logo forum

Cattleya i pokrewne - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Hybryda Lc Jungle Eyes

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości i własnego autorstwa.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Hybryda Lc Jungle Eyes

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 08-07-2012, 14:57

A tak kwitnie to maleństwo, które opisałem - tutaj kwiat ma ok. 6 cm średnicy, pachnie rano, "chemicznie", ale przyjemnie ;)
Załączniki
07.2012-3 009.JPG
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Hybryda Lc Jungle Eyes

Nieprzeczytany post Autor: Leokadia Data » 13-07-2012, 19:28

Oryginalny ten kwiatuszek ;). Gratuluję :) Zastanawia mnie włożenie doniczki do pojemnika, w którym jest woda. Pisze Pan, że podłoże za szybko przesychało. Ja mam problem z przesychaniem podłoża mimo zastosowania grubej granulacji kory. Wierzchnia warstwa przeschnie, a w głębi doniczki wilgoć utrzymuje się. Nie wiem czy czekać, aż całkiem przeschnie do samego dna, czy przelać. Dotyczy to zwłaszcza młodych katlei. Patrząc na korzenie, które są przy suchym wierzchu logika wskazuje podlać. Rozumiem, że Pana katleja jest cały czas w mieszkaniu na parapecie, więc warunki podobne do moich. Jak wybrnąć z takiej sytuacji?
Pozdrawiam
Leokadia
Fotografia użytkownika
Leokadia

Z nami od: 08-12-2010, 15:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 13-07-2012, 19:55

No właśnie z tym jest probelem, ponieważ w krytycznym okresie spoczynku jesienno zimowego wystarczy jednokrotne przelanie podłoża i tak wilgotna kora nie spowoduje gnicia korzeni. Też sądziłem, że w okresie wegetacji tak można robić, ale nic dobrego z tego nie wychodziło. Po prostu mała doniczka, z dość grubym podłożem bardzo szybko przesycha. Dlatego w tym roku spróbowałem cały czas utrzymywać wilgotne podłoże, poprzez dodatkowe umieszczenie doniczki nad wodą. Na razie to działa.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 14-07-2012, 09:14

Leokadia pisze: Ja mam problem z przesychaniem podłoża mimo zastosowania grubej granulacji kory. Wierzchnia warstwa przeschnie, a w głębi doniczki wilgoć utrzymuje się. Nie wiem czy czekać, aż całkiem przeschnie do samego dna, czy przelać. Dotyczy to zwłaszcza młodych katlei. Patrząc na korzenie, które są przy suchym wierzchu logika wskazuje podlać.

Miałam ten sam dylemat, mimo zastosowania luźnego podłoża górna warstwa przesychała zbyt szybko, dolna długo trzymała wilgoć, nawierciłam do 1/2 wysokości doniczki otwory i wysycha równomiernie.
U młodych roślin rosnących w korze położyłam na korze warstwę sphagnum i dbam by było delikatnie wilgotne.
Rośliny rosną na parapecie zorientowanym na wschód wiosna,lato, jesień za oknem.Ustawione są w skrzynkach na kwiaty na grubej warstwie keramzytu zalanego wodą.
Na zimę wracają na salony ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony