logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Paphiopedilum i phragmipedium

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Paphiopedilum i phragmipedium

Nieprzeczytany post Autor: ilona Data » 20-11-2011, 08:23

Występują w Azji, przeważnie jako storczyki terestrialne, czyli rosnące na ziemi, w różnych siedliskach, dlatego poszczególne gatunki mogą mieć różne wymagania, co do ilości światła, temperatury, pH podłoża.

Są to storczyki o sympodialnym typie wzrostu.
Liście mogą być wiotkie, sztywne, w różnych odcieniach zieleni, lub z charakterystycznym wzorem,
brak narządów spichrzowych.

Liście układają się płasko w dwu kierunkach tworząc tzw.rozetę.
Korzenie są beżowo– brązowe z charakterystycznymi włoskami.

Il21.JPG
Il21.JPG (79.63 KiB) Przeglądane 1305 razy

Niektóre gatunki są miniaturowe jak np. Paph. helenae, inne olbrzymie jak Paphiopedilum gigantifolium.

Kwiatostan
Kwiaty posiadają rozdętą warżkę w kształcie bucika, stąd polska nazwa
Pahiopedilum – sabotek.

Il23.jpg

Światło
Ilość i wielkość kwiatów jest cechą przypisaną do różnych podrodzajów, i tak mamy gatunki wytwarzające tylko jeden kwiat, wytwarzające równocześnie kilka kwiatów na jednym kwiatostanie oraz grupę Cochlopetalum, dla których charakterystyczne jest bardzo długie kwitnięcie, ponieważ na jednym kwiatostanie sukcesywnie rozwijają się kolejne kwiaty.

Najczęściej kupujemy hybrydy, które do inicjacji kwiatów nie potrzebują przechłodzenia.

Warunki uprawy:

Rośliny te mogą rosnąć w miejscach widnych z dużą ilością światła, ale nie mogą być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ponieważ może dojść do poparzeń liści.

Podłoże
Storczyki te wymagają podłoża o bardziej „ gęstej” strukturze niż np. Phalaenopsis tzn. o mniejszej granulacji kora, keramzyt, mech, chipsy kokosowe, wermikulit, liście bukowe, najlepiej kupować gotowe.

Ważna zasada dla wszystkich posiadaczy storczyków, nie tylko Paphiopedilum
Nie jest ważne, w czym mamy posadzoną roślinę tylko jak się nią opiekujemy.

Podlewanie/wilgotność
Paphiopedilum radzą sobie dość dobrze w warunkach niewielkiej wilgotności w domu.
Podlewanie- systematyczne: podłoże powinno być cały czas lekko wilgotne.

Ważne!
Zamgławianie może powodować zagniwanie roślin z powodu pozostawania wody w kątach liści.

Przesadzanie przeprowadzamy po całkowitym zarośnięciu/wypełnieniu doniczki lub rozkładzie podłoża, które staje się mało przepuszczalne.

Uwaga!
Dojrzała rozeta Paphiopedilum wytwarza kwiatostan, po czym zamiera, wydając młode rozety, które stopniowo zapełniają doniczkę, nie należy zbyt wcześnie oddzielać powstających roślin, najlepiej wcale, gdyż "matczyna" rozeta w dalszym ciągu prowadzi fotosyntezę i odżywia resztę rośliny.

Ban1.jpg
Ban1.jpg (19.79 KiB) Przeglądane 1305 razy

Polecam,bardzo wdzięczne rośliny.
pozdrawiam
zieIIona
zawsze jest czas na śmiech, mimo wylanych łez,(czytaj) przyjdzie czas na kwiaty naszych pupilków
Fotografia użytkownika
ilona

Z nami od: 24-10-2011, 23:27
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Paphiopedilum i phragmipedium

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 20-11-2011, 11:15

Jak się nazywa ta druga roślina i gdzie się ją kupuje? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 20-11-2011, 22:57

Piękna P.sukhakuli.
Czy ta druga to P.parischi ( nie pamiętam,czy poprawnie napisałam.)
Świetnie,że w Salonie Orchidei jest dużo storczyków z gatunku Masdevallia,ale nie widzę Dracula,ani Paphiopedilum.
Te storczyki również należą do moich ulubionych.No i warunki,które mogę im zaoferować są optymalne,tak mi się wydaje.
Ale chyba nie jest źle,ponieważ należą do tych,które u mnie dobrze rosną i kwitną.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasiuniasty Data » 21-11-2011, 18:40

Tak ta po lewej stronie to Paphiopedilum parishii :)Właśnie taką sobie zamówiłam i wdzięczna jestem za tak cenne wiadomości.Strasznie mi się podobają te kwiatki i w końcu się nadarzyła okazja do kupienia:)
kasiuniasty

Z nami od: 09-11-2011, 16:19
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj