Jak w tytule. Przeważnie podlewam wodą z filtra RO ale od czasu do czasu zapoluję na deszczówkę. Do tej pory nie dawałam nawozu uznając, że woda ma w sobie wszystkie potrzebne "moce". Dzisiaj naszła mnie jednak refleksja, że może jednak odrobina nawozu jeszcze by ją udoskonaliła. Może macie jakieś doświadczenia
Ponieważ ja rownież używam filtra RO/DI , proponuję , żebyś kupiła sobie preparaty do akwarystyki morskiej uzupełniające pierwiastki śladowe, mikroelementy itp. ( są delikatniejsze niż do akwarystyki słodkowodnej). Storczyki taką wzbogaconą wodę uwielbiają , jest lepsza moim zdaniem od nawozu , dodatkowo nie palisz korzeni. I jeszcze jedno jak masz filtr RO to odpuść sobie deszczówkę , w ktorej jest sporo zanieczyszczeń , no chyba , ze mieszkasz na czystystych terenach.
Witam ja polecam dodawać. Dawniej podlewałem wodą z filtra a jak zacząłem podlewać deszczówką zobaczyłem spore efekty. Nawóz dodaje do deszczówki co drugie, trzecie podlewanie. Tomek
Polecam http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=17&t=2335. Proszę się nie zrażać tabelkami i zawiłymi zwrotami, idzie tekst zrozumieć . Jest tam o deszczówce, kranówce i wodzie destylowanej i przepis na zrobienie roztworu nawozu.