logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jaka to odmiana?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jaka to odmiana?

Nieprzeczytany post Autor: atos94 Data » 11-12-2011, 18:10

_DSC1609(1) (480x640).jpg
_DSC1609(1) (480x640).jpg (180.22 KiB) Przeglądane 1663 razy
_DSC1612(1) (640x403).jpg
_DSC1612(1) (640x403).jpg (194.67 KiB) Przeglądane 1663 razy
Witam Szanownych Hodowców :-)
Wkrótce być może i ja będę mógł się tym mianem szczycić (choć z pewnością nie prędko), ale na razie sporo pracy muszę włożyć i wiele nauczyć. Ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem dwóch storczyków. Będą one stanowiły początek mojej hodowli. Ale... Dostałem je w prezencie i niestety nie wiem do jaki to jest (są) ich odmiany. Może ktoś mi pomoże w rozwiązaniu tej zagadki?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
atos94

Z nami od: 11-12-2011, 18:14
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Jaka to odmiana?

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 11-12-2011, 18:47

To są hybrydy falaenopsisów. Ten o niebieskich kwiatach to skutek stosowania chemicznego barwnika, ten drugi o bordowych bardzo mi się podoba.
O falaenopsisach, jako pierwszych storczyków z którymi mamy do czynienia, w sieci jest napisane wszystko co trzeba wiedzieć o ich uprawie, również na polskich forach.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: atos94 Data » 11-12-2011, 18:52

Krzysztof Gozdek pisze:To są hybrydy phalaenopsisów.

Tyle wiem w metki, ale która z odmian? Bo jak przeglądam w Necie to odmian Phalaenopsisów jest bardzo dużo :)
atos94

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Artexo Data » 11-12-2011, 18:59

atos94 pisze:
Krzysztof Gozdek pisze:To są hybrydy phalaenopsisów.

Tyle wiem w metki, ale która z odmian? Bo jak przeglądam w Necie to odmian Phalaenopsisów jest bardzo dużo :)

Przecież kolega napisał że hybydy, tylko phalaenopsisy botaniczne mają odmiany :)
Artexo

Z nami od: 10-12-2011, 22:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: atos94 Data » 11-12-2011, 19:02

Ok, przeoczyłem to. Przyjmuję do wiadomości :-) Pozdrawiam
atos94

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 11-12-2011, 19:16

Artexo pisze: Przecież kolega napisał że hybydy, tylko phalaenopsisy botaniczne mają odmiany :)

Coć Ci się Panie Artexo pomylilo.
Na ten temat przy innej okazji pisałem:
...jeżeli storczyk jest hybrydą, a zakupiliśmy go bez etykiety, to nigdy nie będziemy mieć pewności, jakie jest jego imię. Pół biedy, kiedy mamy do czynienia z gatunkiem, który nie brał udziału w licznym krzyżowaniu. Tutaj można podjąć wysiłek określenia, niemal w 100% bez ryzyka pomyłki. Ale nie da się tego zrobić gdy mamy w ręku krzyżówkę!!!Zdajmy sobie sprawę z tego, że tylko z jednego zapylenia, z jednej torebki nasiennej, uzyskuje się tysiące roślin!!! Każda z nich jest odrębnym klonem, czyli odrębną odmianą i choć mogą nie różnić się między sobą wzrokowo, to genetycznie nie są identyczne!!! A jeżeli jedną z tych siewek nazwiemy np. Rex, to żadna z jej sióstr czy też braci Rexem już być nie może!!! Czy ja się dostatecznie jasno wyrażam? W praktyce nikt takich siewek nie wyrzuca, więc trafiają do handlu wszystkie. Ta jedna szczęśliwa którą ochrzczono, oraz cała pozostała armia sióstr i braci, którzy tego szczęścia nie mieli. A ponieważ większość kolekcjonerów chce wiedzieć co ma, to bezimiennym swoim krzyżówkom nadają imiona na potęgę. Tylko że tak można sobie robić na użytek własny. Z taką nazwą nie można wyjść poza swoje 4 ściany. A jeżeli się tego dopuszczamy, świadomie czy tez nie, to mówimy nieprawdę. I tą świadomość proszę mieć.. Proszę się nie obrażać i przyjąć moje słowa jako wyjaśnienie zjawiska i jako dobrą, choć nie radosna radę.
Temat ten był już poruszany wieeeeelokrotnie.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: atos94 Data » 11-12-2011, 19:27

Co po powyższej wypowiedzi mam myśleć? Czy w takim razie jest to jakaś odmiana Phalaenopsisa, czy są to hybrydy tej odmiany, które nie mają swojej odrębnej nazwy?
atos94

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kamil.W Data » 13-12-2011, 22:38

atos94 pisze:Co po powyższej wypowiedzi mam myśleć? Czy w takim razie jest to jakaś odmiana Phalaenopsisa, czy są to hybrydy tej odmiany, które nie mają swojej odrębnej nazwy?

Są to nieokreślone mieszańce(hybrydy) Phalaenopsis. Tyle powinno ci wystarczyć. Tak jak napisał Pan Jan.-nie dojdziesz ich tożsamości.Więc proponuję cieszyć się tymi kwiatami i nie wnikać skąd się wzięły.
Kamil.W

wierzę,że kluczem do zrozumienia świata jest obserwacja, eksperyment, debata a przede wszystkim wolna wola
Fotografia użytkownika
Kamil.W

Z nami od: 25-12-2010, 11:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych