Witam interesuje mnie czy tak może mieć mała keika D. Nobille. A drugie zdjęcie przedstawia Cambrie co sądzicie... Z tego co czytałem tak na szybko, że Cambia moze być na słoncu ale 4-5h i to w godzinach rannych czyli w okresie jesień-wiosna nie musi być cieniowana ?
O tej porze D. nobile przechodzą okres suszy, nie należy wiec go tak kąpać. Tyko czy to jest D. nobile? Wątpię. Coś za kusy ten kejk. A w ogóle to czy z taka malizną warto się męczyć?
Jan Ciepłucha pisze:Tyko czy to jest D. nobile? Wątpię.
Jest to Nobile I takiego jeszcze nie mam to walczę a dostałem info żeby trzymać w takim namiocie ona nie pływa tylko chce zeby miała wysoka wilgotność. Bo chyba tak trzeba ....
Cambria jest trudna do określenia, jeżeli chodzi o światło.Pochodzą one od różnych grup wyjściowych, więc jest ich wiele odmian. Potrzebują sporo światła w zimie.[ w lecie muszą być cieniowane]. Jeżeli zaczną pojawiać się ciemne plamki na końcach liści, będzie to wskazywało, że jest dla niej zbyt jasno.
Ten maluch powinien , moim zdaniem mieć trochę dostępu powietrza od spodu. Proponuję podnieść pudełeczko trochę, lub wypalić kilka otworków na dole. Powietrze będzie mogło swobodnie przepływać przez"szklarenkę". U mnie ,wprawdzie sporo większe, rośnie normalnie w podłożu. Można tak.: Z kawałkiem pseudobulwy położone" w korytku": http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1236937901