Rozumiem wszystkich Początkujących, bo sam nim byłem, choć chyba jeszcze nim jestem. Jednak trochę dziwi mnie Wasz sposób na poznanie tajemnic uprawy orchidei. Metoda dziesiątków pytań na forum, moim zdaniem nie prowadzi do poznania storczykowych tajników. Podstawą jest czytanie, obserwacja zmian zachodzących u posiadanych roślin, wyciąganie wniosków i dopiero ewentualne zadawanie odpowiednio sformułowanych pytań. I cierpliwość, jeszcze raz cierpliwość. Nim postawimy pytanie musimy wiedzieć o co pytać. Wołanie 'Pomocy ' lub przyznanie się, "że czytam, ale wolę zadawać pytania na forum '' świadczy o błądzeniu we mgle. Gdyby każdy z początkujących kupił sobie za 23.00/ 30.00 zł. książeczkę Joachima Erfkampa "Storczyki w mieszkaniu" lub podobną, w której znaleźć można wiele podstawowych i bardzo przydatnych informacji, to efekty upraw byłyby lepsze i pytania lepiej obrazujące problem. Proszę, nie przyjmujcie mojej wypowiedzi jako złośliwość, kpinę z mojej strony, wręcz odwrotnie. Piszę to z własnej praktyki, własnych doświadczeń i odczuć. Gdy będziecie więcej czytać łatwiej będzie Wam zadawać pytania i uzyskiwać bardziej precyzyjne rady.
Generalnie masz rację, ale trzeba sobie zdać sprawę, że z tych początkujacych może 5% w storczykach autentycznie się zakocha i zostanie hobbystami storczykowymi, pozostałe 95% będzie je po prostu lubić. Taka jest rzeczywistość.
Świetna podpowiedź. Jest tyle książek na rynku o orchideach, że ciężko wybrać. Cieszę się, że ktoś polecił jaką książkę kupić. Myślę, że i hobbyści, i ci co tylko je lubią z chęcią poradzą się mądrą lekturą. Mam tylko dwa zwykłe phalaenopsisy i nie planuję kupowania większej ich ilości. Jestem pewna, że książka ta mnie zadowoli. Lubię poczytać coś sobie do poduszki. Dziękuję za polecenie tych ksążeczek. Miał Pan świetny pomysł.
BozenaJ pisze:To po co jest to forum???????????????
Forum jest też po to, żeby szukać wcześniejszych odpowiedzi. Za to niektórzy zamiast najpierw poczytać a potem zadawać pytania idą na łatwiznę i na forum mamy co raz więcej postów nic nie wnoszących i dotyczących tego samego czyli jak dbać o Phalaenopsis ...
RYSZARD PISZE: Piszę to z własnej praktyki, własnych doświadczeń i odczuć. Gdy będziecie więcej czytać łatwiej będzie Wam zadawać pytania i uzyskiwać bardziej precyzyjne rady. No i co czytają i pytają a i tak nie znajdują odpowiedzi .Nie lepiej odpowiedzieć i po sprawie .Ukierunkować podsyłając link do pytania .A może też są początkującymi internautami tak jak ja . Zastanówmy się.Pozdrawiam Anna
No wreszcie jakaś sensowna rada i nakierowanie Książek na temat storczyków i nie tylko tych roślin jest na rynku od groma. Początkujący posiadacz storczyka widząc taki ogrom w księgarniach (niekoniecznie wszystkie pozycje są dobre) i tę tonę tematów na tym i innych forach faktycznie może się zgubić. Dzięki Z następną wypłatą zakupię tę pozycję