Witam Wszystkich szczególnie ! i mam prośbę o podpowiedż. Otóż mój storczyk Phalaenopsis na starym, przekwitniętym pędzie wytworzył keiki, któro ma teraz 4 listki, największy ma 8 cm.długości. Wypuścił również 3 korzonki o długości 4-5 cm. Bardzo się ucieszyłam z powodu keiki bo nigdy jeszcze ich nie miałam. Mam zamiar posadzić go oddzielnie, niestety w mojej okolicy (Lublin i okolica) nie wiem gdzie kupić spaghnum. Może mi ktoś pomoże i podpowie, albo choć trochę przyśle. Pytałam w Lublinie w OBI, Jula, Praktiker i w innych ogrodniczych sklepach - brak. Co do osobnego posadzenia keiki wiem jak to się robi, po przeczytaniu odpowiednich postów i Biblioteki. Serdecznie WSZYSTKICH pozdrawiam - Basia.
1-keiki-29.05.12.jpg (14.66 KiB) Przeglądane 1258 razy
Oto zdjęcia tego keiki. Zaznaczyłam - to pewnie keiki wytworzyło pędzik kwiatowy ?
Załączniki
1-keiki-korz.29.05.12..jpg (21.07 KiB) Przeglądane 1258 razy
Kasiu - dziękuję za podpowiedź. Zaraz prześledzę podane przrz Ciebie linki (niektóre się nie otwierają). Mój storczyk ma jakieś 4 lata. Nie powiem dokładnie bo otrzymałam go od koleżanki. Basia. Przepraszam, napisałam źle sphagnum. Sorry.
Dobrej jakości Sphagnum sprzedają w Orchidsklepiku,ale można popróbować i na Allegro.Heldros też ma super sphagnum. Ja kiedyś moje keiki posadziłam w normalnym podłożu do storczyków,tylko drobniejszym.Zakwitła po 2 latach,ale sphagnum jest lepsze.