logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Wystawa w Łodzi...

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Wystawa w Łodzi...

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 05-03-2012, 23:09

Wygląda na to, że wiosna nam nadciąga :)
W miniony weekend odbyła się wystawa w Warszawie, a w najbliższy odbędzie się w Łodzi.
Pozwoliłam sobie wkleić plakat informujący o powyższym .;)
Lódź.jpg

PS.Mam nadzieję, że coś na nim widać ;)
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Wystawa w Łodzi...

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 05-03-2012, 23:38

Widać, widać... i są skądś znajome nazwiska... ;)
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 12-03-2012, 21:35

Kto był ? Pochwalcie się zdjęciami :!: Nigdy nie byłam na wystawie w Łodzi :( A może jakieś wiadomości z prelekcji i warsztatów...

Matylda
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 12-03-2012, 23:21

Witam

Jaka szkoda, że ja mieszkam w Warszawie, gdzie za wstęp na wystawę kosztował niestety i to nawet pobierali opłatę za bilet od osób które tylko chciały wejść na kiermasz storczyków :cry: Ja korzystam z prawa do ulgi, więc zapłaciłam tylko 4 zł. Podejrzewam, że nie tylko w Łodzi wstęp jest wolny na tego rodzaju wystawo-kiermasze.
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 13-03-2012, 13:01

Bladym świtem wsiadłyśmy z Matynką4 w autobus, który miał nas zawieść do Łodzi, po to aby zanurzyć się w "Tajemniczym świecie storczyków". :)

Ekspozycja została zorganizowana co prawda na małej przestrzeni, ale w pięknych aranżacjach wśród roślinności ogrodu botanicznego.
Osobom, które nad tym pracowały należą się wielkie brawa, nie jest rzeczą łatwą w zwyczajnym pomieszczeniu stworzyć namiastkę raju :D
Kącik dendrobiowy.jpg
Rhy....jpg

Comparetka.jpg
Cattleyka.jpg
cymbidium hybryda.jpg
Burgereara.jpg

Piękne palmy, okazałe paprocie, bluszcze, mchy, porosty, Tillandsie, pnie epifityczne , kamienie, wszechobecny odgłos wodospadu, a właściwie fontanny ;) i rybki pluskające się w wodzie stanowiły tło dla storczyków.
Mogłyśmy zobaczyć sporo storczyków botanicznych :) , trochę hybryd...
Paphio.jpg
Slc..jpg
oncidium eurycline.jpg
cymbidium.jpg
promenea 1.jpg

Ciekawostką było orchidarium z wodospadem, storczykami miniaturowymi, i żółwiem taplającym się w wodzie, również w wersji mini. ;)
orchi.jpg
Aerangis.jpg
oncidium.jpg

Sprzedawcy jak zawsze wystąpili z bogatą ofertą...Czego tam nie było :o i kattleyki, i dendrobia, i paphiopedilia , sporo kwitnących storczyków botanicznych i hybryd.
Myślę, że każdy, kogo nie ograniczała zasobność portfela mógł zaszaleć i spełnić swoje chciejstwo, albo i dwa.. :lol:
Rozbieżność cenowa była spora, od kilku złotowych roślin po ataku owadów(o czym rzetelnie informowano), po Phragmipedium bessae za jedyne :o 250 zł.
Sprzedawcy jak zawsze chętnie doradzali w kwestii uprawy poszczególnych roślin, pomagając wybrać mniej zaawansowanych ładniejsze rośliny.
tetraspis.jpg
Cattleja Charme.jpg
Blc..jpg
Phal. hybryda.jpg
Psychopsis.jpg

A jakby tych atrakcji było za mało zostałyśmy zaproszone do oranżerii Jana Ciepłuchy, gdzie udało nam się porozmawiać chwilkę z Iloną Kowalską, pozdrawiam, no i oczywiście chłonąć widoki oranżerii.
Uwierzcie, ten widok może zrekompensować wszystko...
Za co niniejszym Gospodarzowi serdecznie dziękuję! :D
I ciekawskim od razu odpowiadam, że, a i owszem, niechcący, całkiem naumyślnie coś się tam odłamało...
Coelogyne cristata.jpg
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 13-03-2012, 13:22

Wystawa widać, iż była bardziej okazała niż ta w Warszawie. Orchidarium te samo :)
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-03-2012, 13:35

Dziękuję Reniu i uprzedzam, że zwrócę się do moderatora o wyznaczenie Ciebie Naczelnym Reporterem z wystaw storczykowych. ;) Dziękuję także za przywrócenie mej nadużytej pamięci, obrazów z wystaw organizowanych w łódzkim OB. Mieszkałem około pół kilometra od tego miejsca nim zostałem góralem i mimo, że nie byłem zarażony orchidaryjnym bakcylem nie opuściłem żadnej. A wielokrotnie trzeba było stać w kolejce nawet przez godzinę. :|
Mniemam, że jest to najmniejsza i najpiękniej aranżowana wystawa storczyków w Polsce. :) Wielkie uznanie dla organizatorów i dla wszystkich tych, którzy przykładają się do corocznej imprezy. :!: :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 13-03-2012, 16:32

Wystawa w Łodzi zachwyciła mnie kompozycjami roślin, na małej przestrzeni stworzono namiastkę rajskiego lasu deszczowego. Storczyki w dużej ilości były bardzo ciekawie wkomponowane a nawet poukrywane w otaczającej zieleni i łatwo było je przeoczyć przechodząc do następnych okazów, tym większa była niespodzianka, gdy się przechodziło kolejny raz. Jedną roślinę odkryłyśmy z Renią już wychodząc z wystawy, choć spędziłyśmy tam sporo czasu czekając na pana Jana. Wizyta w oranżerii u pana Jana była jednym z moich marzeń i jestem bardzo wdzięczna, że mogłam ją zobaczyć. Jestem pełna podziwu dla osób, które przygotowywały wystawę. Oferta na stoiskach była bardzo bogata i trudno było zdecydować się co kupię a z czego muszę zrezygnować z powodu ograniczonego budżetu. :lol: :oops: Jeżeli w przyszłym roku wystawa będzie też organizowana na pewno się wybiorę i zachęcam wszystkich, bo warto.

Wystawa 10.jpg
Wystawa 13.jpg
Wystawa 21.jpg
Wystawa 23.jpg
Wystawa 223.jpg
Wystawa 25.jpg
Wystawa 06.jpg
Wystawa 17.jpg
Wystawa 07.jpg
Lycaste Auburux Highland
Wystawa 11.jpg
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 14-03-2012, 19:24

Reniu,Matynko,bardzo dziękuję za piękną fotorelację.Żałuję,że nie mogłam się wybrać do Łodzi,ale mam fatalne połączenia ( właściwie ich nie mam),tym bardzie że tydzień wcześniej zrobiłam sobie wycieczkę do Warszawy.Co do tego orchidarium to też wydaje mi się znajome,choć ja nie zauważyłam w nim żadnych żółwi.A może były,ale ja tylko storczyki,storczyki...
Reniu,co do tego niechcący odłamanego to było do przewidzenia ;) ,nawet nie musiałaś mówić :roll: ,ale co tam - niech Ci ładnie rośnie 8-)

Trochę skręcona z zazdrości,Matylda
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 14-03-2012, 20:46

Dziękujemy za relację. Może pamiętacie czy pachniało i ile kosztowało to Lycaste Auburux Highlad? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 14-03-2012, 20:58

Próbowałam je powąchać, ale nie wyczułam zapachu, może to był efekt amoku jaki mnie ogarnął na widok ekspozycji, a może zwyczajnie nie jest rośliną pachnącą. Zdjęcie przedstawia roślinę z wystawy, a te nie były na sprzedaż i nie miały cen. Pierwszy raz widziałam tę roślinę i bardzo mi się spodobała. Wyróżniała się na tle innych roślin.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 15-03-2012, 08:48

Marta pisze:Dziękujemy za relację. Może pamiętacie czy pachniało i ile kosztowało to Lycaste Auburux Highlad? Marta

Ten storczyk powinien pięknie pachnieć, ale prezentowany okaz rzeczywiście nie pachniał. Może dlatego , że zaczynał przekwitać?
Nawet jeśli nie pachnie uroda i wielkość kwiatu! warta grzechu :)
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 21-03-2012, 06:11

Renatko,dzięki za piękne fotki.Te Coelogyne....,ta Paphiopedilum armeniakum....Aż mi krew szybciej ruszyła,.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Hanna Data » 21-03-2012, 12:33

Śliczna relacja .Dzięki za nią i piękne zdjęcia
Pozdrawiam cieplutko -Anna
Fotografia użytkownika
Hanna

Z nami od: 30-11-2009, 22:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ania_i Data » 22-03-2012, 10:41

Jej, zazdroszczę. Ja mam coraz dalej niestety :( Reniu, nabyłaś tę comparetię? Dziewczyny, czemu się nie chwalicie zakupami? Ja się może trochę w Budapeszcie pocieszę :P
Pozdrawiam
Ania L.
ania_i

Z nami od: 09-02-2011, 12:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 22-03-2012, 19:34

ania_i pisze:Jej, zazdroszczę. Ja mam coraz dalej niestety :( Reniu, nabyłaś tę comparetię? Dziewczyny, czemu się nie chwalicie zakupami? Ja się może trochę w Budapeszcie pocieszę :P

Aniu, ta prezentowana na zdjęciu nie była na sprzedaż :(, a szkoda, bo to piękna roślina...
Zakupami to się pochwalę jak uda się doprowadzić do kwitnienia;) Ale w tajemnicy zdradzę, że chlebek będzie z margarynką, szyneczkę coś :roll: z wystawy zjadło :lol:
Aniu, w Budapeszcie oglądaj wszystko pilnie i rób zdjęcia, albo "zmolestuj" pana męża, ma chłop szansę się wykazać ;) No i udanych zakupów...

Elu, masz rację , to Paphipedilum byłoby warte chlebka z margaryną, ale na liście było coś bardziej wymarzonego. ;)

W imieniu Matynki 4 i swoim cieszę się, że podoba Wam się kawałek rajskiego ogrodu przez nas przedstawiony.
Cała przyjemność po naszej stronie. :)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony