Mój storczyk wypuścił już drugi pęd kwiatowy, ale niestety nie ma na nim kwiatów , są tylko zielone łuski. Czym to może być spowodowane i co z tym zrobić?
Bardzo możliwe, że twój Phalenopsis jest z tych wielkokwiatowych, a one czasem tak mają. Je też mam taki okaz i właśnie od stycznia, kiedy pojawił się pęd kwiatowy, czekałam na jego kwitnienie. Najpierw prawie miesiąc rósł pęd kwiatowy i też nie było pąków. Potem bardzo długo ją rozgałęział, w końcu pąki zaczęły nabrzmiewać, ale mój pedant stwierdził, że z otwieraniem kwiatów to poczeka, aż wszystkie pąki będą miały ten sam rozmiar. Pierwszy kwiat zaczął się otwierać dopiero ok. 29 marca. Tak mnie zmęczył tą dokładnością, że zaczynam się rozglądać za jakąś bardzo cierpliwą i dokładną osobą, chętną na takiego perfekcjonistę.
Matynko, niejedna osoba chciałaby, aby Phalaenopsis otwierał naraz wszystkie albo chociaż większość pąków. Często starsze kwiaty już więdną, gdy kolejne dopiero się otwierają. Czas od pojawienia się pędu do otwarcia kwiatów ok. 3 miesiące wcale nie jest długi - zazwyczaj tyle to trwa. Zastanów się, zanim ... popełnisz błąd . Serdecznie pozdrawiam, Efka
Efko, mój Phalenopsis jak już dopilnował żeby wszystkie pączki miały ten sam rozmiar to je prawie wszystkie rozwinął. A co do błędu, ja zmieniam skład mojej kolekcji i już kilka phalenopsisów trafiło w inne, troskliwe ręce.
A ja oddałam raz zżytego ze mną falenopsisa i zawsze będę żałować.Nie popełnię tego błędu i nigdy nie oddam storczyka z którym się zżyłam,chyba,że to taki,który się da podzielić.