Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Paphiopedilum Ambiente 'Rotkehlchen' x fairrieanum 'Rhone'

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Paphiopedilum Ambiente 'Rotkehlchen' x fairrieanum 'Rhone'

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 12-04-2012, 21:11

Roślina kupiona z pąkiem na jesiennej wystawie w Łodzi, oznaczenie na fiszce od Roellke jak w tytule. Kwiat utrzymał się niecałe 2 miesiące. Około 3 tygodni po tym, jak uschnął, pojawił się pęd kwiatowy w kolejnej rozetce. Po prawie 2 miesiącach otworzyło się cudo, które pokazuję na zdjęciach poniżej. Roślina stoi na wschodnim parapecie, wilgotność nie spada poniżej 50%, zwykle jest około 70%. Pomiędzy podlewaniami pozwalam lekko przeschnąć. Obawiałam się trochę o los kwiatu (wtedy jeszcze pąka) przy tegorocznych mrozach i temperaturze na parapecie osiągającej nieraz 13 stopni, jednak nic złego się nie stało, chyba za sprawą jednego z przodków, który lubi chłód, paphiopedilum fairrieanum. Na razie więcej o nim powiedzieć nie mogę. Po kwitnieniu roślina kwalifikuje się do przesadzenia, bo jest jej strasznie dużo w doniczce 8cm ;) Przepraszam za zdjęcia z lampą, ale makro w pomieszczeniu bez użycia lampy to za dużo dla mojego sprzętu (albo dla mnie) ;)
Załączniki
pfair hybr 2.jpg
pfair hybr 2.jpg (51.04 KiB) Przeglądane 2590 razy
pfair hybr 3.JPG
pfair hybr 3.JPG (49.24 KiB) Przeglądane 2590 razy
pfair hybr.jpg
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Paphiopedilum Ambiente 'Rotkehlchen' x fairrieanum 'Rhon

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 12-04-2012, 21:59

Bardzo wdzięczną pozycję przyjął, jakby był trochę nieśmiały. :lol: ale jest piękny. , gratuluję.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: grażynasz Data » 13-04-2012, 15:38

Witam,
Kwiatuszek uroczy,bardzo mi się podoba.
Cała roślinka wygląda na niewielką,co jest dużą zaletą.I te marmurkowe listeczki...śliczne. 8-)
Gratuluję.
Fotografia użytkownika
grażynasz

Z nami od: 05-06-2011, 17:47
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 16-04-2012, 17:20

Dziękuję :) Roślinka ma rozpiętość rozet 20-30cm. Kwiat rzeczywiście trochę się kłania, chyba zbyt długo zwlekałam z jego podpięciem. Ma też dość ciasno w doniczce, nie chciałam zbyt brutalnie wbijać podpórki, to też stoi tak trochę na słowo honoru ;)
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 17-12-2012, 00:34

Witam po przerwie. Po letnim kwitnieniu sabotek wreszcie dał mi czas na jego przesadzenie, bo wcześniej albo kwitł, albo miał już pąki, albo przegapiłam moment bez pąków i kwiatów. Wcześniej rósł w doniczce 8 czy 9 cm i w szybkim tempie z niej "wychodził", bryła korzeniowa imponująca jak na ten rodzaj, korzenie wypełniały praktycznie całą doniczkę. W tej chwili roślince rosną 4 nowe rozety. Uprawiany na parapecie, zeszłej zimy miał chłodniej, szczególnie nocą. Tym razem podobnie, parapet północny, ale dość jasny, Wcześniej rósł na wschodnim parapecie, gdzie wiosną poranne słońce świeciło bezpośrednio. Roślina godna polecenia. Mam ją od roku, w tym czasie cieszyłam oczy czterema kwiatami w 3 kwitnieniach :) Przedstawiam mocno spóźnioną relację z letniego kwitnienia, tym razem bardziej obfitego, a i kolor kwiatów odmienny ;)
Załączniki
paphambxfairr3.jpg
ten widok mnie szczególnie urzeka :)
paphambxfairr1.jpg
paphambxfairr4.jpg
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: sunshine Data » 17-12-2012, 21:04

Gratuluję -piękna , zadbana roślina i piękne kwitnienie , widać ,że podoba się jej u Ciebie :)
pozdrawiam
http://www.aromasky.pl/
Fotografia użytkownika
sunshine

Z nami od: 05-10-2011, 18:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: grażynasz Data » 20-12-2012, 06:09

Śliczności,a te rzęsy :lol: urocze.
Fotografia użytkownika
grażynasz

Z nami od: 05-06-2011, 17:47
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 20-12-2012, 16:55

Grarzyna te rzęsy to technika zagęszczania 1:1 :lol:
A tak serio pięknie się prezentuje, zaskakujące również wybarwienie kwiatów, zupełnie inne niż przy zakupie.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 20-12-2012, 23:23

Cieszę sie, że się podoba. Wcześniejsze zdjęcia (pojedynczego kwiatu) przedstawiają już moje kwitnienie, nie "zakupowe". Prawdę mówiąc, nie pamiętam jakie dokładnie było wybarwienie kwiatu przy zakupie, nie mogę doszukać się zdjęć ;)
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 10-10-2013, 17:21

Pozwolę sobie pokazać tegoroczne kwitnienie. W tej chwili otwiera się trzeci pąk, w drodze jest czwarty ;) Myślę, że roślinka zasługuje na to, żeby ją jeszcze raz pokazać, szczególnie, że z każdym kwitnieniem kwiatów jest więcej. Kwiaty fantastycznie mienią się w słońcu. Dodam, że zmiana miejsca uprawy nie zrobiła na niej wrażenia. Bez specjalnych zabiegów rozety szybko rosną, dojrzewają i kwitną.
Załączniki
paph2.jpg
paph3.jpg
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia