hey Storczyka mam od sierpnia. Dostałam od chłopaka w grudniu zgubił mi liscie, a łodyga kwiatowa mi zgniła i obciełam ją powyżej trzeciego oczka (do miejsca do którego mi zgniła). Od marca wyrasta mi taka łodyga i nie wiem, czy to korzeń, czy kwiatowa i będę cieszyć się niedługo kwiatami. Byłabym wdzięczna za radę i pomoc Ostatnio zauwazyłam również, iż po zmianie odżywki wyrasta mi nowy liść i nowę pędy bądź korzenie.
Musisz zapewnić różnicę temperatur. W bibliotece jest opisana uprawa Phalaenopsis viewtopic.php?f=17&t=904 W tym opracowaniu na pewno znajdziesz odpowiedzi na większość wątpliwości
zielone_oczko pisze:Jestem początkująca i nie wiem dużo o uprawie tych cudownych kwiatów.. Czy możesz mi powiedział, czy mój storczyk jest w dobrym stanie?
Trudno ocenić kondycję rośliny na podstawie takich zdjęć.Nie widać na nich,co jest wewnątrz plastikowej doniczki.Dobrze,że roślina wypuszcza nowe korzenie i ma jędrne liście.Jak najbardziej przyczyną niekwitnięcia może być niewystarczająca ilość światła.Moje kwiaty są najlepszym na to dowodem,kwitną w mig postawione na słonecznym oknie(oczywiście nie w bezpośredniej spiekocie),natomiast ani drgną gdzie indziej.
Tak miesiąc temu zmieniłam podłoże u storczyka, obcięłam korzenia, które były obumarłe i od tego czasu zauważyłam, że rosną nowe korzenie. Te które widać dwa tygodnie temu zauważyłam. Rosną również w dół nowe korzonki. Jest normalnie wysyp nowych korzonków. Tydzień temu wyrósł nowy liść