Witam. Storczykami zajmuję się od około 8 lat, głównie nieokreślone hybrydy phalaenopsis, oncidium itp. Ostatnio otrzymałam Maxillarie schunkeana - roślina ok. 6- letnia, w stanie doskonałym. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć, jak zachęcić ją do kwitnienia? Wystawa wschodnia, jasna - bez bezpośredniego słońca, temperatury nocą ok. 18 C, w dzień 22-24, wilgotność ok 70-80% . Rośnie ładnie, niemniej nie mam doświadczenia z tym gatunkiem, a informacje na stronach anglojęzycznych bywają sprzeczne (na stronach polskich poza sporadycznymi zdjęciami - brak). Dziękuję z góry za pomoc
Witam, Maxillaria schunkena występuje w Brazylii, gdzie rośnie w lasach deszczowych na wysokości 600 - 700 m n.p.m. Swoją roślinę uprawiam od pięciu lat w warunkach parapetowych. Temperatura w mieszkaniu umiarkowana ok. 17 - 25 stopni, wilgotność ok. 45-70%, wystawa północna. Podłoże utrzymuję stale wilgotne, tylko zimą lekko ograniczam podlewanie. Okres letni moja roślina spędza na dworze. W tym roku do domu wróciła dopiero w połowie października i wydaje mi się, że dzięki temu obficie zakwitła. Na zdjęciu tego nie widać ale jest ok. 20 kwiatów. Kwiaty są piękne, woskowe i utrzymują się ok. miesiąc. Trzeba jednak umieć dostrzec ich piękno gdyż są niewielkie osadzone na krótkim pędzie i schowane wśród liści. Na początku dzieliłam kilkakrotnie roślinę chcąc obdarować znajomych. Dopiero w ostatnim czasie pozwoliłam jej się rozrosnąć i są tego efekty W warunkach parapetowych przy umiarkowanej temperaturze storczyk nie sprawia problemów - polecam. W mojej kolekcji mam jeszcze Maxillarie tenuifolie i Maxillarie picte, które również rosną i kwitną bezproblemowo.