logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Szara pleśń w keramzycie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Szara pleśń w keramzycie

Nieprzeczytany post Autor: Piotr07 Data » 28-02-2012, 00:54

Witam,
Nazywam się Piotr i od niedawna zająłem się dwoma storczykami Phalaenopsis. Tymi najpopularniej spotykanych w sklepach ogrodniczych. Jeden z nich właśnie zaczął pleśnieć. Strzępki szarej pleśni pojawiły się na dolnym "kikucie" i niektórych kamyczkach keramzytu.

Jakieś 2 tygodnie temu reanimowałem go tak jak w artykule z tej strony http://storczyki.wikia.com/wiki/Reanimacja_storczyka. Z tą różnicą, że nie użyłem żadnych środków przeciw szkodnikom czy grzybom, ani nawozów. A jako podłoże zastępcze użyłem sam keramzyt bez węgla drzewnego, wstępnie po przegotowaniu w roztworze octu.
materialy_9.jpg
użyłem takiego keramzytu w podłożu
materialy_9.jpg (12.68 KiB) Przeglądane 1601 razy

Od tamtej pory podlewałem po raz w tygodniu lekko zwilżając parę kamieni keramzytu minimalną ilością wody. Przez parę dni doniczkę trzymałem w większej doniczce z odrobiną wody na dnie. Tak by spód doniczki nie sięgał do lustra wody. To dla utrzymania wilgotności.

Dziś paru kamykach znalazłem szarą pleśń i ślady jakby glonów. Po wysypaniu keramzytu okazało się duży kożuch szarej pleśni rośnie na dolnym "kikucie" storczyka.

Jako początkujący w hodowaniu storczyków proszę o radę. Czy mój błąd polegał na użyciu złego podłoża czy to w wilgotność korzeni jest problemem.

Piotr07
Piotr07

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Szara pleśń w keramzycie

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 28-02-2012, 10:05

Radzę zamieścić fotkę storczyka dla określenia jego kondycji.
Natomiast z tego co piszesz wynika, że woda musiała dość długo "zalegać" na dnie nie wymieniana, ponieważ glony tak szybko się w niej nie pojawiają. Pojawienie się pleśni wskazuje na zły lub brak przepływu powietrza przez warstwę keramzytu.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 29-02-2012, 21:15

Dodatkowo trzeba by było zrobić dodatkowe otwory w doniczce dla lepszej wentylacji, dziwne w keramzycie tak szybko rosliny nie gdniją
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Piotr07 Data » 02-04-2012, 17:45

Dzięki za radę odnośnie zwiększenia wentylacji. Wyciąłem parę otworów i zobaczymy efekty. Niestety, zdjęć nie mam jak zamieścić.

Ciekawe, że do tej pory, czyli ok. dwa miesiące, te dwa storczyki były całkowicie bez podłoża. Jedyne złe efekty to lekko pomarszczony liść i to w tym storczyku który zaczął kwitnąć. :twisted:

A storczyki po wysuszeniu korzeni przyczepiłem do doniczek drutem w izolacji za ten dolny kikut. Teraz dość suchy i posypany pokruszonym węglem aktywnym. Do doniczki zasypałem 1/3 keramzytu i 2/3 zwykłego podłoża do storczyków. Dzięki drutowi storczyki trzymają się doniczki, a podłoże powinno je odżywić.
Piotr07

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET