logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Kiedy zakwitnie sadzonka?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Kiedy zakwitnie sadzonka?

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 01-06-2012, 18:05

Witam serdecznie,
przeglądając allegro przyszło mi do głowy pytanie odnośnie mlodych sadzonek. (Wrzucę tutaj przykład http://allegro.pl/phalaenopsis-tetraspi ... 72842.html )
Czy jest możliwe oszacowanie kiedy taka roślina byłaby wstanie zakwitnąć? Czy to zależy od poszczególnego gatunku? Starałem się coś znaleźć na ten temat ale niestety nie udało się:) byłbym wdzięczny za pomoc i odpowiedzi:)
pozdrawiam.
zabzazab

Z nami od: 08-11-2011, 21:08
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Kiedy zakwitnie sadzonka?

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 01-06-2012, 18:42

U mnie to trwało ok. 3 lat i dotyczyło sadzonek Doritis i Phalaenopsisa przeniesionych z agaru. Dość długo przebywały w sphagnum w mini szklarence, konieczane jest stale wilgotne podłoże i temperatura 25-27C.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 01-06-2012, 19:18

Miłą praktyką jest jak w ofercie jest podany rozmiar doniczki, w której ta roślina rośnie, Zdarzyło mi się nabyć o wielkości 1,5 cm listek. Bez jednego korzonka.
Więc te 3, 4 lata to nieraz optymistyczna prognoza. ;)
O cenach było już niejednokrotnie. Słoiczek z kilkoma roślinami kosztuje ledwie 2 razy więcej
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 01-06-2012, 20:21

Czyli tak jak myślałem, zastanawia mnie fakt zmierzenia się z taką sadzonką i ewentualna późniejsza radość z pierwszego w jej życiu kwitnięcia:D
wydaje mi się że średnica tego 'kubeczka' w którym jest posadzona sadzonka z podanego wyżej linku ma ok 5-6cm.
zabzazab

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 01-06-2012, 20:38

Mam 3 młode sadzonki od tego właśnie sprzedającego. Kupione zostały pod koniec lutego. Roślinki posadzone w sphagnum w kubeczkach średnicy 5cm z ładnymi korzonkami. Po pewnym czasie zrobiłam eksperyment i 2 z roślinek przesadziłam - drenaż na spód doniczki z drobnej kory z OH, na wierzch sphagnum. Ta roślinka która została z samym sphagnum wypuściła listek ok 2cm, pozostałe eksperymentalne dopiero puszczają po jednym listku.

Koszt nieduży, ale satysfakcja ogromna kiedy się widzi jak puszczają nowe korzonki i listki.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 01-06-2012, 21:23

Dobrze wiedzieć że ktoś już kupił od tego sprzedającego sadzonki, przynajmniej wiadomo że są zdrowe i mają korzonki. Pocieszające jest też to że żadna z 3 sadzonek nie padła:) ale to pewnie zasługa wprawnej ręki, wyczucia i doświadczenia:)
zabzazab

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 01-06-2012, 23:34

Ja również mogę potwierdzić, że sadzonki od tej Pani są w bardzo dobrym stanie, ukorzenione (chociaż malutkie) i co ważne, widać że są trzymane w dość optymalnych warunkach ponieważ po wyciągnięciu z paczki praktycznie od razu kontynuują wzrost. Kupowałem dwukrotnie w odstępie kilku miesięcy i byłem bardzo zadowolony. Nie mogę np. tego samego powiedzieć o niektórych sklepach internetowych sprzedających w Polsce rośliny od Schwertera i innych dostawców. Tu zawsze był jakiś kłopot - z egzemplarzami praktycznie bez korzeni włącznie (chociaż takie ekstremalne przypadki to nieczęsto).
Co do cen, może to faktycznie bandytyzm ale z drugiej strony, po cóż mi słoik z 10 roślinami w agarze jak ja chcę 1 -2 ?
A kiedy taka sadzonka zakwitnie? dobre pytanie ;) jak już mi się to przytrafi - dam znać :D
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 02-06-2012, 08:39

Chcę zaznaczyć, że nie pisałam o roślinkach od sprzedawcy z przedstawionego linku.

Moja koleżanka "programowo" ;) kupuje roślinki w słoiczkach, umawiają się w kilka osób, każda kupuje inną, jak podrosną wymieniają się i mają rośliny za grosze.
Podoba mi się taki :idea:

No i cóż ...każdemu według potrzeb, po co mi cały słoiczek?
Co prawda nie zdarzyło mi się, aby było w nim 10 roślin, najwięcej 5,
ale to nieistotne, ja mam frajdę jak trochę odhodowane roślinki mogę komuś podarować :P
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 02-06-2012, 09:09

Wiadomo, że rozdawnictwo jest przyjemne ;)
Z tegorocznych wakacji przywiozłem jakiś 30 bulw coleogyne cristata, które dostałem tam w prezencie. Cała rodzina teraz uprawia - 3 pokolenia :D.

co do Twoich koleżanek - zakładam, że kupują na wystawach bo wysyłka np. z Niemiec to jednak jest ponad 20 oiro. Ale na tę wystawę też trzeba często pojechać (co jest samo w sobie frajdą, ale kosztuje)

nie wdając się w zbyt rozbudowane analizy - jeżeli ktoś chce kupić 1 sadzonkę i spróbować swoich sił to chciałem zaznaczyć, że z tą sprzedawczynią miałem do czynienia i wszystko było bardzo profesjonalnie. Sadzonki były trochę odchowane, w czasie wzrostu - puszczające listki, zdrowe. Były tak perfekcyjnie zapakowane że same te materiały musiały parę PLN kosztować + robota przy roślince, pakowaniu + wycinanie doniczki + sphagnum.

Ale jeżeli ktoś ma znajomych - pasjonatów, gromadzi sporą kolekcję to podpisuję się pod Twoją opinią rękami i nogami ;)
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: wojtek Data » 02-06-2012, 09:49

KarolW pisze:
co do Twoich koleżanek - zakładam, że kupują na wystawach bo wysyłka np. z Niemiec to jednak jest ponad 20 oiro. Ale na tę wystawę też trzeba często pojechać (co jest samo w sobie frajdą, ale kosztuje)

Nie koniecznie, w ofercie Orchidgarden znajdują się słoiczki z sadzonkami. I zapewne o nich Renia mówi, bo można w nich znaleźć max. 5-6 sadzonek :)
Pozdrawiam
Fotografia użytkownika
wojtek

Z nami od: 27-07-2009, 17:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 02-06-2012, 11:36

To moje osiągnięcie w temacie sadzonek, wiele lat temu kupiłem siewki w agarze Doritis od hodowcy z Łodzi. Było ich chyba ok. 50 szt., prawie wszystkie przeżyły, mnóstwo rozdałem. Później już nie miałem czasu się tym zajmować, ale satysfakcja po osiagnieciu kwitnienia jest co najmniej x 2 od tych kupionych. :D
Załączniki
IMG_1050.JPG
Doritis
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 05-06-2012, 19:38

nie chciałem zakładać nowego wątku, a teraz mam inny problem/ciekawość. Czytałem wątek o tym jak przymusić storczyka do wypuszczenia pędu kwiatowego. Padały odpowiedzi żeby przestać go nawozić i podlewać czystą wodą, bez żadnych 'ulepszaczy'. Tak też zrobiłem, ku mojemu zaskoczeniu (może to zbieg okoliczności) ale po dwóch podlaniach czysta woda 3 storczyki zaczęły puszczać pęd, jak na zawołanie:D Moje pytanie brzmi: czy teraz jak już zaczyna przebijać się pęd kwiatowy to zacząć znowu podlewać nawozem?
Pozdrawiam
zabzazab

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: karolcia25 Data » 05-06-2012, 19:45

Z pewnością teraz potrzebuję więcej wody , ale nie koniecznie nawozu . Moje kwitną i bardzo rzadko stosuje nawóz i tylko biohumus .
karolcia25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 06-06-2012, 00:27

Wiecej wody tylko jakiej? Jak zacząłem podlewać czystą (demineralizowaną) wodą i zaczęły wypuszczać pędy. Wcześniej nawoziłem Substralem do storczyków i Biohumusem na przemian. Problem w tym że jak nawoziłem to wszystko szło w 'zieleninę', a oczekiwałem kwaitów. Jak przestałem nawozić to zaczęły pędy kiełkować, i nie wiem czy spowrotem zacząć nawozić?
zabzazab

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: karolcia25 Data » 06-06-2012, 08:56

karolcia25 pisze:Z pewnością teraz potrzebuję więcej wody , ale nie koniecznie nawozu . Moje kwitną i bardzo rzadko stosuje nawóz i tylko biohumus .

Mniej nawozić i czysta woda może być ta demineralizowana , ale i z kranu pod warunkiem ,ze będzie przegotowana i trochę postoi w butelce po wodzie mineralnej czy innej czystej . Są rejony gdzie woda z kranu leci miękka i czysta .
karolcia25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 06-06-2012, 10:25

Ok, dziękuje bardzo za pomoc i odpowiedzi:)
Niestety nie należe do rejonów gdzie woda jest miekka.
zabzazab

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 06-06-2012, 11:20

Dla młodych sadzonek tylko należy stosować wodę deszczową lub demineralizowaną, pozostałe nie nadają się. Na szczęście dla takich maleństw nie potrzeba tej wody dużo.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: karolcia25 Data » 06-06-2012, 12:42

Mam kilka różnych sadzonek i keików , podlewane są z filtra i nie narzekam na brak rozwoju tych roślin .
karolcia25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: zabzazab Data » 06-06-2012, 20:00

Chciałbym sprecyzować że moje pytanie nie dotyczy konkretnie sadzonek, co prawda zadałem je w temacie o sadzonkach, ale nie chciałem nowego zakładać. Chodzi już o dorosłe storczyki, gdy zaczynają wypuszczać pęd to wtedy należy je nawozić? Czy to jest bez znaczenia?
zabzazab

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj