logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Plamki na liściach Oncidium - prośba o pomoc

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Plamki na liściach Oncidium - prośba o pomoc

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 24-11-2011, 18:03

Niedawno kupiłam hybrydę Oncidium,najprawdopodobniej pochodzącą od O.ornithorhynchum i niestety ma plamy na liściach. Na początku się tym za bardzo nie martwiłam,myśląc,że to typowe plamki od słońca,ale mam coraz więcej wątpliwości. Plamki najpierw są jakby przezroczyste,później jasnobrązowe,w końcu prawie czarne i obejmują cały liść,są również na starszych pseudobulwach,ale na nich ich liczba się nie zwiększa. W sieci znalazłam chyba wszystkie możliwe wyjaśnienia (nieszkodliwe,grzyby,bakterie,wirus). Podlewałam Topsinem i pryskałam Score,ale chyba nie ma to na nie żadnego wpływu. Jeśli ktoś wie,co to jest,bardzo proszę o pomoc,bo nie wiem,co robić -leczyć czy wyrzucić :? . Nie wierzę,że słońce ma wpływ na ich powstawanie,bo storczyk był tak usytuowany,że nie na każdą część liści padały promienie słoneczne,a plamki i tak wyszły.
Załączniki
plamki na oncidium.jpg
Młody liść
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Plamki na liściach Oncidium - prośba o pomoc

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 24-11-2011, 18:51

mam nadzieję, że się mylę ale mi to wygląda na Cercosporę czyli plamistość liści pochodzenia grzybicznego. Można stosować na zmianę środki
Dithane Neo Tec 75 WG – 0,2; Polyram 70 WG – 0,2 ; Topsin M 500 SC – 0,1
Może ktoś jeszcze się wypowie
Fotografia użytkownika
gsm25

Z nami od: 11-11-2011, 22:50
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 24-11-2011, 19:11

Proponuję poczytanie wątku: http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1156961416
Zmiany na liściach, bez badań nie są łatwe do rozpoznania.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 24-11-2011, 19:54

gsm25 pisze: mam nadzieję, że się mylę

No to masz dobrą nadzieję :mrgreen:
Hola hola z ta cercosporą. Ze mną blisko współpracuje moim zdaniem najlepszy fitopatolog w Polsce, prof. Orlikowski z ISiK w Skierniewicach. I jak go znam, po oględzinach nigdy nie stawia diagnozy, a to dlatego, że wiele widział, i wie, jak łatwo można się pomylić. Na oko,to co najwyżej można określić rodzinę, do jakiej należy dany patogen.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 29-11-2011, 16:51

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie :!: Jak uda mi się coś zdziałać, napiszę.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mar0752 Data » 05-03-2012, 20:34

Witam.

Wiem, że wygrzebałem stary temat, ale poszukiwania odpowiedz na mój problem zaprowadziły mnie właśnie do tejże dyskusji.
Otóż na oncidium pojawiły się czarne kropki na końcach liści. Storczyka nie posiadam zbyt długo i nie jestem w stanie powiedzieć od kiedy one są. Znaczna ich ilość znajduje się pod spodnią częścią liścia. Nie wyczułem żeby były one uwypuklone. Plamy nie występują na wszystkich liściach. Roślina stoi na parapecie wschodniego okna, jednakże promienie południowe, są w stanie ją dosięgnąć.
Jeśli ktoś ma pomysł jak temu zaradzić to proszę o odpowiedź.
Załączniki
oncidium1.jpg
Ujęcie od góry
oncidium2.jpg
Od dołu
mar0752

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 06-03-2012, 02:02

Ten rodzaj plamek to na 99,9% skutek zbyt ostrego światła,są zupełnie niegroźne. Mogą występować po obydwu stronach liści i być lekko wgłębione. Tego storczyka dobrze jest chronić przed ostrym słońcem,bo może poparzyć liście. Lubi stale wilgotne,przewiewne podłoże i regularne nawożenie słabiutkimi dawkami nawozu w okresie wzrostu i kwitnienia,woda miękka (przegotowana 15 minut i odstana,destylowana). Odwdzięczy się wieloma pędami kwiatowymi i długim kwitnieniem. Wiem,że piszę na wyrost,ale to jeden z moich ulubieńców i nie mogę się powstrzymać 8-) . Może coś się przyda.
Pozdrawiam,Efka
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mar0752 Data » 06-03-2012, 19:19

Dzięki za odpowiedź. Już myślałem, że to coś poważniejszego. Dopiero zaczynam przygodę ze storczykami, więc ciągle się dowiaduje czegoś nowego i każda rada jest cenna.
Do podlewania używam średnio twardej wody akwariowej, zawiera ona bowiem małe dawki nawozu i tego co zauważyłem wszystkie rośliny mi dobrze po niej rosną, storczyki także. :)
mar0752

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET