logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Storczyk z Nomi

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Storczyk z Nomi

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 05-02-2012, 12:26

Wczoraj zajrzałam do Nomi.Jak zwykle po wejściu do tego typu marketu pierwsze kroki kieruję w stronę działu ogrodniczego,w wiadomym celu ;).Mimo,że już dawno wydałam sobie bezwzględny zakaz kupowania kolejnych hybryd Phalaenopsis (bolesny brak miejsca na parapetach!),to jednak zawsze nieznana siła ciągnie mnie w wiadomym kierunku,tylko po to,by zobaczyć "co nowego".Wczoraj tafiłam na nową dostawę :) .Mój mąż od razu wiedział,że będę "wyłączona z rzeczywistości"na dłuższy czas,więc postanowił zrobić w tym czasie swoje zakupy,zostawiając mnie w sklepowej dżungli.Jak zwykle nie mogłam nadziwić się wielości barw i obfitości pędzonego na hormonach holenderskiego kwitnienia.Jakież było moje zdziwienie,gdy wśród wielkokwiatowych hybryd dostrzegłam jedną niezwykłą,w tym towarzystwie roślinę.Maleńkie kwiatuszki coś mi przypominały,natychmiast dokopałam się do delikwenta!
A cóż ty tu robisz biedaku,śród tych piękności?
Czy Wam też się kojarzy z pewnym gatunkiem botanicznym?

Phal.cornu-cervi (nomi) 003.JPG
Phal.cornu-cervi (nomi) 007.JPG
wygląd ogólny

Uprzedzając wszystkie uwagi:tak,wiem że tę roślinę należy traktować jak hybrydę.Nie zamierzam jej na siłę oznaczać,jednak zaskoczył mnie fakt,że była sprzedawana w markecie,przecież gdyby nie taka zakręcona maniaczka storczykowa jak ja ;) ,to nikt by tego kopciuszka tam nie kupił.Zabawne było spojrzenie pani kasjerki (na mnie,na storczyk i znów na mnie)jak gdyby sprawdzała czy jestem przy zdrowych zmysłach,po co płacę za taki wiecheć.
Zastanawiam się,czy ten przypadek był jednorazowy,czy często bywa że w palecie wielkokwiatowych hybryd sprzedawane są też takie maleństwa :)
Phal.cornu-cervi (nomi) 006.JPG

Pozdrawiam Matylda
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Storczyk z Nomi

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 05-02-2012, 12:35

Piękny... Szkoda, że u mnie nie ma Nomi...
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 05-02-2012, 12:49

Po tym jak układa się rozeta oraz po wyglądzie pędów kwiatowych i kwiatów wygląda na to że tam zapłątała się hybryda cornu-cervi!

Rozważam jeszcze jedną możliwość. Prawie zawsze duże hodowle mają podział na rośliny gatunkowe i hybrydy. Ktoś musiał przenieść przypadkowo roślinę na paletę z hybrydami do wysyłki i tak oto trafiła ci się niebywała okazja.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: luk Data » 05-02-2012, 13:39

Miałaś wiele szczęścia Matyldo ;)
luk

Z nami od: 06-01-2012, 20:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: dario Data » 05-02-2012, 14:05

Świetny :)
Szkoda że u mnie w nomi takich nie ma same falki i dendrobia z królującymi farbowanymi na niebiesko paskudami które ludzie namiętnie kupują myśląc że będą mieli niepowtarzalny okaz a potem rozczarowanie gdy nowe kwiaty wyrastają białe. :mrgreen:
Prawda jest taka że naturalne jest najpiękniejsze :D
Bądź takim, abyś nie musiał czerwienić się przed samym sobą
Fotografia użytkownika
dario

Z nami od: 05-02-2012, 13:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 05-02-2012, 22:02

Miła pomyłka producenta. Chyba zapowiada Ci się szczęśliwy ten, nowy rok :) . Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 05-02-2012, 23:03

Witam

Gratuluję i zarazem zazdroszczę Pani tej oryginalnej hybrydy ;) . W zeszły roku przypadkiem miałam dwa razy szczęście natrafić na rzadko spotykane w marketach falenopsisy o nakrapianych liściach. Oba mają różne wzorki na liściach, jeden jest większą hybrydą , drugi to mieszaniec "Philadelphia". Obecnie oba odpoczywają od kwitnienia. Załączam zdjęcie na którym są posadzone w jednym pojemniku wraz z zielonolistnym falkiem. Tego większego trochę słabiej widać, ale co nieco można zobaczyć jego nakrapiane liście. Pozdrawiam Agnieszka
Załączniki
kolekcja phalaenopsis.jpg
kolekcja phalaenopsis.jpg (173.17 KiB) Przeglądane 1481 razy
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 06-02-2012, 08:55

Marta pisze:Miła pomyłka producenta. Chyba zapowiada Ci się szczęśliwy ten, nowy rok :) . Marta

Mam nadzieję,że Twoje słowa się spełnią i będzie to udany rok nie tylko w kwestii storczykowej :D

Matylda
Matylda
M-M

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 06-02-2012, 09:16

Bellagne pisze:Witam

Gratuluję i zarazem zazdroszczę Pani tej oryginalnej hybrydy ;) .

Agnieszko,na forum jestem po prostu Matyldą (bez paniania) ;)
A wracając do "kopciuszka",tak jak Wy pomyślałam o Phal.cornu-cervi.Nigdy nie zaprezentuję go w gatunkach botanicznych bo w chwili zakupu nie był oznaczony fiszką.To tak jak z pieskiem,jeśli nie ma rodowodu to kundelek.Ale uważam,że zrobiłam dobry zakup,mimo że złamałam swoją żelazną zasadę-nie kupować już nic w marketach!
Tak czy inaczej,przypadek ten świadczy,że warto pobuszować w hybrydkach,czasem można trafić na perełkę :)

Pozdrawiam Matylda
Matylda
M-M

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: dario Data » 07-02-2012, 23:02

Jednak był jeden jedyny taki sam jak na zdjęciu. Stał dziś w nomi samotnie pomiędzy falkami w cenie 21.99 a ja wstąpiłem przypadkowo i bez pieniędzy. :x :(
Bądź takim, abyś nie musiał czerwienić się przed samym sobą
Fotografia użytkownika
dario

Z nami od: 05-02-2012, 13:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 07-02-2012, 23:54

Dario,jeśli jesteś zdecydowany go mieć,to proponuję zaglądnąć do sklepu jutro,na pewno będzie na Ciebie czekał.Nikt go nie kupi ;),on jest Twój :lol:

Matylda
Matylda
M-M

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu