20 grudnia dostałam pięknego storczyka. Był on zakupiony na giełdzie kwiatowej. Niestety wczoraj zauważyła, że jego liście są żółte. Czy to coś groźnego??? Co mam zrobić???
Witam .Mój problem to nie żółte liście ale tak jakby poparzony nowy mały liść i plamy na starszym. Użyłam takie określenia bo najbardziej mi ono pasuje aczkolwiek jest to niemożliwe bo stał storczyk na biurku a i pora roku nie ta. Proszę o podpowiedz .Planuję odcięcie tego liścia a malucha przyciąć .A co o tym sądzicie i co to może być .Może jakaś zaraza? I co zaaplikować mu .Jest w trakcie puszczania pędy kwiatowego. Pozdrawiam Anna
U la la, wygląda to na mokrą zgniliznę bakteryjną (ale mogę się mylić). Wskazują na to "wodniste" plamy. Pan Jan zalecał swego czasu streptomycynę (antybiotyk), ja nie miałem dotąd nigdy do czynienia z infekcją bakteryjną wśród storczyków. No, raz miałem, ale podarowany storczyk padł w ciągu tygodnia-błyskawicznie odpadły mu wszystkie liście. Odpowiedzialne za to było znaczne przechłodzenie, bo osoba obdarowująca nie zabezpieczyła rośliny, a był to storczyk ciepłolubny. Można też zastosować Biosept z wyciągiem z grejpfruta, który ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, przynajmniej w przypadku ludzi
Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Ula la .Michale.Storczyka mam już od lipca .Storczyki dzielą parapety z moim kotem więc dla niego już brakło miejsca na parapecie a w drugim pokoju jest chłodniej przez co był na biurku niedaleko okna . Przez grudzien stał na biurku i teraz gdy piszę do Ciebie przyszło mi do głowy że obok stała choinka .Czy mogły to zmajstrować lampki co były na niej .Nie to chyba niemożliwe skoro to ma byc jakaś tam zgnilizna.Grejfruta zjem a biseptolem podleje kwiatki na parapecie. Pozdrawiam Anna
Miałem w swojej praktyce takie zdarzenie - viewtopic.php?f=3&t=1591#p10247 . Jasnym jest, że trudno ten Twój przypadek zdiagnozować i udzielić ścisłej - jedynej prawidłowej rady. Jak zwykle byłby to zespół wielu propozycji ,z których może jedna byłaby słuszna. W dz. Uprawa i w bibliotece są opisy przyczyn i rodzaju chorób storczyków wraz z sugestiami ich leczenia.Także na stronie http://www.phalaenopsis.pl można znaleźć ciekawe opisy. Jedno co bym radził , uciekaj z tą rośliną daleko od pozostałych storczyków.
hej mam problem dostalam od mojego chlopaka na walentynki storczyka w pierwszy dzien bylo wszystko ok podlalam go. Na drugi dzień zaczęły żółknąć liście najpierw jeden a teraz prawie wszystkie. Wydaje mi się, że zmarzł gdyż wręczał mi go na zewnątrz i dlatego żółknie. Pomocy