logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: pozwijane, zwiędłe liście

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: pozwijane, zwiędłe liście

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 13-03-2012, 13:43

Witam, storczyk o którym mowa w tytule mam od ok. 3 lat, wcześniej pięknie kwitł - obecnie też- więc nic nie mogę zrobić, chodzi o zmianę podłoża- sprawdzenie korzeni (podlewany,zraszany jest obficie,nawożony; w okresie zimowym skąpo raz w tyg. w misce, trzymany zawsze ok. godz.1 godz); problem w tym, że ostatnio liście dolne zaczynają powoli żółknąć, górne zwijają się w trąbki, są zwiędłe; jednego próbuję ratować- działo się z nim podobnie, był piękny a teraz został jeden liść, który jakoś się trzyma :) proszę o radę, przesyłam zdjęcie; pozdrawiam serdecznie Paweł
Załączniki
3 13.3.12_cr.jpg
pozwijane, zwiędłe liście
bastian

Z nami od: 13-03-2012, 12:41
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: pozwijane, zwiędłe liście

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 13-03-2012, 17:54

Jeśli piszesz że podlewasz skompo zimą raz w tygodniu, to jak obficie podlewasz w innych porach roku? W tej doniczce nie jesteś w stanie określić kondycji korzeni ani momentu w którym należy rośline podlać- chyba, że to nie twój jednyny storczyk i znasz się na tym. Żółknięcie dolnych liści może być spowodowane tym, że są już stare. Napisz więcej o uprawie.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 13-03-2012, 18:49

Witam, dzięki za zainteresowanie, jeżeli chodzi o doniczki to wszystkie storczyki są w podobnych (falenopsis 4 sztuki i dendrobium)- od kilku lat, jak okwitały to porzesadzałem z tych plastikowych przeźroczystych; zimą podlewam raz w tygodniu a latem częściej (sprawdzam czy sucho), a jeżeli chodzi o starość- to najstarsza ma ok. 10 lat i ta ma się całkiem dobrze; jeżeli chodzi o żywotność - starość, wiek? to nie bardzo się orientuje...? chodzi mi o te liście zwiędłe i pozwijane? właśnie jedną tak "załatwiłem" - zaczęło się podobnie, zmieniłem podłoże, zrobiłem porządek z korzeniami (powycinałem suche)...a teraz nic się nie dzieje od ok 3 miesięcy, ma tylko jeden liść; pozdrawiam
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 13-03-2012, 20:04

bastian pisze:, chodzi o zmianę podłoża- sprawdzenie korzeni (podlewany,zraszany jest obficie,nawożony; w okresie zimowym skąpo raz w tyg. w misce, trzymany zawsze ok. godz.1 godz); .......ostatnio liście dolne zaczynają powoli żółknąć, górne zwijają się w trąbki, są zwiędłe;

Niezależnie od kwitnienia proponuję sprawdzić stan korzeni.

Takie zwijanie się liści oznacza że storczyk chce zatrzymać wilgoć w liściach, kurczy liście zamykając aparaty szparkowe.
Pobiera prawdopodobnie niewystarczającą ilość wody z podłoża, bo ma uszkodzone korzenie - gnijące lub zasolone . Powodem jest nadmierne nawadnianie lub nadmierne nawożenie. Doniczka też nie jest odpowiednia. Nie widać stanu korzeni przez ścianki. Więc nie wiadomo czy zawierają one jeszcze wodę w dostatecznej ilości , lub czy jest konieczne nawadnianie co tydzień. Powietrze też nie dochodzi swobodnie do korzeni , bo doniczka prawdopodobnie ściśle przylega do podstawki a i ma mały otwór. Podłoże jest prawdopodobnie drobne i rozłożone, więc nie dopuszcza powietrza.

Tu nie nie ma reguły . Podlewamy jak roślina tego wymaga a nie według grafiku.

Konieczne jest zrobienie porządku w podłożu, aby uratować storczyka.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 14-03-2012, 07:48

Dziękuje :D
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 14-03-2012, 12:26

zdjęcie nr 2 i 3
Załączniki
1..jpg
2..jpg
2..jpg (64.92 KiB) Przeglądane 17124 razy
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gabik Data » 14-03-2012, 13:16

Witam serdecznie!

Stan korzeni Twojego storczyka nie jest najlepszy(jak słusznie zauważyła Pani Mery). Proponuję żebyś wyjął storczyka z doniczki i bezpośrednio sprawdził co jest w środku. Na Twoim miejscu nie zważając na kwitnienie przesadziłabym go do nowego podłoża w przeźroczystą doniczkę, żeby widzieć korzenie. Przy obcinaniu zgniłych i pustych korzeni używamy zdezynfekowanych narzędzi, miejsce cięcia posypujemy sproszkowanym węglem drzewnym albo cynamonem. Nie podlewamy przez dwa tygodnie. Pozdrawiam, Grażyna
Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
gabik

Z nami od: 30-01-2011, 18:47
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 14-03-2012, 14:43

dziękuje za radę, zrobię tak
bastian

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 14-03-2012, 15:33

Podejrzewam że trzeba będzie zrobić radykalne cięcie i tzw odmłodzenie storczyka (przed całą operacją dobrze namocz roślinę i spryskaj te srebrne powietrzne korzenie( podejrzewam, że tylko z nich roslina cokolwiek czerpie).Czyli obcięcie głównego pędu od ktorego wyrastają korzenie do poziomu od którego wyrastają te dorodne srebrne. Całą rane posyp cynamonem i odstaw do wyschnięcia, następnia nasadz rośline do nowego podłoża i koniecznie doniczki przeźroczystej w której wypalisz w ściankach dodatkowe otwory. Nie podlewaj 10-14 dni od tego momentu pielęgnuj rośline według tego co pisze w Biblioteczce.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bastian Data » 14-03-2012, 17:07

dziękuję za radę, właśnie zrobiłem to...pozdrawiam
bastian

Na górę       Na dół