Witam, jestem nowa na forum. Mam na imię Magda i jestem właścicielką cudownie kwitnącego storczyka ( kwitł w maju oraz w grudniu). Kupiłam go w zeszłym roku w centrum ogrodniczym i na doniczce miał tylko opis : " Phalaenopsis" i nic więcej Poszperałam w internecie i znalazłam bardzo podobnie wyglądającego : Phal. Wiganiae (Phalaenopsis schilleriana x Phalaenopsis stuartiana), znana pod popularną nazwą Phal. Go Philadelphia http://dendrobia.blogspot.com/2012_05_01_archive.html. Mój storczyk ma boczne płatki bardziej bardziej okrągłe, mocniej postrzępione i oraz mocniej nakrapiane niż ten na zdjęciu (i stąd się biorą moje wątpliwości) Mam prośbę - czy możecie spojrzeć na moje dwa zdjęcia i odpowiedzieć mi czy okaz który posiadam to Phalaenopsis Go Philadelphia czy może jakiś inny?
Podpisuję się pod odpowiedzią Marcina... Phalaenopsisar są tak dzisiaj zhybridyzowane, że jak brak określenia w nazwie, to nie możliwe jest dotarcie do rodowodu.
Dalej storczyk Phal. Go Philadelfia jest kompletnie inny niż Twój... porównaj petale... te wewnętrzne płatki... mają inny kolor i formę. Porównaj dalej sepale... te zewnętrzne płatki i porównaj wargę...