Dendrobium - gatunki i hybrydy - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium - kilka pytań, dziwny "kwiatek" w podłożu

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium - kilka pytań, dziwny "kwiatek" w podłożu

Nieprzeczytany post Autor: Joanna21 Data » 10-02-2012, 10:10

Witam!

Około dwa tygodnie temu kupiłam swojego pierwszego storczyka - Dendrobium Star Class, miał bardzo dużo pąków, a teraz pięknie kwitnie. Mam jednak kilka pytań - jestem początkująca :)

1. Czy możecie mi proszę krótko opisać poszczególne fazy w rozwoju storczyka? Czytałam o zaleceniach dla faz spoczynku i wzrostu, ale nie wiem, jak te fazy zidentyfikować i kiedy następują.

2.. Ustawiłam kwiatka na oknie po stronie zachodniej, w domu jest około 20 st. C, przy oknie w nocy trochę chłodniej. Mam też możliwość przestawiania go na noc do pralni, gdzie jest około 12 st. C. Czy powinnam to robić? Czy może poczekać, aż przestanie kwitnąć?

3. Czy mogę włożyć storczyka w tej doniczce, w której go kupiłam, do innej, ozdobnej doniczki, ale bez dziurek? Czytałam, że lepiej jest je ustawić w tej oryginalnej doniczce na keramzytowym podłożu nasączonym wodą, czyli to jak rozumiem wyklucza wszelkie ozdobne doniczki?

4. Zauważyłam, że na tych patyczkach wystających z dziurek w doniczce na dole jest mały "kwiatek" - zdjęcie 1. Nie bardzo wiem, co to jest - jakiś pasożyt? Co powinnam z tym zrobić?

5. Na drugim zdjęciu widać pąki, które chyba uschły (zdjęcie 2), na niektórych listkach kwiatek ma też brązowe (bądź jaśniejsze od liścia) same końcówki, no i przy łodygach jest dużo takich małych czarnych kropeczek (wygląda jak ubrudzone ziemią, zdjęcie 3). Czy to jest jakiś pasożyt, czy wszystko w porządku? Co powinnam zrobić? Do tej pory podlałam go dwa razy - raz zamoczyłam sam dół doniczki w wodzie - prawie nic nie ubyło, po 5 dniach wlałam troszkę do kory od góry (wody z kranu, już wiem, że trzeba destylowaną).

DSC01840.JPG
DSC01841.JPG
DSC01843.JPG

Bardzo dziękuję za pomoc i proszę o wyrozumiałość, nigdy wcześniej nie miałam takiego kwiatka i chciałabym o niego dobrze zadbać :)

Pozdrawiam!
Joanna
Joanna21

Z nami od: 10-02-2012, 09:48
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium - kilka pytań, dziwny "kwiatek" w podłożu

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 10-02-2012, 10:31

Na moje oko jest to Dendrobium typu nobile, tu masz szczegółowe zasady uprawy: http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html
Dopóki jest w rozkwicie nie przestawiaj go (kwiaty mogą opaść). Najlepiej tego storczyka na wiosnę wystawić do ogrodu - tam będzie miał najlepszy okres spoczynkowy z różnicami temperatur w nocy.
To w jakiej doniczce będziesz go trzymać to już indywidualna sprawa. W dziale "Storczykowe Gadu Gadu" jest wątek o wilgotności- i tam masz informacje o tych tackach z keramzytem. Ja np. swoje Dendrobia trzymam w oryginalnych doniczkach (tych sklepowych) które siedzą w szklanych doniczkach - między podlewaniami zraszam im podłoże.
Z tego co widać na zdjęciach, storczyk jest w dobrej formie, te przejaśnienia na liściach to jest coś normalnego.
Jedynie po tych podpórkach od spodu widać (przy tym "listku") że są jakby spleśniałe? Być może zbyt mokro ma i stąd taki lokator? Niech w tej kwestii wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Joanna21 Data » 10-02-2012, 10:37

Dziękuję za odpowiedź, poczytam.

Na prośbę Ryszarda410 wrzucam powiększone zdjęcia tego tworu :) lepszych nie jestem w stanie zrobić, bo mam kiepski aparat, który nie bardzo radzi sobie z makrem.

Clipboard01.jpg
Clipboard02.jpg
Joanna21

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 10-02-2012, 10:57

Prosiłem bo to coś zaskakującego. Ale gdy podejrzałem zdjęcie (to pierwsze) wziąwszy do pomocy lupę to dostrzegłem, idąc od górnej krawędzi, strzępki grzyba a następnie piękny jego owocnik. Poczekaj jeszcze trochę a będziesz mogła przyrządzić jakąś potrawę z grzybami. ;) Ale ostrożnie bo nie wiadomo czy to gatunek jadalny. :!: ;) Moja sugestia to zmniejszyć podlewanie a doniczkę z kwiatkiem postawiłbym na dwóch kawałkach patyczków np. z ołówka by udostępnić dopływ powietrza a tym samym zmniejszyć wilgotność tej części doniczki. :idea:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 10-02-2012, 11:19

Storczyki współpracują z niektórymi gatunkami grzybów,potrzebują nawet do ich wykiełkowania,więc to owocnik.Ja bym odrobinę tej grzybni przeniosła do innego storczyka,który np.słabo rośnie.
Wprawdzie tu nie chodzi o owoc,ale o grzybnię,a owoce grzyb wytwarza,kiedy ma do tego dobre warunki.To co widać to owoc,więc on ma tam super.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: _KaHa_ Data » 10-02-2012, 11:35

Ryszard410 pisze: Moja sugestia to zmniejszyć podlewanie a doniczkę z kwiatkiem postawiłbym na dwóch kawałkach patyczków np. z ołówka by udostępnić dopływ powietrza a tym samym zmniejszyć wilgotność tej części doniczki. :idea:

Np. tak jak ja mam u phalaenopsis-a. Dostrzegłam nowe korzonki że puszcza dołem,więc pomagam mu w wypuszczeniu dłuższych korzonków ;)
DSC00392.JPG
Pozdrawiam,Katarzyna ;]
Fotografia użytkownika
_KaHa_

Z nami od: 15-04-2011, 12:26
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 10-02-2012, 12:44

Pani Elu, ten grzybek nie ma nic wspólnego z grzybami mikoryzowymi ;) Poza tym zostało już kiedyś powiedziane, że rośliny, które uprawiamy w domu, są tego grzyba pozbawione, bo zostały rozmnożone metodami biotechnologicznymi (z merystemów lub z nasion, in vitro). Owocnik tutaj zaprezentowany należy do jakiegoś podstawczaka, który prawdopodobnie jest nieszkodliwy, ale należy go usunąć. Nie należy również przenosić go do innych doniczek, bo zarodniki skażą podłoże. Żeby zapobiec rozwojowi zbędnych "gości", takich jak grzyby, trzeba zapewnić doskonałą wentylację podłoża. Po kwitnieniu radzę wymienić podłoże na takie składające się z kawałków kory średniej granulacji i wsadzić storczyka w tą samą doniczkę po uprzednim jej umyciu oraz zrobieniu z boku kilku podłużnych szpar lub większej ilości otworów średnicy co najmniej 1 cm. Przy rozsądnym podlewaniu problem "egzogennych" grzybków zniknie. Jeszcze a propos mikoryzy-grzyb, który ewentualnie mógłby przerastać komórki korzeni storczyka NIGDY nie wytworzy owocnika. To jest symbioza dwóch organizmów, a nie komensalizm (czyli współbiesiadnictwo-mam nadzieję, że nie trzeba tłumaczyć).

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Joanna21 Data » 10-02-2012, 17:45

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi :) Po kwitnieniu usunę te patyczki razem z grzybem-lokatorem i wymienię na inne. Skoro uważacie, że powinien być przesadzony, to to też zrobię.

Słyszałam ostatnio, że storczyki po kwitnieniu można wstawić na jakieś dwa-trzy tygodnie do piwnicy, gdzie mają chłodniej i ciemno, nie podlewać w tym czasie, i podobno wtedy kwitną bardzo szybko po ponownym przyniesieniu do domu. Co o tym sądzicie?
Joanna21

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 10-02-2012, 19:13

Dziwny sposób traktowania Dendrobium typu nobile. Nie polecam. Nic nie pomoże takie traktowanie tego storczyka na ponowne kwitnienie.
Proszę poczytać trochę na temat Dendrobium
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Den ... nobile.htm
Fotografia użytkownika
gsm25

Z nami od: 11-11-2011, 22:50
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 10-02-2012, 20:30

Storczyk to nie jest sztanca do produkcji kwiatuszków. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 11-02-2012, 07:05

Zgadzam się z panią Martą. Poza tym jakby kwitł nieprzerwanie, to co to za frajda? Zupełnie nie rozumiem, skąd się wziął ten mit o wynoszeniu do piwnicy, gdzie "zimno i cimno"... Chyba po to, żeby roślinę zabić. Nie wolno takich rzeczy robić :!: To tak, jakby Pani urodziła dziecko, a za 3 tygodnie miała urodzić następne :lol:

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 11-02-2012, 09:08

SureLooksGoodToMe pisze: To tak, jakby Pani urodziła dziecko, a za 3 tygodnie miała urodzić następne :lol:

Pozdrawiam, Michał

well well well... jak już lecimy takimi przykładami, to:
dziecko jest owocem .... czegoś tam, więc samo kwitnienie nie robi za owoc, tylko za ... coś tam, ale jak rozumiem wszystko jeszcze przed Michałem ;)

Czy nie na tym forum można było przeczytać o chowaniu falenopsisa do szafy?...
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 13-02-2012, 07:23

Pani Marzeno, to jeszcze długo przede mną :lol: Taki skrót myślowy, oczywiście ma Pani rację. Zakładając, że kwiat jest obupłciowy, a w przypadku storczyków w większości przypadków tak jest, można go porównać do narządów rozrodczych męskich i żeńskich. Owoc to nie do końca dziecko-to jedynie "opakowanie" trzymające w ryzach właściwe dzieci, czyli nasiona. W każdym z nich jest zarodek, który może dać początek nowej roślinie (odpowiednik zygoty, czyli zapłodnionej komórki jajowej).

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj