logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Gdzie kupić drewniany koszyk?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Gdzie kupić drewniany koszyk?

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 11-01-2012, 18:09

Czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie można kupić drewniane kosze z listewek, takie w których sadzi się np. Stanhopee? Jak do tej pory kupowałem koszyki druciane z drutu izolowanego w Orchidsklepiku, ale wybór rozmiarów jest mocno ograniczony, poza tym szybko niszczeją (o dziwo). Chciałbym spróbować z drewnem, wyglądałoby to bardziej naturalnie. Rozważam też zastosowanie drucianych półkulistych koszy na rośliny balkonowe (dostępne w niemal każdym sklepie ogrodniczym), jednak wolałbym pojemnik o płaskim dnie. Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Gdzie kupić drewniany koszyk?

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 12-01-2012, 10:34

SureLooksGoodToMe pisze:Czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie można kupić drewniane kosze z listewek, takie w których sadzi się np. Stanhopee? Jak do tej pory kupowałem koszyki druciane z drutu izolowanego w Orchidsklepiku, ale wybór rozmiarów jest mocno ograniczony, poza tym szybko niszczeją (o dziwo). Chciałbym spróbować z drewnem, wyglądałoby to bardziej naturalnie. Rozważam też zastosowanie drucianych półkulistych koszy na rośliny balkonowe (dostępne w niemal każdym sklepie ogrodniczym), jednak wolałbym pojemnik o płaskim dnie. Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam, Michał

Kiedyś widziałam w LM ,ale były nieprzyzwoicie drogie w stosunku do jakości, i bardzo ciężkie.
Sto razy taniej kupić listwy, przyciąć, młoteczek, garść gwoździ, wymościć jakąś siatką, umocować zawieszenie i gotowe. Same korzyści, masz dokładnie taki rozmiar jaki potrzebujesz, satysfakcję,że własnymi rączkami, no i pieniążki zaoszczędzone można wydać na roślinkę :lol:

Pozdrawiam Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 12-01-2012, 10:54

To samo radziła mi pani Maria w PW, skoro druga osoba rekomenduje takie rozwiązanie, to muszę się ugiąć :lol: Ja po prostu mam dwie lewe ręce do takich robót, ale z drobną pomocą domowników dam radę. Rzeczywiście takie rozwiązanie będzie najlepsze.

Pozdrawiam serdecznie, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 13-01-2012, 12:55

SureLooksGoodToMe pisze:To samo radziła mi pani Maria w PW, skoro druga osoba rekomenduje takie rozwiązanie, to muszę się ugiąć :lol: Ja po prostu mam dwie lewe ręce do takich robót, ale z drobną pomocą domowników dam radę. Rzeczywiście takie rozwiązanie będzie najlepsze.

Pozdrawiam serdecznie, Michał

Witam :)
Jakiś czas temu miałam u siebie taki większy drewniany kosz-skrzyneczkę z Orchidsklepiku (szkoda, że już wycofali). Mnie okazała się nieprzydatna i sprzedałam ją przez allegro. Teraz została mi tylko mniejsza wersja takiej skrzynki, 10x10 cm, również leży bezużyteczna, nie wiem, czy kiedyś ją wykorzystam, bo uprawiam głównie same phalaenopsis.
Co do montowania z listewek, dobry pomysł, ale obawiam się, że zwykłe sosnowe listewki szybko zniszczeją od wilgoci. Oryginalne koszyki są wykonane z droższych dębowych drewienek (wbijanie gwoździ jest trudniejsze, mogą drewienka popękać), i muszą być czymś zaimpregnowane, bo rozeschną się od wody. Tak mi się wydaje na mój kobiecy rozum ;) . Może sie mylę...

Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 13-01-2012, 15:43

Bellagne pisze:(wbijanie gwoździ jest trudniejsze, mogą drewienka popękać), i muszą być czymś zaimpregnowane, bo rozeschną się od wody. Pozdrawiam

Ja robię z listewek dębowych, grabowych lub bukowych. Nie zbijam ich, bo drewno by popękało. Nawiercam otwory i łączę nałożone na siebie listewki przy pomocy miękkiego drutu izolowanego lub linką do suszenia bielizny.
Końce takiej linki można stopić płomieniem , można zawiązać węzeł i podgrzewając go ostrożnie płomieniem spowodować,że węzeł będzie trwały. [ nie będzie się rozwiązywał.]
Takie drewno, jakiego ja używam, nie rozeschnie się i nie przegnije szybko od ciągłego namaczania.
Pozdrawiam , Maria Majchrzak.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 15-01-2012, 19:21

Mery pisze:
Bellagne pisze:(wbijanie gwoździ jest trudniejsze, mogą drewienka popękać), i muszą być czymś zaimpregnowane, bo rozeschną się od wody. Pozdrawiam

Ja robię z listewek dębowych, grabowych lub bukowych. Nie zbijam ich, bo drewno by popękało. Nawiercam otwory i łączę nałożone na siebie listewki przy pomocy miękkiego drutu izolowanego lub linką do suszenia bielizny.
Końce takiej linki można stopić płomieniem , można zawiązać węzeł i podgrzewając go ostrożnie płomieniem spowodować,że węzeł będzie trwały. [ nie będzie się rozwiązywał.]
Takie drewno, jakiego ja używam, nie rozeschnie się i nie przegnije szybko od ciągłego namaczania.
Pozdrawiam , Maria Majchrzak.

Witam :)

Bardzo pomysłowe rozwiązanie, ale bez większych zdolności manualnych praca trudna do wykonania, zwłaszcza dla kobiecych rąk :( Do nawiercania otworów w takich cienkich listewkach potrzebne jest chyba specjalne wiertło do wiertarki, ja mam tylko klasyczną wiertarkę na wiertła od "5" wzwyż. Pozdrawiam Agnieszka
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych