logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Beallara Tahoma Glacier

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Beallara Tahoma Glacier

Nieprzeczytany post Autor: cambria12 Data » 30-05-2012, 13:27

219 (3).jpg

tą cambrię kupiłam jak widać prawie trzy lata temu, od tamtej pory wyrastają tylko nowe pseudobulwy, które nie kwitną.W tamtym roku trochę na nią się zdenerwowałam i razem z dendrobium nobile wylądowała w ogródku ;) ( dendrobium nie przeżył ). Od dwóch miesięcy stoi na południowym oknie, jest zacienione (ogródka już nie mam żeby ją wystawić), poczekam rok, dwa, może zdecyduje się zakwitnąć. Nie chciałabym jej stracić, mimo że nie kwitnie to i tak jest moim ulubionym storczykiem. Znalazłam w internecie że pochodzi z krzyżówki Mtssa Cartagena x Oda Alaskan Sunset. Na tej stronie można dość łatwo zidentyfikować storczyki http://www.paramountorchids.com/Onc%20Interg1.html. Chciałam też się zapytać, czy ktoś z was posiada taką cambrię i jak ją hoduje?
pozdrawiam :)
Fotografia użytkownika
cambria12

Z nami od: 10-05-2012, 10:02
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Beallara Tahoma Glacier

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 30-05-2012, 21:15

Mam podobną Beallarę. U mnie też długo nie kwitła, za to przyrastała jak opętana. Poskutkowało prawdopodobnie zwiększenie ilości światła - "idą" 2 pędy kwiatowe. W zimie mam w domu 18 - 19 stopni, latem jakieś 25. Podlewam tę roślinę tak raz na tydzień w lecie, zimą rzadziej. Żadnych specjalnych zabiegów nie stosuję.
pozdrawiam, Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Beallara Tahoma Glacier

Nieprzeczytany post Autor: cambria12 Data » 31-05-2012, 07:39

dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście wcześniej stała raczej w cieniu, bardzo mało słońca, teraz ma go pod dostatkiem :)
kiedyś gdzieś znalazłam że młodych przyrostów nie można zalewać, wtedy na pewno nie zakwitną.
pozdrawiam
Fotografia użytkownika
cambria12

Z nami od: 10-05-2012, 10:02
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu