Renia T pisze:Witaj
Wszystkie potrzebne Informacje na temat uprawy znajdziesz tutaj, miłej lekturyviewtopic.php?f=17&t=904
Moje storczyki w teorii mają idealne warunki do uprawy-w dzień temperatura wynosi w mieszkaniu 21-22 stopnie,a w nocy 16 stopni.Przed podlaniem zawsze sprawdzam,czy na doniczce,w której jest storczyk znajduje się rosa.Jeżeli tak,to wstrzymuję się z podlewaniem.Dbam o właściwie nawilżanie stosując wspomnianą mgiełkę-jest ona przeznaczona zwłaszcza na zimową porę,gdy grzeją kaloryfery.Może nie warto doszukiwać się już przyczyny takiego stanu rzeczy.Proszę mi jedynie powiedzieć,co mam zrobić z korzeniami które uschły poza doniczką?Przyciąć je?
Renia T pisze:Moje storczyki w teorii mają idealne warunki do uprawy-w dzień temperatura wynosi w mieszkaniu 21-22 stopnie,a w nocy 16 stopni.Przed podlaniem zawsze sprawdzam,czy na doniczce,w której jest storczyk znajduje się rosa.Jeżeli tak,to wstrzymuję się z podlewaniem.Dbam o właściwie nawilżanie stosując wspomnianą mgiełkę-jest ona przeznaczona zwłaszcza na zimową porę,gdy grzeją kaloryfery.Może nie warto doszukiwać się już przyczyny takiego stanu rzeczy.Proszę mi jedynie powiedzieć,co mam zrobić z korzeniami które uschły poza doniczką?Przyciąć je?
Suche korzenie obetnij czystym narzędziem, zasyp węglem i podnieś wilgotność powietrza wokół roślin!
Jeśli sądzisz, że dbasz o wilgotność stosując mgiełkę, to zaryzykuję stwierdzenie, że jesteś w błędzie, poczytaj o mgiełce tutaj viewtopic.php?f=3&t=1850 ,a wnioski wyciągnij sama![]()
Dużo czytaj, i stosuj wskazówki zawarte w opracowaniu,powodzenia, pozdrawiam Renia
aa__77 pisze: Zdania co do mgiełek i tym podobnych specyfików są podzielone
Hanna pisze:Witam .Nie ma co się denerwować .Ilu jest zwolenników mgiełki tylu przeciwników się znajdzie.Ja wole używać spryskiwacza zwykłego i wody przegotowanej przestanej 24godz. co któreś zraszanie odrobinka nawozu.Suche korzenie obcinam odrobinkę . .Pozdrawiam Anna
Jan Ciepłucha pisze:aa__77 pisze: Zdania co do mgiełek i tym podobnych specyfików są podzielone
Owszem, są podzielone. Na tych którzy wierzą reklamom i na tych którzy myślą racjonalnie. Ktoś kiedyś powiedział że "wiara czyni cuda." I miał sporo racji. Znany jest przecież wszystkim efekt placebo. Tylko po co przy tej okazji marnotrawić pieniądze?
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"