logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Stożek wzrostu gnije

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Stożek wzrostu gnije

Nieprzeczytany post Autor: Monika Data » 10-06-2012, 14:04

Witam, mam pięknego stotczyka, który po przekwitnięciu sie rozchorował. A mianowicie, zauwazyłam, że stożek wzrostu zrobił sie czarny, a więc zaczął gnić. Ogólnie storczyk wyglada zdrow, korzenie są silne i zdrowe, liście również, tylko najmłodszy liść był co raz słabszy i go usunęłam. Prosze, doradzcie, co mam teraz zrobic abu go uratowac.
Załączniki
Image0152.jpg
Monika

Z nami od: 10-06-2012, 13:24
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Stożek wzrostu gnije

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 11-06-2012, 09:17

Stożki wzrostu nigdy same nie gniją, zawsze jest to zasługa hodowcy. Zazwyczaj przez nieumiejętne podlewanie czy spryskiwanie rośliny. Stara rana już się zabliźniła, miejsce po wyciętym liściu radził bym zdezynfekować sztyftem zanurzonym w preparacie zapobiegającym zgniliźnie. Po wysuszeniu proszę całość zasypać sproszkowanym węglem drzewnym oraz obserwować, czy nic nie atakuje nasad niższych liści.
Proszę zrezygnować ze wszelkich mgiełek, oprysków, kąpieli pod prysznicem. Podczas podlewania woda musi trafiać podłoże a nie na zielone części rośliny. Po jakimś czasie pojawi się basal keiki i roślina będzie rosła dalej pod młodą postacią.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj