logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: BŁAGAM O POMOC

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: BŁAGAM O POMOC

Nieprzeczytany post Autor: tjodavl Data » 08-05-2012, 08:33

Witam wszytskich i prosze o szybka pomoc dzis zauwazyłam w mojej krówce ktora własnie zakwitła i zawiazał sie w nim kejk ale w doniczce pojawiła sie jakas dziwna plesń, storas był przsaadzany 2 lata temu zgpodnie z Waszymi wskazówkami od tamtego czasu kwitł juz 3 razy, kwiaty sa w prawdzie mniejsze niz w zakupionym podłozu ale nie to nie martwi tylko ta plesn ponizej zdjecia na tyle dobre na ile dała rade powiedzcie co robic pozdrawiam Anka
Załączniki
IMG_3232.JPG
plesn
IMG_3231.JPG
plesn
IMG_3233.JPG
kejk
IMG_3234.JPG
kwiaty
tjodavl

Z nami od: 02-03-2011, 19:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: BŁAGAM O POMOC

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 08-05-2012, 08:45

A co to jest storas? Słyszałem o Storczykach, orchideach, ale storas?
Przeglądnij wątki forum, o pleśni w podłożu było kilka razy pisane.
BTW, ze zdjęcia 3 wynika, że roślina wymaga więcej uwagi w sprawie korzeni. O tym poczytasz w dziale uprawa.
Obrażasz mnie sposobem pisania twoich postów. Poproś panią od języka polskiego o poradę jak popracować na stylistyką i interpunkcją.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: BozenaJ Data » 08-05-2012, 15:01

Titus1 nie obrazaj ludzi.Jedni sa grubi inni chudzy a jeszcze inni glupi i madrzy.Nie wypada i nie nalezy nikomu zwracac uwagi w ten sposob w jaki Ty to zrobiles czy zrobilas.Jezeli nie zrozumiales,-las postu to nie odpowiadaj,ale nie wychylaj sie ze swoja madroscia.Nikt nie konczyl szkoly z czerwonym paskiem.
Bozena
BozenaJ

Z nami od: 01-04-2012, 16:39
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ggoska Data » 08-05-2012, 15:53

Titus1 w języku polskim nie ma słowa PRZEGLĄDNIJ- proponuję trochę ostrożniej i grzeczniej pouczać bo wyszło dość żenująco
Ggoska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 08-05-2012, 16:16

Można napisać "przejrzyj",tak będzie brzmiało w języku literackim.
Titus,ja się Ciebie przestraszyłam,masz zły dzień? :roll: :? :lol:
Storas to pewnie storczyk,ja też nazywam masdevalie "masdami",ale nie na forum.Tak dla siebie i znajomych.
Nie bądź taki okrutny jak Jarema . :lol:
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 08-05-2012, 18:22

Raz na 3 miesiące następuje kumulacja ludzi rozpoczynającej przygodę że storczykami. Wszystko jest w porządku, nie każdy jest asem od pierwszej rośliny. Ale we mnie też wzbiera, kiedy tacy początkujący wykazują się skrajnym lenistwem w wyszukiwaniem informacji i co gorsze, w opisywaniu swoich problemów. Rzucają zdawkowe opisy wklepane na szybko z klawiatury iphone'a, bo jakoś to będzie. Co gorsza, nie chce im się poszukać w istniejących wątkach. Czepiam się nazewnictwa wątków. Człowieka szlag trafia kolejny wątek o zgnitych korzeniach pod wiele mówiącą nazwą " Na Pomoc". Mam też za złe wszystkim "dobrym Ciotkom", które ujawniają się na forum tylko po to by wbić mi szpilę. Czemu do tej pory nie udzielały się na forum. Wygląda na to, że czyhają na moje potknięcia językowe, bo żeby podjąć merytoryczną rozmowę nie mają odwagi.
Kolejna sprawa to ustalone nazewnictwo roślin. Nie cierpię storków, storów i innych felusiów.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 08-05-2012, 18:36

Popieram Titusa, ma rację :!: Warto się trochę wysilić zanim napisze się post, a pojedyncze literówki mogą się każdemu zdarzyć i przecież nie o to w zwracaniu uwagi chodzi ;)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ggoska Data » 08-05-2012, 19:53

Titus1- to chyba było do mnie- zgodnie z Twoimi zaleceniami używam wyszukiwarki i jak narazie nie musiałam zakładać swoich wątków. Nie czuję się aż takim ekspertem by doradzać innym, nie czuję się również "dobrą ciocią". Powiem więcej- przeważnie się z Tobą zgadzam lub myślę podobnie. Również irytują mnie kolejne wątki, świadczące o tym, że autor nie zhańbił się przeczytaniem czegokolwiek. Mam pretensję (i dlatego postanowiłam zabrać głos) o formę Twojej wypowiedzi bo do treści nie mam zastrzeżeń. Chyba sam zauważyłeś , że głupio wyszło. Pozdrawiam
Ggoska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 08-05-2012, 20:22

Z jednej strony macie racje z pytaniami powtarzajacymi sie ale z drugiej....az strach sie pytac o cokolwiek a przeciez jak przyslowie brzmi: kto pyta, nie bladzi.
Karola
Karola S

Z nami od: 23-03-2011, 20:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 08-05-2012, 20:23

Powracając do storczyka, to jeśli są to twarde białe grudki, wielkości maku to proponuję nic nie robić. To są pożyteczne jakieś grzyby. Już o tym było. Mam je w Paphiopedilum hybr (~henryanum). Rośnie świetnie wiele lat. Podłoże w tym phalaenopsis wygląda na zdjęciu na zbyt drobne. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 08-05-2012, 20:50

Przepraszam, że nie na temat i wcale nie z obowiązku "dobrej ciotki", ale:

Ggoska pisze:Titus1 w języku polskim nie ma słowa PRZEGLĄDNIJ- proponuję trochę ostrożniej i grzeczniej pouczać bo wyszło dość żenująco

A ja znalazłam - cytuję: "Słowo "przeglądnąć" to regionalizm krakowski (małopolski). Nie jest formą niepoprawną"
Sama mówię: "przeglądnij się w lustrze" a nie "przejrzyj"... W końcu jest również bezokolicznik "przeglądać"
A co z czasem teraźniejszym?
przeglądnij - przejrzyj
przeglądam - ??? (wychodzi mi przejrzewam :lol: )

Co do storczyka, polecam wzięcie pod uwagę radę pani Marty, a i w mądrych książkach piszą, że większość storczyków przesadza się z reguły co dwa lata, więc może już pora?
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: tjodavl Data » 08-05-2012, 21:08

Za tak liczne odpowiedz o ile można to tak nazwać jestem zmuszona podziękować jednak za formę niektórych wypowiedz na pewno nie będę dziękować gdyż poczuła sie wręcz obrażona, ale jak ktoś ładnie to naipsiał nie trzeba kończyć szkół żeby cos zrozumieć ,jak widać niektórym by sie przydało. ale nie po to pisze ten post, nie należę do osób, które pisza kilka bezmyślnych znad i zaśmiecają portal zanim napisała wydaje mi sie ze dostatecznie dobrze przeszukałam forum i nie znalazłam tu tematu który dostatecznie rozwiał moje obawy, dlatego wydaje mi sie iz zwróciła sie do Was w moim mniemaniu ekspertów szkoda ze az tak sie pomyliłam a moj post stał sie powodem do przepychanek słowny. Należę do osób, które wola zapytać i zasięgnąć języka w interesujące mnie kwestii niż błądzić po omacku. Jeśli uważacie iż ten post zasmierca to forum trzeba było na niego po prostu nie odpowiadać, fakt jest jeden nie uwazam się za hodowce tych pieknych kwiatów STORCZYKÓW jestem jedynie miłośnikiem i posiadam tylko kilkanaście powszechnie dostępnych odmian. Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz przepraszam ze ten post stał się powodem do sporów
tjodavl

Z nami od: 02-03-2011, 19:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 09-05-2012, 08:38

Jest jeszcze jedna sprawa.Jeżeli jak Titus pisze co trzy miesiące przypływa kolejna fala,to kto z nich o tym wie jak miałby postąpić.Każdy chce otrzymać informację.
Nie mam pojęcia,jak zareagowałabym zaczynając przygodę ze storczykami mając od razu internet pod ręką.Być może dokładnie tak samo.A w moim przypadku musiałam wręcz czytać wszystko co wpadło mi w ręce,a i tak nieraz czułam pewien niedosyt.A tu jest nadzieja,że otrzymasz wyczerpującą odpowiedź.
Znowu jeżeli ktoś na takim forum działa lub choćby je odwiedza "jakiś czas"to siłą rzeczy nie może patrzeć na powtarzające się podobne,czy takie same pytania,problemy i już nie chce,a nawet się złości,aby na ten temat coś odpisać.
Ale ludzie o tym nie wiedzą i to jest ten sęk.
Człowiek nie komputer,o niektórych sprawach sama już zapomniałam.Hodując jeszcze inne kwiaty poza storczykami niegdyś potrafiłam rozróżnić,co to wirus,czy jacyś i jacy to nieproszeni goście.Teraz wszystko mi się pomieszało.
Sama mogę tkwić z problemem co to za typ.I kto mi pomoże jeżeli to było "przerabiane"?
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •