logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jak podlewać?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jak podlewać?

Nieprzeczytany post Autor: KETI Data » 19-01-2012, 10:12

Dzień dobry. Bardzo proszę o radę. Otóż kupiłam białego falka. Nie jestem w stanie powiedzieć, który to w ciągu paru lat storczyk. Zawsze brakowało mi do nich cierpliwości i po kwitnieniu ze sklepu oddawałam teściowej, bo zbyt długo musiałam czekać na kwitnienie. Tym razem się zaparłam i powiedziałam sobie, że nie odpuszczę. O pielęgnacji wiem chyba wszystko, przewertowałam chyba cały internet. Mam tylko problem z podlewaniem. Storczyk sobie stoi na parapecie, kaloryfery nie są właczone, ponieważ mam aneks kuchenny i jest tu bardzo ciepło ( chyba spowodowane gotowaniem ). Przesycha sobie pięknie, korzenie robią się po paru dniach srebrzyste. Jednak od strony okna w doniczce jest skroplona woda. Nie wiem czym to jest spowodowane, może zimnem od okna? Jak go podlewać, kiedy cały jest bardzdo suchy i doniczka bardzo lekka aż potrafi się przewrócić a ten mały skrawek w doniczce od strony okna jest z kropelkami wody. Bardzo proszę o radę.

--------------------------------------------------------------------------------

Tytuł: Re: Jak podlewać

Chyba nie wym miejscu ulokowałam mój probem. Przepraszam. Powinnam w storczykowym '' Gadu-Gadu''.Pomyłka jest spowodowana tym, że robię to tu pierwszy raz. Jeszcze raz przepraszam. Nie potrafę mojego tekstu przenieść do Gadu Gadu.
KETI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Jak podlewać?

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 19-01-2012, 10:20

Ja bym go odsunęła od szyby - inaczej zawsze bedziesz miała w kwiatku taką wilgoć. Szyba paruje - od zewnątrz jest zimna, od mieszkania ogrzewa ją ciepło, wilgoć zawsze będzie temu towarzyszyła. A ze kwiatek jest blisko - wszystko osiada na nim. Przy permanentnym trzymaniu czegokolwiek w bezpośrednim sąsiedztwie okna może rozwinąć się jakiś grzyb- np w kwiatku lub na ścianie.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 19-01-2012, 10:33

Trochę się będę czepiał, ale szyba nie może parować, może co najwyżej zaparować ;) Skrapla się na niej para wodna obecna w powietrzu. Podobnie dzieje się to w przypadku storczyków-jeśli doniczka jest blisko szyby, to wewnątrz doniczki od tej strony też skrapla się para wodna. Jednakże przeważnie nie jest ona dostępna dla korzeni, dlatego pozostaje na ściance przez długi czas. Nie jest to absolutnie przeciwwskazaniem do podlewania. Jeśli-jak Pani pisze-doniczka jest lekka, a podłoże suche, jest to alarmowy sygnał do podlewania. Z tymi grzybami też bym nie wyolbrzymiał. Takie warunki bardziej preferują glony, bo jak rozumiem, storczyk rośnie w doniczce transparentnej. Największym niebezpieczeństwem jest to, że Phalaenopsis to rodzaj ciepłolubny, a takie chłodne podmuchy (można przyłożyć rękę w pobliże szyby-na pewno czuć zimny "ciąg") mogą doprowadzić do nieprawidłowego rozwoju nowych liści, pędów kwiatostanowych, pąków (ich obumierania), a także gnicia korzeni, jeżeli po podlaniu wilgoć będzie się długo utrzymywać, a one (korzenie) będą zagłębione w zimnym, mokrym podłożu.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KETI Data » 19-01-2012, 12:45

Bardzo dziękuję za rady. Rozumiem, że nie powinien on stać na parapecie i nie sugerować się tą parą wodną w doniczce i podlewać go tak jak robiłam to do tej pory?
A tak jeszcze przy okazji chciałabym zapytać: dla mnie najpiękniejsze są falki i nawet nie mam ochoty kupować innych storczyków, czy to prawda, że białe falki z bardzo długimi wąsikami na warżce są najłatwiejsze w uprawie czyli w doprowadzeniu do '' domowego '' kwitnienia ( przeczytałam to na jakiejś stronie internetowej ).
KETI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 19-01-2012, 15:43

W kuchni panuje specyficzny klimat - jest wieksza wilgotność i zawsze jest cieplej niż w pozostałych pomieszczeniach - niby warunki super do hodowli storczyków, lecz jak widaćw Twoim przypadku - nie w okresie grzewczym. Jeśli masz taką mozliwość postaw go troszkę dalej od okna - wydaje mi się że to powinno załatwic sprawę.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia Data » 25-01-2012, 14:07

Miałam ten sam problem. Mąż zorganizował mi kawałek cieniutkiego styropianu. Nadałam mu nożyczkami kształt jednej ze ścianek osłonki i wsadziłam do jej środka. Trochę pomogło. Z cała pewnością osłania to od chłodnego i zaparowanego (szczególnie przy mrozach) okna.
katunia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 25-01-2012, 22:02

Katunia przez to że nie jesteś zarejestrowana to nie można wysłać do Ciebie wiadomości. Czy chodziło o takie liście? viewtopic.php?f=2&t=789
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia Data » 26-01-2012, 17:32

Hesiu, dziękuję Ci, że pamiętasz o tych moich nieszczęsnych listkach. Niestety, to również nie te liście. Zgadzają się tylko paski, ale tamte były, że tak powiem chude (ok. 3-4 cm szerokości) i długie. Robiły wrażenie, bo były cudne. Gdyby nie olbrzymie ilości ziemiórek w doniczkach pewnie bym go kupiła. I co najważniejsze - obcięty pęd wyrastał właśnie tak jak w storczykch. Szkoda, że nie zapytałam sprzedawcy jaki to kwiat, ale te ziemiórki okropnie mnie zniechęciły. Pozdrawiam.
katunia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 26-01-2012, 18:33

A może poprostu tamten kwiat był zabiedzony i dlatego miał takie cienkie liście
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia Data » 27-01-2012, 14:28

Z całą pewnością nie był zabiedzony. Jeśli będę w Castoramie to z całą pewnością pójdę zrobić tej roślince zdjęcie. Może jeszcze będą.
katunia

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET