logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Które storczyki uprawiacie na zewnątrz?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Które storczyki uprawiacie na zewnątrz?

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 27-04-2012, 06:41

Wiosna, wiosna, wiosna... cieplutko się robi, zastanawiam się, co mogę wynieść jeszcze na zewnątrz oprócz cymbidium. Niestety mam problem z miejscami cienistymi, po prostu ich brak :/.

A jakie doświadczenia i metody mają forumowicze?
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Które storczyki uprawiacie na zewnątrz?

Nieprzeczytany post Autor: nina1611 Data » 27-04-2012, 07:01

Ja od ponad dwóch tygodni trzymam na balkonie jeszcze cattleye i Masdevallie.
Zabieram je jeszcze na noc do domu, ale za kilka dni dzień i noc będą na dworze
Miejsce mają lekko cieniowane.
KOPIOWANIE ZDJĘĆ BEZ ZGODY AUTORA - ZABRONIONE!!!
Fotografia użytkownika
nina1611

Z nami od: 16-02-2011, 14:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 27-04-2012, 07:19

Cymbidium, maxillaria, vanda, dendrobium,
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 27-04-2012, 17:45

Cymbidium stoi już od jakiegoś czasu na balkonie, teraz chyba wystawię już Dendrobium
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 27-04-2012, 20:16

Do wszystkich Dendrobium to sie zalicza ? bo ja mam Dendrobium nobile ( młodą keiki), Dendrobium phalaenopsis, i Dendrobium Berry Oda
Fotografia użytkownika
Newbell

Z nami od: 16-05-2011, 20:48
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 27-04-2012, 21:45

Dendrobium nobile prędzej niż dendrobium phalaenopsis. Dendrobium phalaenopsis jest delikatniejsze, natomiast nobile potrzebuje wyraźnej różnicy temperatur do kwitnienia. Inaczej będzie tworzyć keiki.
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 28-04-2012, 21:25

Uwaga na słońce!

No i stało się. Dziś wieczorem zauważyłem, że słońce poparzyło liście cattleji. Mój błąd, bo chociaż roślina była pod cieniówką, ale na samej krawędzi. Słońce dosięgło ją po południu. Mamy teraz początek maja, aż strach pomyśleć o lipcu.
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 29-04-2012, 20:51

Moje Dendrobium phaleanopsis jeszcze nie skończyło kwitnienia (kwitnie od końca grudnia!) więc jeszcze poczeka, ale nobile będę wystawiać po tych majowych dniach, wybywam na kilka dni więc nie będę miała możliwości ich doglądania.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 01-05-2012, 08:53

Dołączam do apelu titusa, uwaga na słońce! Z tego, co wystawiłem, zabrałem wszystko poza hybrydą Cymbidium, która-widać-czuje się świetnie. W przypadku pozostałych ciężko mówić o pozytywnej reakcji. Upały ostatnich dni mocno dały im się we znaki. Zresztą, co tu mówić o storczykach, skoro nawet kwiaty gruntowej azalii uległy poparzeniu :o

A tak trochę z innej beczki-na spotkaniu podczas wystawy w Krakowie narzekałem na swoje Dendrobium aggregatum, że nie kwitnie. Otóż od razu po powrocie do domu dokonałem (po raz n-ty) oględzin i okazało się, że na jednej pseudobulwie jest zawiązek kwiatostanu! Moja radość była ogromna. Dziękuję za support podczas biadolenia ;)

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 01-05-2012, 09:34

SureLooksGoodToMe pisze:Dołączam do apelu titusa, uwaga na słońce! Z tego, co wystawiłem, zabrałem wszystko poza hybrydą Cymbidium, która-widać-czuje się świetnie. W przypadku pozostałych ciężko mówić o pozytywnej reakcji. Upały ostatnich dni mocno dały im się we znaki. Zresztą, co tu mówić o storczykach, skoro nawet kwiaty gruntowej azalii uległy poparzeniu :o

U mnie niestety słonko świecące na parapet około godziny, może półtorej po wschodzie też zrobiło swoje :| Całą zimę tam zaglądało, a teraz nabroiło.
Wydawało mi się, że rośliny są przyzwyczajone do tej dawki światła. Za gapowe się płaci!
A tak trochę z innej beczki-na spotkaniu podczas wystawy w Krakowie narzekałem na swoje Dendrobium aggregatum, że nie kwitnie. Otóż od razu po powrocie do domu dokonałem (po raz n-ty) oględzin i okazało się, że na jednej pseudobulwie jest zawiązek kwiatostanu! Moja radość była ogromna. Dziękuję za support podczas biadolenia ;)

Michał!
W końcu po coś trzymaliśmy kciuki8-) .U mnie jeszcze w trakcie kwitnienia Dend. wypuściło nową psb.,która obecnie wygląda na dojrzałą :shock: Poza tym, że nie nabyła zmarszczek ;)
Z zachłannym uporem zaglądam czy jeszcze czymś mnie nie zaskoczy. :ugeek:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 01-05-2012, 09:35

Zapomniałem dopisać, że to Ty, Renia, jesteś matką chrzestną tego przyszłego kwitnienia ;) Gdyby nie Ty, to bym nie wprowadził tego Dendrobium w spoczynek, bo sądziłem, że jest jeszcze za małe.

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 01-05-2012, 09:49

:roll: Czuję się zaszczycona, to teraz dbaj o nie szczególnie, zrobimy huczną imprezę jak zakwitnie ;) :roll:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 03-05-2012, 20:32

Od tygodnia, korzystając z cieplutkiej i słonecznej pogody wyszły na pole/podwórko pod sosnę Den.nobile, Oncidium i Rossiglossum grande. U tego ostatniego widać pojawiający się przyrost i ....... , nie zdradzę aby nie zapeszyć. W tej chwili na tym polu jest 16*C. i ponad 100% wilgotności względnej - górki w oparach mgieł. :!:

Ros.grande.jpg

Co z niego wyrośnie. :?: :mrgreen:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: A młode rośliny też wystawiacie?

Nieprzeczytany post Autor: Patka Data » 04-05-2012, 08:28

Witam wszystkich, jeszcze nie zabierałam głosu na forum (chociaż zaglądam tu już od jakiegoś czasu), ponieważ zawsze znajdowałam potrzebne mi informacje ale teraz czytałam o wynoszeniu niektórych storczyków do ogrodu m.in. dendrobium nobile i berry oda (lub kingianum-nie potrafie niestety odróżnić) i chciałam zapytać czy keiki też wystawiacie czy tylko dorosłe rośliny. Dodam, że mam juz takie ukorzenione, rosnące w osobnych doniczkach ale dopiero od kilku miesięcy. Nie chciałabym im tym zaszkodzić a może mimo, że są młode to dobrze im taka zmiana zrobi? Pozdrawiam, Patrycja.
Patka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: A młode rośliny też wystawiacie?

Nieprzeczytany post Autor: Michał Kozłowski Data » 04-05-2012, 09:53

Ja zawsze wystawiam Dendrobia, Cambrie, Cattleye, niedawno musiałem oddzielić keik z Dendrobium nobile ponieważ bulwa na której rósł żółkła więc delikatnie odciąłem młodą roślinkę. Wsadziłem ją do keramzytu, miała dużo korzeni więc nie było obaw.
Przez te cieplejsze dni keik stał sobie na dworze i stoi nadal. Jeżeli temperatura zacznie spadać w nocy poniżej 13 stopni zabiorę wszystkie storczyki z zacienionego tarasu. Najlepszą porą na wyniesienie storczyków bezie okres po 15 maja ( zimne noce od 8 do 15 maja) :)
Michał Kozłowski

Z nami od: 23-12-2010, 20:00
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: A młode rośliny też wystawiacie?

Nieprzeczytany post Autor: Patka Data » 04-05-2012, 11:01

Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie poczekam z dendrobiami do 15 maja, ponieważ nie chce mi sie z nimi biegać tam i nazad z drugiego piętra:) Cymbidium już od kilku dni weranduje i ma się całkiem dobrze. Pozdrawiam, Patrycja.
Patka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 05-05-2012, 21:20

A ja wystawiam wszystkie,no prawie wszystkie;cymbidia dendrobia,brassię,falenopsisy,onicidia,zygopetala,masdewalie,drakule,epidendrum ,Coelogyne cristata,Stanhopea tigrina,Gongora galeata,Bulbophylum rotschildianum,paphiopedilla,pragmipedium,miltassie,katleje i katlejaste,Neofinetia falcata,miniaturowa vanda.
Młode i te bardzo ciepłolubne na noc wędrują do domu,a od 11 do 15 lub 16 w zależności od temp. cieniuję te,które stoją na słonecznych stanowiskach.
Częste podlewanie,pryskanie w upały 2 -3 razy dziennie i jest ok.W dodatku daję im tacki z keramzytem i wodą,na których stoją.
No i ze względu na częste obecnie opady gradu i zimne deszcze ustawiłam rośliny pod daszkami.

Myślę,że jeszcze wiele z nich wróci do domu nie tylko na czas ogrodników i Zośki.A gdy będą dłuższe upały to należy ochłodzić chłodnolubne np.Masdevallia coccinea.Drakule gdy kwitną to wolą nieco wyższą temperaturę.Gdy jest za zimno kwiaty jakby gniją.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 06-05-2012, 16:13

A ja zapytam trochę inaczej, Co będzie korzystniejsze?

Wersja I balkon od strony zachodniej, po południu temperatura powyżej 36 stopni, konieczność spuszczania bambusowych rolet. Rośliny stoją na wilgotnym keramzycie, zraszane, ale stoją w półcieniu. Korzystają ze swobodnego ruchu powierza, amplitudy temperatur i wilgoci w powietrzu rano i wieczorem.

Wersja II, Pomieszczenie po drugiej stronie budynku, okno od strony wschodniej, słońce tylko rano, okno stale otwarte ale dość wąsko aby nie wlatywały tam gołębie. Nie ma potrzeby cieniowania, powietrze rano i wieczorem może być wilgotne, ale nie będzie swobodnego ruchu wiatru. Nie będzie też temperatur powyżej 35 stopni. Rośliny też będą stały na wilgotnym keramzycie.

Rozważam obie wersje, każda ma wady i zalety. Przenoszenie roślin pomiędzy pomieszczeniami nie zawsze możliwe, bo pracuję na zmiany. Pozostawienie roślin na stałe w pomieszczeniu po wschodniej stronie, może skończyć się brakiem kwitnień, bo cały czas będą uprawiane w pomieszczeniu a nie na zewnątrz. Chciałabym prosić o wasze opinie.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 06-05-2012, 16:55

matynka4 pisze:
okno stale otwarte ale dość wąsko aby nie wlatywały tam gołębie.
Rozwiązanie na gołębie ,poprosić męża o wstawienie siatki mocowanej do futryny i gołębie, ani inksze ;) ptaszyska nie wlecą można spokojnie wietrzyć całą szerokością.

A jaki zakres temperatur latem/jesienią występuje w tym pomieszczeniu?
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 06-05-2012, 17:16

Myślałam nad siatką ale od razu taką na owady, nie wiem tylko, czy nie zabierze to sporo światła. A co temperatur to przy zamkniętym oknie latem było tam 19/20 w nocy i 25 stopni w dzień. Rozwiązanie z otwartym oknem i siatką byłoby dobre, nie wiem tylko administracja nie będzie protestować, ja to pomieszczenie tylko wynajmuję.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 07-05-2012, 18:54

Kilka dni temu pogoda uległa zmianie, a co za tym idzie mamy więcej deszczu. Moje storczyki stoją na balkonie pod ścianą. Czasem gdy deszcz zacina pada i na nie. Zastanawiam się czy nie dostają zbyt dużo wody. Chronicie swoje kwiaty przed takimi ilościami wody?
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 07-05-2012, 19:05

Zawsze czytałam, że storczyki na balkonie powinny być zabezpieczone przed deszczem, nie wiem czy masz zadaszony balkon i czy często deszcz zacina na storczyki. Jeśli dość rzadko to chyba im nie zaszkodzi.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 07-05-2012, 19:06

Jeśli jest dużo deszczu, warto je osłonić przed nadmiernym zmoczeniem. Zmiana pogody to nie tylko opady deszczu, ale też obniżenie temperatury. W nocy jest już za zimno, żeby pozostawiać storczyki na zewnątrz.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 07-05-2012, 19:10

Cymbidium może mieć do 5 stopni, a Nobile schować?
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 08-05-2012, 21:35

Temperatura,którą podajesz wskazuje na stanowisko dla roślin ciepłolubnych,ewentualnie umiarkowanych.Jakieś Onicidium ,Paphiopedilum,nie wiem co masz tak do końca.Ja osobiście wolę stronę wschodnią,ale co balkon,to balkon.To co lubi letnie sanatorium wystaw na balkon.Siatka by była świetnym rozwiązaniem od tej wschodniej strony.
Kiedyś czytałam,aby storczyki stawiać w lecie pod jabłonką lub orzechem.Deszcz ma na nie padać i ma być ok.Gdy zimny deszcz zmoczył mi miltonie,a te potem zgniły - to była kwestia kilku dni, od tamtego czasu stawiam pod specjalnie robionymi daszkami.Mam 3 daszki pod którymi stoją różne storczyki.Stoją one nieopodal oczka wodnego.
Na dniach zrobię zdjęcia.Chodzi o to,żeby już tam stały,bo wróciły do domu,ale przez ten krótki okres upałów widać zmiany.Ruszyły błyskawicznie.
Zostały cymbidia i chłodnolubne dendrobia,no i coś tam jeszcze chłodnolubnego.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 09-05-2012, 14:54

A Dendrobium Berry Oda może stać na balkonie ? czy chować ja na noc .... jakie temp ona lubi... obecnie stoi pod stołem a z boku ma zabezpieczenie przed słoncem tylko nie wiem czy moze za słaby prześwit jest dla kwiatka
Fotografia użytkownika
Newbell

Z nami od: 16-05-2011, 20:48
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 10-05-2012, 05:52

Berry 'Oda' może bez problemu stać na dworze, bo pochodzi od Dendrobium kingianum.

Pozdrawiam, Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-06-2012, 09:06

Pogoda jaka jest każdy widzi, i co z tym werandowaniem Waszych kwiatków :?: , wróciły na pokoje czy hartujecie je nadal.
U mnie w górkach dzisiaj 0 5.20 było 4*C na wysokości 4 m. Nie sprawdzałem przy gruncie, nie miałem odwagi. :? Górale mówią, że czeka nas długa i ciepła jesień, o lecie nie wspominają. :shock:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gajosy1 Data » 02-06-2012, 11:17

Ja okrywalam w nocy wloknina, ale dzisiaj pewnie zabiore do domu. Iwona
gajosy1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 02-06-2012, 13:55

Ja swoje zabrałam do domu. i tak do poniedziałku musiałabym to zrobić bez względu na pogodę :/
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Karola S Data » 02-06-2012, 16:17

Ja swoje również wniosłam z powrotem do domu.
Karola
Karola S

Z nami od: 23-03-2011, 20:45
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych