zabzazab pisze:nie zakladam nmowego tematu, postanowilem dalej ten ciagnac. Pytanie i wątpliwosci dotyczą podlewania storczyka wywarem z czosnku w celach pozbycia see ziemiórek. Czy to jest skuteczne i zdrowe dla storczyka? Istnieje obawa że mu może zaszkodzic? Czy polecacie od razu jakiś skuteczny środek chemiczny? Pozdrawiam
Hanna pisze:Witam .Pozwolę sobie zapytać Mario, a jak się ma gospodarka wodna rośliny do pękania liści.
Elżbieta pisze:Chciałam napisać na ten temat coś nowego.
Jeżeli będzie taka potrzeba,proszę bardzo.Odkryłam bowiem,że rośliny owadożerne,(prawidłowo powinno być mięsożerne) są bardzo pomocne przy uprawie storczyków.
Hanna pisze:Witam .Pozwolę sobie zapytać Mario a jak się ma gospodarka wodna rośliny do pękania liści.Ostatnio mam takiego delikwenta co mu coraz bardziej pęka liść .Jest piękny zdrowy zielony tak jak myślę reszta rośliny i korzeni ale spotkałam pierwszy raz się z takim przypadkiem .A może to coś innegoAnna
zabzazab pisze:.... Zaczęły najpierw żółknąć liście od spodu dwa najmniejsze, ... żółkły od końców w stronę pędu. ,,,potem zaczęły kolejne żółknąć- równomierniej, .... białe kwiatki troszkę sczerwieniały, ..... Zastanawiam się czy nie prysnąć storczyków Previcurem, albo Topsinem...
zabzazab pisze:Nie wydaje mi się, poniewaz okno jest duze, trzyskrzydlowe:P biurko jest ustawione prostopadle do niego, storczyk stoi na koncu biurka, ok 1,2m od okna. Brak żaluzji, firanek, rolet itp okna czyste, wiec swiatlo dociera:) to chyba nie w tym problem:)
Mery pisze:Wiem, że storczyki podlewane wodą destylowaną nawet z nawozem, po pewnym czasie wykazują oznaki niedożywienia.
Proponuję dodawanie jednak 10 % wody kranowej.
viewtopic.php?f=3&t=1651
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"