może temat był już wałkowany,ale ja odpowiedzi nie znalazłam,więc pytam
Marta pisze:Zawsze warto podać nazwę storczyka, a i zdjęcie bardzo by pomogło. Zakładam że jest to phalaenopsis. Zadnemu storczykowi nie obcinamy nic, co nie wyschło zupełnie. Nawet jeśli korzeń wydaje się suchy, to w środkowej części często przewodzi wilgoć i soki. Warstwą zewnętrzną, welamenem pobiera wilgoć z powietrza. Możesz zrobić doświadczenie i jeden obciąć, a potem obejrzeć jego przekrój przez lupę. Najprawdopodobniej będzie wilgotny. One tak żyją w naturze. Względy etetyczne, bardzo indywiduale, nie są tu najważniejsze. Jest wreszcie zakaz obcinania uszu i ogonów psom oraz krępowaniastóp w Chinach.
Marta
Marta pisze:Jeśli NAPEWNO korzenie są CALKOWICIE suche to można je obciąć. Będzie kwitł napewno jeśli będzie miał prawidłową opiekę. Niżej zamieszczam teraz zrobione zdjęcia korzeni powietrznych mojego phalaenopsis. Mam go wieeele lat, nigdy nic nie obcinałam, a opiekuję się nim nie najlepiej. Czasem biedaka jest głodny, najczęściej zakurzony itd. Kwitnie stale, to tzw kwiaty dyżurne. Marta
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"