. puttidum x Bulb. lobbi var polysticum). Czy ta roślina też wymaga przesuszenie do kwitnienia? Właśnie rozrastają się dwie nowe bulwy. Jeżeli zdecyduję się na podstawkę to jakie podłoże zastosować? Aktualnie rośnie w mieszance kory, liści dęby, spagnum.
bo1rek

Z nami od: 20-01-2013, 21:52
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 19-01-2014, 11:56

Twoje pytanie wisi już dość długo, więc spróbuję coś na nie odpowiedzieć.
Z moich skromnych doświadczeń z Bulbo.lobbi i z tego co się naczytałem, nim tą roślinę nabyłem. Ten rodzaj storczyka preferuje stałą dość wysoką wilgotność.
bo1rek pisze:Jeżeli zdecyduję się na podstawkę to jakie podłoże zastosować ?

Tu się pogubiłem, nie wiem o co chodzi, czy o podkładkę, która sama w sobie jest 'podłożem', czy o podstawkę pod doniczkę co nie ma nic do podłoża.
I jeszcze, korzystając z funkcji "Szukaj" o podkładkach tu na forum znajdziesz sporo informacji. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 19-01-2014, 19:00

Wyżej pisałem: Na podstawek trafia kora, taka będąca w sprzedaży.
A ponieważ mnie irytują ponowne pytania na które właśnie przed chwilą odpowiedziałem, siedziałem cicho, by nie być posądzanym o złośliwości. Zresztą na podstawek można położyć cokolwiek, byleby korzenie miały się czego chwycić.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: bo1rek Data » 20-01-2014, 19:04

Sprawa jasna. Ważniejsze pytanie "Czy ta roślina też wymaga przesuszenie do kwitnienia?"
bo1rek

Z nami od: 20-01-2013, 21:52
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 22-01-2014, 14:02

bo1rek pisze:Ważniejsze pytanie "Czy ta roślina też wymaga przesuszenie do kwitnienia?"

Panie Michale, proszę sprawdzić dokładnie warunki w jakich żyją 'rodzice' i spróbować wyciągnąć jakąś średnią. Szukać na zagranicznych forach i... kombinować.
Życzę powodzenia i pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •