Zamieszczę jeszcze pojedyńcze kwiatuszki moich falenopsisów.Właśnie zaczynają swoją zabawę.
Załączniki
To tylko pęd boczny.Główny odgryzły w lecie ślimaki.Potem wypuścił coś z odgryzionego pędu.I taki wyszedł pęd kwiatowy.
obrazki 084.jpg (35.69 KiB) Przeglądane 2956 razy
Pierwszy kwiat wypuścił na moje urodziny.Jest to kwiat urodzinowy -prezent dla mnie.Jest ze mną od czerwca 2004 roku.Przywiozłam go z Niemiec,a obecnie rośnie w wiaderku bo nie ma u nas takich doniczek.
Poj.kwiat phalaenopsis mix.jpg (29.29 KiB) Przeglądane 2956 razy
Bardzo lubię tego falenopsisa.Był chory,mam go więc prawie za darmo od 5.12.2005 roku.Również rośnie w wiaderku.
Piękne kolorki Phal. Mogłabyś kiedyś wstawić fotki całych roślin, chciałbym zobaczyć jak wygląda roślina będąca w kolekcji od 2004 roku. Pewnie jest słusznych rozmiarów
Dziękuję,nie omieszkam.Na pewno zaprezentuję kwitnące w całości.Ten cytrynowy wypuścił straszliwie długie pędy,a rozgałęzienia nie wyrosły.Może później.Wydaje mi się,że tu chodzi o za małą ilość światła.
Zdecydowanie pierwszy najpiękniejszy, sama niedawno widziałam podobnego w sklepie, tylko jeden egzemplarz, akurat dzień babci się zbliżał i chciałam go kupić (licząc na uzyskanie odrostów), niestety na drugi dzień już go nie było.
Dziękuję,ale tu odrostów nie ma,chyba że keiki na pędzie kwiatowym.Lepiej sobie uciułać grosz do grosza i kupić gotowca,bo z keiki jeszcze trzeba ze 2 lata czekać zanim urośnie i zakwitnie.
Miałam dodać zdjęcia w całości,gdy zakwitną . Ostatni Phalaenopsis ma przepiękny zapach,którego do nie da się określić,ale wąchając te kwiaty przy głębokim wdechu wydaje mi się,że rozszerza się pojemność płuc.To takie moje odczucie.
Załączniki
Tu już nie kompletny,ale widać,że rośnie w wiaderku.
obrazki 022.jpg (40.62 KiB) Przeglądane 2256 razy
obrazki 019.jpg (42.12 KiB) Przeglądane 2256 razy
W pełni kwitnienia
Inny koloryt
obrazki 180.jpg (29.86 KiB) Przeglądane 2256 razy
Ma długie pędy,kierowały się ku światłu.Na nich wyrastają boczne,a Phalaenopsis rośnie w 5 l.wiaderku.
To zdjęcie jednak bardziej mi się podoba.Pewnie ich pokazałam za dużo,ale jemu się należało.Zrobiłam to dla niego.
Piękne kwitnienia, gratuluję. Zainteresował mnie ten storczyk w pięciolitrowym wiaderku, jak często go podlewasz.? Ja mam dwa Phalenopsisy posadzone do większego rozmiaru doniczki niż standardowa i zauważyłam, że trudniej mi w nich utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża. Zastanawiam się nawet nad obcięciem części korzeni po to by znów rosły w mniejszych doniczkach.
Elu, ten żółty jest przepiękny! Nie mogę się napatrzeć, w dodatku tyle kwiatów... gratulacje.
Dzięki "Kabareciarzu",podsumowanie iście kabaretowe . Rzeczywiście kwiatów,a kwiatów ,tyle ze na końcach Ten typ tak ma.Zawsze wypuszczał krótkie pędy,być może to hybryda z P.bellina,dlatego tak pięknie pachnie.Wygląda jak P.banana,jednak fiszki z takim napisem przy nim raczej nie było.
Jak często go podlewam? Teraz gdy kwitnie raz w tygodniu,a potem się zobaczy,to będzie uwarunkowane porą roku i temperaturą.Chociaż mieszka w wielkim wiaderku,to i tak ma tam dość ciasno.Wypaliłam dziurki w tym wiaderku,aby mieć większą pewność,że z korzeniami nic złego się nie dzieje.Dodatkowy walor to przeźroczystość.Phalaenopsis jako epifit lubi przeźroczyste chatki.