logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dylematy z powodu aury

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dylematy z powodu aury

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 23-07-2012, 09:05

C.intermedia , C.skinnerii, Cattleya hybryda i Lc.Gold Digger 'Orglade's Mandarin' przebywają w mojej 'oranżerii' ;) i podlegają warunkom klimatycznym jakie panują na dworze. Podczas dni słonecznych cieniuję i zwiększam wilgotność zraszając wnętrze ścian. Temperatura w dzień od 18- 34* przy wilgotności 60 - ponad 100% /względna/, w nocy Celsjusz spadał do 16 - 17* . Widać ładne przyrosty i dążenie do wydania kwiatów - pojawiły się pochewki. Wszystko ładnie, ale ostatnie wyskoki pogodowe spowodowały niebezpieczny spadek temperatury w nocy do 6-7 stopni. Boję się, czy takie spadki nie uszkodzą delikatnych bądź co bądź osłonek pąków.

Na obrazku 1- C.skinneri , 2- C.intermedia
Pochewki.jpg

Mieliście takie doświadczenia z catlejowatymi - chować na noc pod dach. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dylematy z powodu aury

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 23-07-2012, 12:56

No ładnie Ci Rysiu rosną te katleje.
A teraz do rzeczy.
Swego czasu przenosiłem do ogródka wiele roślin. Mniej więcej od początku maja do końca września. Wszystkie czuły się tam znakomicie i pięknie przyrastały. Pragnę jednak nadmienić, że moje rośliny stały luzem na ziemi, bez daszków, szklarenek etc. W tych warunkach nie straszne im były nocne spadki temperatury. Żadna z roślin nie padła i nie chorowała.
W Twoich Ryszard warunkach obawiałbym się jednak zbyt dużej wilgotności powietrza i podłoża. Wyjściem z tej sytuacji mogłoby się okazać otwieranie szklarenki na noc. No ale to już musisz sam sprawdzić. ;-)
Myślę, że nie powinieneś roślin wnosić na noc do domu.
I nie przejmuj się tak strasznie. Storczyki są bardzo żywotne i dadzą sobie świetnie radę... a jak nie zakwitną to trudno. ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dylematy z powodu aury

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 24-07-2012, 10:35

Nic im nie będzie ;) Większym szokiem będzie przeniesienie do stabilnych warunków mieszkaniowych niż chwilowa większa amplituda dzień/noc.
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony