logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: co robić z takimi liśćmi?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: co robić z takimi liśćmi?

Nieprzeczytany post Autor: moc Data » 27-01-2012, 19:19

Witam serdecznie,mam dylemat,jeśli chodzi o liście storczyków,które zżółkły bądź mają jakieś inne uszkodzenia.Czy należy je usuwać(jeśli tak,to w jaki sposób?),czy też pozostawić aż same odpadną?Jeden ze storczyków,któremu zżółkły dwa liście ma łącznie tylko cztery,więc zastanawiam się co zrobić...Ucieszą mnie wszelkie pożyteczne porady :D
moc

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: co robić z takimi liśćmi?

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 27-01-2012, 20:48

Sprawdź tu: viewtopic.php?f=3&t=1579
i tu: viewtopic.php?f=3&t=169&p=955&hilit=%C5%BC%C3%B3%C5%82kn%C4%85ce+li%C5%9Bcie#p955
Fotografia użytkownika
gsm25

Z nami od: 11-11-2011, 22:50
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: moc Data » 28-01-2012, 16:42

gsm25 pisze:Sprawdź tu: viewtopic.php?f=3&t=1579
i tu: viewtopic.php?f=3&t=169&p=955&hilit=%C5%BC%C3%B3%C5%82kn%C4%85ce+li%C5%9Bcie#p955

Hmmm,kwiat,który mnie martwi ma zdrowe korzenie wewnątrz doniczki-piszę o tym w nawiązaniu do tego,co wyczytałam w jednym z podesłanych linków.Nie do końca wiem niestety,co dalej robić.Ktoś pisał,żeby zostawić takie liście,ale cz jest sens,skoro są one "bez życia" tzn.pożółknięte i niejędrne?Czy taki storczyk ma szanse na kolejne "zdrowe" kwitnienie :?:
moc

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 28-01-2012, 19:17

Najlepiej byłoby załączyć zdjęcie. Liście pozostawić, aż same odpadną jeśli są "zdrowe", tzn. nie ma zmian chorobowych. Wyrosną nowe a i kwitnienie będzie. Tylko cierpliwie trzeba czekać.
Fotografia użytkownika
gsm25

Z nami od: 11-11-2011, 22:50
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: moc Data » 28-01-2012, 19:32

gsm25 pisze:Najlepiej byłoby załączyć zdjęcie. Liście pozostawić, aż same odpadną jeśli są "zdrowe", tzn. nie ma zmian chorobowych. Wyrosną nowe a i kwitnienie będzie. Tylko cierpliwie trzeba czekać.

No właśnie nie mam możliwości załączenia zdjęcia...Nie widzę,żeby były jakieś zmiany chorobowe.Liście żółkną od strony podłoża,jeżeli mogę się tak wyrazić :D Na prawdę zdziwiona jestem,bo to chyba najmłodszy ze wszystkich storczyków.Niektóre z kwiatków mają też coś na kształt poparzenia(takie małe zmiany po bokach),ale wydaje mi się,że to jakieś uszkodzenia spowodowane np.opuszczaniem rolety.
moc

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET