logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Sadzonki!

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Sadzonki!

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 07-05-2012, 21:29

Wiem ze juz ten temat byl ale niema dla mnie konkretnej odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Mam od lutego sadzonke i jakos nie bardzo widze by rosla.
Gdybym mu zrobila terrarium z wiekszego sloika i na dole wrzucila keramzyt? Zastanawiam sie czy nie bedzie za malej przepuszczalnosci powietrza. Mial by cieplo ale czy by nie zaczelo gnic?? Czekam na wasze opinie.
Karola
Karola S

Z nami od: 23-03-2011, 20:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Sadzonki!

Nieprzeczytany post Autor: misiu235 Data » 08-05-2012, 06:28

Ja mam 4 sadzonki od 3 tygodni i na każdej z nich widać już rozwój - 2 mają już nowe listki i korzonki, pozostałe 2 korzonki.
Ja mam moje w doniczkach 6 ze sphangnum, które jest ciągle wilgotne; postawione na tackach w plastikowym pojemniku wypełnionym kermazytem. Pudełko jest całe przeźroczyste, łącznie z przykrywką, którą na noc szczelnie zamykam; na dzień jest tylko nim przykryte, ale pod takim kątem, że ma swobodny przepływ powietrza
misiu235

Z nami od: 29-03-2012, 21:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 08-05-2012, 06:28

Pakowanie roślin do słoików/worków wymaga niestety wprawy. Najlepszym dla rośliny jest globalne podniesienie wilgotności i zapewnienie silnego ruchu wilgotnego powietrza. Ładując roślinę do słoika właściwie wystawiasz roślinę na atak grzybów i bakterii, które lubią taką atmosferę. Daj roślinie dużą tacę z kermazytem, lub dołóż do doniczki wilgotnego mchu.
BTW, przydało by się jakieś zdjęcie tej nierosnącej rośliny. Być może powód jest inny.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 08-05-2012, 08:24

Po pierwsze nie wiemy jaki to rodzaj storczyka :?: , czy phalaenopsis :?:
Po drugie, chcąc aby takie maleństwo, czy młodzież widocznie przyrastało, trzeba (jak wszystkim maluchom) stworzyć optymalne warunki, tzn. nie tylko wysoka wilgotność, ale równie ważna jest temperatura (25 C) i oświetlenie + minimalna ilość nawozu. Jeżeli tego nie zapewnimy to szkoda czasu na tego rodzaju ćwiczenia.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 08-05-2012, 18:33

Ja mam sadzonke juz w plastikowym przezroczystym kubeczku i wypelniony w spagnum,temperatura w domu to ok 25stopni. Mam sadzonke phalaenopsis corningiana wiec podlewam ciepla woda. Sprobuje wrzucic zdjecia ale moze byc problem bo teraz niemam jak skorzystac z komputera a przez telefon chyba niemozna wrzucic.
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 08-05-2012, 18:39

O to moja sadzonka...
Załączniki
IMAG0217-1.jpg
IMAG0220-1.jpg
IMAG0218.jpg
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 08-05-2012, 18:50

Generalnie idea jest ok., ale . . .
1.mech powinien być wilgotny, a nie nasiąknięty wodą
2. z boku przy dnie powinna być co najmniej 1-2 dziurki
3. mech powinien być nie ubity, ale dość luźny
Pomysł jest o tyle dobry, że głębiej posadzona sadzonka ma max wilgotność w najbliższym otoczeniu.
Wygląda na trochę ściśniętą w tym kubku, ja kiedyś zajmując się sadzonkami kupiłem w hipermarkecie półmiski z bezbarwnego polietylenu, okazały się idealne.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 08-05-2012, 18:53

Witam
Mam pytanie. Czy sadzonki storczyków to inaczej keiki? Odkąd zaczęłam bardziej interesować się tymi roślinami przywykłam do nazywania młodych: "keiki". Mam na myśli głównie młode phalaenopsis. A może "sadzonki" to młode już oddzielone od rośliny matecznej, ukorzenione w doniczce, a "keiki" to jeszcze nieukorzenione roślinki rosnące np. na pędzie nawet takie mające już własne korzonki? Jedne i drugie uprawiam aktualnie u siebie. Proszę tylko o życzliwe odpowiedzi :). Agnieszka
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 08-05-2012, 19:00

Pani Agnieszko, keiki to młode roślinki, które wyrosły z węzła na pseudobulwie (np. u Dendrobiów) lub kwiatostanie (jak u Phalaenopsis, choć keiki może się też pojawić przy podstawie). Natomiast sadzonki to wyciągnięte ze słoiczków/kolbek z pożywką (zestaloną agarem-wygląda jak galaretka) siewki (w sprzedaży rzadko) lub młode rośliny uzyskane drogą biotechnologii (namnożone merystemy wierzchołkowe, choć z miękiszu też się czasem rozmnaża).

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 08-05-2012, 19:03

Zawsze spryskiwalam spagnum tylko aby bylo wilgotne ale ostatnio popsul mi sie spryskiwacz dlatego jest tak mokro bo musialam inaczej podlac.
Keika ladnie od matki wychodowalam w domu to moze i z tym sobie poradze.
Ok to mowcie co mam zrobic zebym juz bledow nie robila.
Karola
Karola S

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Bellagne Data » 08-05-2012, 21:37

SureLooksGoodToMe pisze:Pani Agnieszko, keiki to młode roślinki, które wyrosły z węzła na pseudobulwie (np. u Dendrobiów) lub kwiatostanie (jak u Phalaenopsis, choć keiki może się też pojawić przy podstawie). Natomiast sadzonki to wyciągnięte ze słoiczków/kolbek z pożywką (zestaloną agarem-wygląda jak galaretka) siewki (w sprzedaży rzadko) lub młode rośliny uzyskane drogą biotechnologii (namnożone merystemy wierzchołkowe, choć z miękiszu też się czasem rozmnaża).

Pozdrawiam, Michał

Panie Michale, wielkie dzięki za wyjaśnienie. Przyznam, że od dość dawna nurtowała mnie różnica między sadzonką a keiki. Teraz już wiem, że keiki phal. pulchra, które dostałam od kogoś, pomimo upływu ponad 2 lat, przyrostu nowych liści i korzeni, nie stało się "sadzonką". Ciekawi mnie jeszcze, co szybciej dojrzewa: sadzonki ze słoiczka (jakie sprzedają firmy storczykowe) czy keiki wyhodowane w warunkach domowych na pędzie phal. ?

Pozdrawiam Agnieszka
Fotografia użytkownika
Bellagne

Z nami od: 26-10-2011, 19:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 08-05-2012, 21:54

Po prostu Michał, bez "pan" ;)

Co do tych keiki i sadzonek... Mogę każde keiki nazwać sadzonką, ale nie każdą sadzonkę keiki. Keiki to wąskie pojęcie. One szybciej osiągają dojrzałość niż te wyciągnięte z agaru. Te, w zależności od rodzaju, zakwitają po minimum 2 latach, ale zwykle trwa to o wiele dłużej. Natomiast keiki często zakwitają niezwykle szybko. Miałem wiele razy kwitnące keiki Dendrobium kingianum, a niedawno dostałem keiki Phalaenopsis equestris rosea z pędem kwiatostanowym. Z tymi z agaru zacząłem niecałe pół roku temu, więc nic jeszcze nie zdążyło zakwitnąć ;)

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 14-05-2012, 12:37

misiu235 pisze:Ja mam 4 sadzonki od 3 tygodni i na każdej z nich widać już rozwój - 2 mają już nowe listki i korzonki, pozostałe 2 korzonki.
Ja mam moje w doniczkach 6 ze sphangnum, które jest ciągle wilgotne; postawione na tackach w plastikowym pojemniku wypełnionym kermazytem. Pudełko jest całe przeźroczyste, łącznie z przykrywką, którą na noc szczelnie zamykam; na dzień jest tylko nim przykryte, ale pod takim kątem, że ma swobodny przepływ powietrza

Witam ,troszkę mnie nie było z przyczyn zdrowotnych i tyle tematów , a ten bardzo lubię sadzonki ciągle mam ich trochę i zawsze mnie interesuje :idea: Może kilka słów o moich sadzonkach , jestem w posiadaniu nowych z agaru rodzaj ; Phal.honghenensis , Dendrobium cuthbertsonii , Brassavola flagelaris , Leelia kautskyi i większa phal. gigantea pulchra , phal .corningiana . Po otwarciu słoiczka z sadzonkami wypłukuje letnią wodą na sitku a potem lądują na 15 minut do topsinu , następna kolejność to spagnum lekko zwilżone z odrobiną nawozu naturalnego Biohumus , ja jeszcze dodaje drobną korę i lużno posadzone . Codziennie zraszane samą wodą i 1x na 2 tygodnie z nawozem . Można również zastosować topsin lekki roztwór i zraszać raz na 3 tygodnie . Sadzonki tego rodzaju powinny mieć zapewniony ruch powietrza , ciepło w dzień stała temperatura ok 25 -27st. i raczej w akwarium ze szklaną lub inną pokrywką , która jednak trochę powietrza przepuszcza i dużo światła ale nie bezpośredniego słońca . Moje akwarium jest na noc odkrywane jeśli temperatura powietrza na to pozwala .Akwarium jest na wschodnim parapecie i oddzielone od słońca bezpośredniego . Przedstawię kilka zdjęć dla zainteresowanych . Pozdrawiam Kasia ;)
Załączniki
DSCN4112.JPG
akwarium z sadzonkami z agaru
DSCN4113.JPG
Brassavla flagelaris
DSCN4120.JPG
Dendrobium cuthbertsonii niezwykle malutkie sadzonki
DSCN4122.JPG
Lelia kautskyi również bardzo malutkie sadzonki .
DSCN4118.JPG
Phal. honghenensis one były wręcz miniaturowe milimetrowe aż mi trudno uwierzyć że już trochę wyrosły od półtora miesiąca
DSCN3707.JPG
phal. honghenensis , to mały eksperyment dwie najbardziej milimetrowe sadzonki posadziłam na xaxim i rosną są przyczepione korzonkami do podkładki .
katarzyna

Z nami od: 19-02-2011, 17:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 14-05-2012, 12:55

Kasiu, gratuluję i życzę pięknych okazów.
Pozdrawiam ,Marysia.

Życzę Tobie czerstwego zdrowia i Twoim podopiecznym również.
Piękny "ogródek" i taka różnorodność. U mnie jak widziałaś niewiele gatunków ,ale moje już są" odchowane"i rosną w towarzystwie paproci i bluszczów..
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 14-05-2012, 13:04

Dziękuję Mery za miłe słowa :D Pozdrawiam Kasia
katarzyna

Z nami od: 19-02-2011, 17:49