Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phalaenopsis equestris

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Phalaenopsis equestris

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 21-06-2012, 07:56

Muszę się pochwalić, tylko mam wątpliwości czy jest czym. Jest to moim zdaniem pewien wybryk Natury albo wynik moich nieumiejętnych zabiegów w uprawie tej rośliny. Bo gdy porównam z tym egzemplarzem - viewtopic.php?f=1&t=1129#p7504 , to mój karzełek budzi mieszane uczucia bo urokliwy ale malutki.

EqYY.jpg

Otrzymałem go w prezencie, ogromne Dzięki, ponad rok temu jako keiki, dbałem o niego, a jemu nie przybył nawet jeden listek, natomiast z początkiem kwietnia zaczął inicjować pędy kwiatowe. Pierwszy kwiat rozwinął się 15 bm. wydaje się, patrząc na kolorki, że to odmiana var. rosea.
Czy ta roślina będzie rosła. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Phalaenopsis equestris

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 21-06-2012, 10:42

Oczywiście, że będzie rosła, ale nie wiem, czy nie jest w zbyt dużej doniczce ?
Gratuluję doprowadzenia do szybkiego kwitnienia :)
Equestrisy i pochodne potrafią długo kwitnąć. Na Warszawskiej Wystawie na początku marca kupiłem hybrydę Phal. Buena Jewel x equestris alba - kwitnie do tej pory i dodatkowo wytworzył drugą łodygę kwiatową na której rozwinął się pierwszy kwiat. Wogóle equestrisy mają kwiaty trochę "uduchowione" ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 21-06-2012, 21:52

Myślę ze nie masz co się martwić, bo to bardzo wdzięczne roślinki. To pierwsze kwitnienie, więc różnie może się zachowywać, ale one lubią kwitnąć i rosnąć. Przy pierwszym kwitnieniu kwiaty moga się krótko utrzymywać.
Z prezentacji na forum obserwuję, że ta odmiana lubi mieć tak "powyginane" kwiaty. Powodzenia
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: tomkoc Data » 19-06-2013, 19:05

Mój Phal. equestris to także prezent od jednej z forumowiczek.

Tak prezentuje się roślina:
P1350059.JPG

a tak kwiatostan:
P1350061.JPG

Chwilę po posadzeniu (01-12-2011) otrzymane keiki prezentowało się tak:
p1280402.jpg
p1280402.jpg (76.44 KiB) Przeglądane 1372 razy

Doniczka (9cm) była trochę za duża ale jeden z korzonków był tak długi, że w mniejszej nie było szansy posadzić.
Pozdrawiam
Tomek
tomkoc

Z nami od: 11-08-2011, 16:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu