logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Moja duma

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Moja duma

Nieprzeczytany post Autor: Norella Data » 28-01-2012, 10:14

Zobaczcie moje cudo :)
Załączniki
P1430401.JPG
Moja duma :)
"Wady i zalety - to często jedno i to samo. Tylko z różnych punktów widzenia."
Norella

Z nami od: 28-01-2012, 09:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Moja duma

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 28-01-2012, 10:17

Piekne i bujne kwitnienie!
To ja poproszę na PW tajniki tej uprawy :mrgreen:
Napisz coś więcej na jego temat, w jakich warunkach go uprawiasz, jaki nawóz, wilgotność itp. myslę, że wszyscy są ciekawi...
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: iwka Data » 28-01-2012, 10:39

Gratuluję tak obfitego kwitnienia :)
Pozdrawiam Iwona
iwka

Z nami od: 15-07-2011, 07:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 28-01-2012, 21:55

hesia_wwl pisze:Piekne i bujne kwitnienie!
To ja poproszę na PW tajniki tej uprawy :mrgreen:
Napisz coś więcej na jego temat, w jakich warunkach go uprawiasz, jaki nawóz, wilgotność itp. myslę, że wszyscy są ciekawi...

No właśnie,właśnie-wszyscy są ciekawi.A przynajmniej ci,co mają parapety pełne "zieleniny",która uparcie nie chce kwitnąć ;)

Matylda
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Norella Data » 30-01-2012, 00:24

Już spieszę odpowiadać na pytania dotyczące tajników uprawy :)
Może zacznę od tego, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o uprawę storczyków. Jak czytałam niektóre Wasze posty to aż mi było głupio, że 2/3 sformułowań nie rozumiem, nie mówiąc o nazwach podłoża, odmian, preparatów...
Zatem przechodząc do sedna: ten wspaniały okaz na pierwszym zdjęciu kwitł tak w czerwcu ubiegłego roku. Podłoże? Nie wiem... zwykłe do storczyków, takie jakie można kupić w markecie. Światło? Wschodnio - południowe, chociaż w okresie dużych upałów przestawiam je na okno, wprawdzie południowe, ale za którym stoi drzewo i wpuszcza do pokoju mało światła. Nawóz? Jak sobie przypomnę... co oznacza co 2-3 miesiące. Kupiłam w markecie, taki z niemieckimi napisami w fioletowej butelce Substral. Jedyne czego się trzymam, to nie podlewam podczas kwitnienia. Raczej w okresie, gdy po odpoczynku zaczynają wypuszczać nowe pędy, albo gdy jeszcze pąki są malutkie. Nie wiem, czy dobrze robię, ale tak gdzieś usłyszałam. Podlewanie? Co 1-2 tygodnie. 3 razy do roku robię im prysznic :) Tzn. wstawiam je do wanny i nie lodowatą wodą i nie silnym strumieniem polewam im liście (omijam kwiaty), nadmiar wody wylewam z doniczki. W moim mieście woda z kranu jest dość dobra, więc nie przegotowuję jej, ani nie filtruję, tylko podlewam taką prosto z kranu.
Zapewne wiele osób się ze mną nie zgodzi i nie uzna tego za słuszne. Ale muszę stwierdzić, że dobrze się moim storczykom rośnie w szklanych doniczkach bez odpływów (takich jak widać na zdjęciu głównym). Wiadomo, jest przezroczysta, co pozwala korzonkom złapać trochę światła i chyba wg logiki nie za dobrze jest by przecież część rośliny (wprawdzie w moim przypadku nie podlewam obficie, więc nie ma tam pół doniczki wody, ale jednak...) stała w wodzie. Ale u mnie te doniczki się sprawdziły i tylko jeden storczyk stoi w plastikowej + osłonka, bo ma za duże i za ciężkie liście i się przewracał.
Jeszcze tylko dodam, że ten najbardziej ukwiecony okaz był kupiony w markecie budowlanym, owszem wyglądał zdrowo i ładnie, miał dwa pędy. Ciekawostką :) jest to, że nie chciałam go przyjąć i omal nie wylądował za oknem :oops: teraz się chyba odwdzięcza :)

Podsumowując: nie stosuję jakiś szczególnych zabiegów itp. Niektórzy mówią, ze zwyczajnie "mam rękę do kwiatów". Ale np. ku mojej rozpaczy umarło mi piękne cymbidium. Jednego roku zakwitło, a następnego roku umarło nie wiedzieć dlaczego...

Poniżej aktualne zdjęcie "mojej dumy" plus jeszcze inne moje gwiazdy :D
Załączniki
P1440753.JPG
Ma mnóstwo pędów, ale nie wiem, czy pobije swój rekord z czerwca 2011
P1440751.JPG
P1440752.JPG
P1440754.JPG
P1440755.JPG
Norella

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 30-01-2012, 08:48

Nie podlewasz w trakcie kwitnienia? U mnie kwiaty potrafią trzymać się nawet 3-4 miesiące, gdybym ich nie podlewała to zwyczajnie by zwiędły...
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Norella Data » 30-01-2012, 09:10

hesia_wwl pisze:Nie podlewasz w trakcie kwitnienia? U mnie kwiaty potrafią trzymać się nawet 3-4 miesiące, gdybym ich nie podlewała to zwyczajnie by zwiędły...

Nie wyraziłam się precyzyjnie, nie podlewam nawozem. :D
Norella

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: _KaHa_ Data » 30-01-2012, 16:18

:o :o Faktycznie cuda.Jestem pod wrażeniem :D
Pozdrawiam,Katarzyna ;]
Fotografia użytkownika
_KaHa_

Z nami od: 15-04-2011, 12:26
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 30-01-2012, 16:31

Coraz bardziej przemawia za mną uprawa bez doniczki - w samej osłonce... Obawiam się tylko glonów...
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia Data » 18-02-2012, 10:43

To jak z tymi doniczkami być powinno? Jedni mówią, że tylko przeźroczyste, by korzenie miały dostęp do światła ( fotosynteza, lepsze przesychanie podłoża) i glony czy normalne i brak dostępu do światła i brak glonów. Czy rzeczywiście te glony są aż tak bardzo szkodliwe dla orchidei? Wiadomo, że glony kochają światło i wilgoć, więc stojąc na parapecie w przeźroczystych doniczkach pojawią się z całą pewnością. To tylko kwestia czasu. Czy storczyka ''zaglonionego'' powinno się od razu przesadzić? Każde mieszkanie czy dom ma inny mikroklimat i czasem zdarzy się, że storczyka trzeba by było przesadzać przez te glony nawet dwa razy w roku, a one przecież nie lubią przesadzania. Tak jest u mnie. Proszę o radę.
katunia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 18-02-2012, 10:50

Przezroczysta doniczka jest rekomendowana ze względu na to, iż można przez nią obejżeć stan korzeni (czy trzeba podlewać, czy nie gniją itp) to w zasadzie jedyna jej funkcja. Z tego co pamiętam z lekcji biologi, to naziemna część rośliny "pobiera" światło do fotosyntezy.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia Data » 18-02-2012, 19:19

Chyba złe słowa używałam. Chodziło mi o osłonki na przeźroczyste doniczk iw których zasadzone są storczyki. Rozumiem, że mogę je spokojnie trzymać w nie przezroczystych osłonkach. Bo przecież żeby sprawdzić stan korzeni wystarczy kwiatuszka w swojej osłonce wyciągnąć. Fajnie, bo ceramiczne osłonki są ładniejsze. Tak mi się przynajmniej wydaje.
katunia

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET