logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Kto ma rację a kto bładzi

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Kto ma rację a kto bładzi

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 20-11-2011, 18:04

Przeczytałem taką informację ,że storczyki rodzaju " paphiopedila z sekcji brachypetalum bez wody RO długo nie pożyją " - http://www.orchidarium.pl/forum/read_th ... =0&r=32504.
Przeczytałem także ,że " Paphiopedila z tej grupy są wapnolubnymi litofitami, rosną na omszałych wapiennych skałach lub w humusie zawierającym wapń." - http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/s ... &c=1&roz=7
Nie miałem nigdy do czynienia z filtrem RO ale także z literatury jak i wypowiedziach na forum /innym/ byłem przekonany,że z takiego filtru otrzymujemy wodę miękką pozbawioną związków wapnia i magnezu co potwierdza wypowiedź Elazet w ciekawie ujętym temacie o 'mięsnolubych' roślinkach - viewtopic.php?f=16&t=1643#p10720 .
Teraz stoję na rozdrożu i nie wiem kto ma rację a kto się pomylił . :?: Możliwe ,że nie doczytałem, że ten filtr odpowiednio ustawiony pozwala uzyskać wodę 'twardą' zawierającą duże ilości soli wapnia i magnezu. :roll:
Pomocy. :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Kto ma rację a kto bładzi

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 20-11-2011, 18:32

Ryszard410 pisze:.......Nie miałem nigdy do czynienia z filtrem RO ale......
Filtry te mogą dawać rożną wodę. Zależy to od rodzaju filtra ........
http://www.woda.com.pl/index.php?k232,o ... -filtry-ro
Można otrzymać wodę zmineralizowaną lub wodę bez mineralizacji.
Ostatnio edytowano 20-11-2011, 19:31 przez Mery, łącznie edytowano 1 raz
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 20-11-2011, 19:10

Jeżeli paphiopedilum rośnie na podłożu, w którym jest duży udział węglanu wapnia to nie znaczy, że toleruje "twardą wodę". Tak jak wielokrotnie było to zagadnienie omawiane, stosowanie wody "twardej", w której jest dużo rozpuszczonego kwaśnego węglanu wapnia, w trakcie podlewania i kontaktu z tlenem z powietrza, wytrąca się osad węglanu wapnia, który pokrywa z czasem powierzchnię korzeni. Z tego powodu z tego źródła sabotek nie ma możliwości poboru zwiększonej ilości wapnia, a korzenie ulegają zniszczeniu. W podłożu wapiennym odczyn jest zwykle lekko kwaśny i to własnie ułatwia pobór wapnia przez storczyka.

Co do filtrów RO - membrana zatrzymuje wszystkie jony, czyli aniony i kationy, a nawet mikroorganizmy. Jest czysta chemicznie, ponieważ w wodzie wodociągowej nie powinno być rozpuszczonych związków organicznych. Natomiast mineralizacja jest procesem kontrolowanym, ponieważ dostarczamy do wody konkretne jony. Nie wiem czy to ma głębszy sens, ale jest taka możliwość.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 20-11-2011, 19:30

Czym lekko zakwasić podłoże? w taki najprostszy sposób...

...polopiryna jest kwaśna, ale ja wiem...
A kreda szkolna już niestety nie jest prawdziwą kredą...
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 20-11-2011, 20:46

Dodać do wody wodociagowej 1-3 krople soku z cytryny.
Natomiast dla wapnolubnych storczyków do podłoża można dodać pokruszonych skorupek z jajek, ale wcześniej trzeba je wypalić.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: piroman Data » 21-11-2011, 00:25

Używam filtra RO do akwarystyki. Filtr Odwróconej Osmozy daje czyste H2O o odczynie obojętnym. Czyli twardość węglanowa i ogólna równa się zero. Tak jak napisał Krzysztof jest to membrana z mikrootworami przez które może się przecisnąć cząsteczka H2O a inne większe płyną do ścieku. Najprostszy filtr składa się z trzech stopni, dwa pierwsze to filtracja wstępna z wkładem węglowym, po to żeby zbyt szybko nie zatkać membrany. Są też konstrukcje, które zaraz za membraną posiadają mineralizatory, czyli dodają minerały do wody, jest to potrzebne jeśli chcemy używać takiej wody do picia. Picie czystego H2O nie wyszłoby na zdrowie. Powstaje pytanie, jaki jest sens demineralizować a potem dodawać minerałów. Odpowiedź jest prosta, po to żeby usunąć inne związki szkodliwe, które mogą pojawić się w starych wodociągach, np. związki ołowiu.
piroman

Z nami od: 25-07-2011, 10:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka i Marek Data » 21-11-2011, 09:03

Ryszardzie, zdanie to napisałem za T.Kusibabem który zwraca szczególną uwagę na podlewanie tej grupy pafiopedilów wodą o bardzo niskim zasoleniu, Orchideen Atlasem Wolffa i Grussa - przy opisie tych gatunków znajduje się zdanie "die Art ist salzempfindlich" - gatunek jest wrażliwy na zasolenie. Sprawdziłem to także na swoim parapecie.
Agnieszka i Marek

Z nami od: 29-11-2011, 11:17
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 21-11-2011, 16:49

Marek pisze:Ryszardzie, zdanie to napisałem za T.Kusibabem który zwraca szczególną uwagę na podlewanie tej grupy pafiopedilów wodą o bardzo niskim zasoleniu, Orchideen Atlasem Wolffa i Grussa - przy opisie tych gatunków znajduje się zdanie "die Art ist salzempfindlich" - gatunek jest wrażliwy na zasolenie. Sprawdziłem to także na swoim parapecie.

No właśnie i tu przekonuję się,że inicjatywa dotycząca tworzenia Biblioteki na bazie własnych 'parapetowych' doświadczeń ma sens i jest bardzo potrzebna. Okazuje się,że wzorcowe informacje, bardzo często prezentujące warunki upraw nieosiągalne w naszych domach,nie ograniczają możliwości uprawy wielu gatunków storczyków. Dowodzą tego także Twoje doświadczenia.
Przeczytałem też - http://www.fortunecity.co.uk/amusement/ ... etalum.htm ".... They grow naturally on limestone formations " / W naturze porastają formacje złożone ze skał wapiennych /.
Nie mam dużego doświadczenia w uprawie tych roślin stąd moje poszukiwania i zaciekawienie różnymi opiniami i opisami doświadczeń.
Jednak muszę przyznać,że takie opracowania jakie 'popełniłeś' winny dużo częściej gościć na forach.Moim zdaniem to od nich zależy rozwój hobby storczykowego. Sama prezentacja zdjęć nic lub prawie nic nie da. :(
Sadzę,że nie tylko ja ale wielu ,jeżeli nie wszyscy uczestnicy tego forum chcieliby widzieć to opracowanie w naszej Bibliotece.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych