logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zagadka

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Zagadka

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 04-03-2012, 07:58

Proponuję zabawę z nagrodą.
Proszę odgadnąć co jest prezentowane na prawym zdjęciu oraz krótko opisać warunki uprawy rośliny przedstawionej na zdjęciu po lewej.

Zagatka.jpg

Kto odgadnie zostanie posiadaczem tego ciekawego i pięknie kwitnącego storczyka. Dodam, że to młody egzemplarz - NFS, rośnie na podkładce i jest troszkę wymagający. :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zagadka

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 04-03-2012, 14:42

To są pąki - Lc. Littl lemon Drops xslc.golden / Ale nie jestem pawna . Pozdrawiam kasia
katarzyna

Z nami od: 19-02-2011, 17:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 04-03-2012, 15:37

Na zdjęciu wygląda jakby wyrastały z jabłka. :o
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 04-03-2012, 15:48

Tak sprawia takie wrażenie :lol: Może to być też storczyk " Brassavola digbyana " Słyszałam , że jest również trudniejszy jaki podałam w pierwszej wypowiedzi . Pozdrawiam Kasia ;)
katarzyna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gościu Data » 06-03-2012, 02:32

Roślina po lewej to jakieś Bulbophyllum, a po prawej-pochewka kwiatowa z pąkami przedstawiciela rodzaju Cattleya lub jakiejś jej krzyżówki. Skąd pomysł na konkretną odmianę? Tego nie da się czasem stwierdzić nawet po kwiatach. Warunki uprawy? Dużo słońca, dość ciepło, sporo wody, w okresie spoczynku ograniczenie podlewania+obniżenie temperatury+max światła (spoczynek przypada zimą, więc koniecznie okno południowe).
Warunki uprawy dotyczą oczywiście tej Cattleya, natomiast jeśli chodzi o Bulbo. to cień, stale wilgotne podłoże, wysoka wilgotność powietrza.

Pozdrawiam, Gościu
Gościu

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 06-03-2012, 11:00

Bingo :!: tajemniczy Gościu. Wielka szkoda bo Bulbo powędrowałoby pod Twoją opiekę. :(
Ta hybryda Cattleyi sprawiła mi niespodziankę a to z powodu jej żywotności. Zakończyła kwitnienie w końcu października ubiegłego roku a już na początku stycznia dostrzegłem nowy przyrost. Od listopada do połowy grudnia storczyk odpoczywał, nie był podlewany i stał w temperaturze D- 18-20*C. a w N- 14-16*C. Po tym okresie przeniosłem go do ogródka pod HPS i temperatury o 4-5 stopni wyższe i wilgotność 50-80% wzgędna. Podlewanie co 5-6 dni i co drugie podlewanie nawożenie Biohumusem. Co ciekawe, zauważyłem czerwone przebarwienia liści, których nie było przy świetle słonecznym gdy storczyk przebywał na 'wybiegu' w promieniach słońca. :o

Wynik1.jpg

Natomiast drugą roślinę pokazywałem przy okazji rozmów o podkładkach viewtopic.php?f=3&t=1025#p6963 drugie zdjęcie. W chwili obecnej Bulbo wydało cztery nowe psb.

Bulb. lobbi 2.jpg
Bulb. lobbi 2.jpg (68.04 KiB) Przeglądane 1420 razy

Ciekawa roślina ale mam z nią, albo ona ze mną, problemy - rozrasta się, ucieka z doniczki i najgorsze nie chce zakwitnąć. :(
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 06-03-2012, 18:34

Ryszard, Bulbophyllum żeby zakwitło, trzeba podsuszyć po zakończeniu przyrostu. Kiedy jednak z powodów nieodpowiednich warunków uprawy buduje zbyt małe pseudobulwy, też nie zakwitnie.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 06-03-2012, 19:53

Roślina się rozrasta bo myśli że dostanie becikowe . ;) tak jak u mnie Brasada nivada :lol: Pozdrawiam Kasia
katarzyna

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 07-03-2012, 14:01

Jan Ciepłucha pisze:Kiedy jednak z powodów nieodpowiednich warunków uprawy buduje zbyt małe pseudobulwy, też nie zakwitnie.

No cóż, nie wiem czy te przyrosty osiągnęły odpowiednie rozmiary, Popatrz.

*kliknięcie na zdjęcie powoduje jego powiększenie
Bulbo2.jpg

Na pierwszym zdjęciu to część rośliny matecznej na podkładce, pozostałe zdjęcia to ta roślina, która nie chce zakwitnąć.Czy psb są wystarczające by wydać pęd kwiatowy. :?: :mrgreen: Jak tylko dorośnie ta pseudobulwa widoczna na ostatnim zdjęciu roślina pójdzie do suszarni. :idea: Ale jest pytanie na jak długo. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 07-03-2012, 17:56

W rodzaj Bulbophyllum jest wiele gatunków o różnej sile wzrostu. Trudno więc powiedzieć, nie znając nazwy gatunku czy tez odmiany, "czy psb są wystarczające by wydać pęd kwiatowy".
Co do podsuszania. Nie trwa ono długo. Zwykle wystarczy miesiąc, aby zobaczyć wybijające pędy kwiatowe. Kiedy pseudobulwy zaczynają się marszczyć, a kwiatów nie widać, wznawiam podlewanie. Dłuższe suszenie nigdy nie przynosiło pożądanych efektów.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości